NBBF Celine Klett Norge-Slovakia EM.JPG
​Et bilde på Norges overkjørsel i første- og andreperioden: Celine Klett har tatt én av sine seks (!) steals i det norske presset, og løper inn to av sine 11 poeng. Bak ser vi Fatima Mohammad og til høyre Karyn Sanford.

Ikke lenger avhengig av andre

Norge var utilnærmelige mot Slovakia og kunne juble for Israels seier over Kroatia.
 

U16-EM jenter Norge – Slovakia 62-45

- Vi må først og fremst gjøre jobben sjøl og slå Kosovo i morgen, bremser Ola Gravem Knutsen.

- Men situasjonen endret seg totalt og utgangspunktet vårt er et helt annet etter at Israel vant. Nå er vi ikke lenger avhengig av hjelp fra andre, presiserer U16-treneren.

Den hjelpen kom i kampen etter at de norske jentene hadde gjort det de måtte og skulle: De slo Slovakia fullstendig knockout med aggressive sonepress og soneforsvar i første og andre periode. 20 poengs ledelse ved pause (38-18) ble økt til 26 fire minutter før slutt i kampen (60-34), men 2-11 i sluttminuttene krympet seiersmarginen til 17. Uten at det lenger spiller noen rolle.

For det som kunne blitt en nervepirrende avslutning hvor Norge ikke tålte slovakisk seier over Kroatia i gruppens aller siste kamp, ble avlyst da Israel i stedet gjorde jobben og kom med hjelpen mandag kveld.

Israelerne (som Norge slo 60-57) var oppe i 16 poengs ledelse mot slutten av tredjeperioden, men Kroatia kom tilbake og var bare 3 poeng bak da Joy Osigwe ble tildelt to straffekast 12 sekunder før slutt og satte det andre. Det endte 61-56 i israelsk favør.

 

- Må ikke undervurdere Kosovo

Det betyr at Kroatia, Norge og Slovakia alle har ett tap – og Norge er dårligst i innbyrdestabellen mellom de tre, på grunn av stortapet (37-80) mot kroatene. Men fordi Kroatia og Slovakia møtes i gruppas siste kamp tirsdag kveld, må ett av lagene ned på to tap. Dermed holder det for de norske jentene å slå Kosovo, laget som er på sisteplass i gruppe C med fire strake tap.

Men i mandagens kamp mot Sveits ledet Kosovo lenge, la ti 3-poengere og tapte til slutt knepent, 58-62.

- Vi må overhodet ikke undervurdere dem, og vi vet hvor dårlige vi kan være – det viste vi mot Kroatia, og det hullet skal vi ikke falle ned i én gang til. Så vi skal si til jentene at de skal gå ut for fullt og presse Kosovo fra første minutt, og ikke la dem få ro på seg til å gjøre noe som helst, presiserer Ola Gravem Knutsen.

 

Sonepress og sone

Med seier er U16-jentene klare for kvartfinalen i B-EM, som første norske U-lag noensinne i FIBA-turneringene.

For å kunne klare det, måtte de slå Slovakia.

- En mental prøvelse, erkjenner coach Knutsen.

- Vi hadde sett Slovakia slå både Sveits og Israel, og spesielt mot israelerne (73-54) så de veldig imponerende ut. Samtidig har ikke vi vært på vårt beste i noen av disse kampene, så vi var spente. Men det ble den beste kampen vår i EM til nå.

- Vi har sett akademilaget til Young Angels mot Ulriken i EGBL, og sju av spillerne deres var her. Vi vet de er sårbare når de møter sonepress og soneforsvar, og vi hadde en klar plan bak det vi gjorde i dag. En plan som «funka» 100 prosent, og som jentene fulgte fullt ut. Da vi fikk satt forsvaret og presset, fikk vi steals og scoringer, forklarer han.

 

13-0-run i første periode

Norge gikk fra minus 4 poeng på 6-10 rett til 19-10 da førsteperioden var over, en 13-0-run. Så økte forspranget utover i andre periode, da Slovakia åpenbart ble frustrerte og motløse mot det norske forsvaret. Og med fem strake poeng rett før pause, suste Norge fra 33-18 til 20 poengs ledelse, 38-18.

- Vi var veldig bevisste på at vi ikke skulle slippe oss ned og invitere slovakene inn i kampen igjen, forteller Ola Gravem Knutsen.

For 20 poeng i basketball er ikke all verden med en halv kamp igjen, og det er bare to dager siden Irland blåste en 23-poengsledelse mot Portugal og tapte 66-67 i siste sekund.

- Dette er unge jenter og det er mye læring i det, men de sto løpet fullt ut.

 

Respekt for Ulriken-jentene?

Ved siden av å slite mot Norges pressforsvar og sone, så det ut til at Slovakias spillere fra Young Angels-akademiet i Kosice også hadde stor respekt for Karyn Sanford og Ulriken-jentene. Da de to lagene møttes i Superfinale-kvartfinale i Europaligaen EGBL i april, ble det utklassingsseier 64-38 til Ulriken, som gikk hele veien og vant finalen.

- Vi følte vel at vi hadde taket på dem og tenkte vi måtte vinne, sa Karyn Sanford.

- Vi vet hvordan de spiller, og det hadde vel nesten vært flaut for oss i Ulriken om vi skulle tapt for dem nå. Og vi klarte å spille godt sammen, drive på dem og ha intensitet i forsvarsspillet vårt, fastslo det norske lagets pointguard.

 

Duo med double-double

Både Karyn Sanford og Maria Thoresen Myklebust kom ut av kampen med double-double: Karyn med 15 poeng og 10 returer pluss 4 assists, Maria med 14 poeng og 12 returer.

Celine Klett var også meget god, spesielt da kampen ble avgjort, og endte på 11 poeng og 6 steals. Fatima Mohammad hadde 7 poeng, 7 returer, 3 assists og 3 steals, mens Sunniva Sørbye ble igjen Norges mest effektive spiller, ifølge statistikken:

6 poeng, 7 returer, 4 steals, 2 assists og ingen turnovers var fasiten for Ulriken-forwarden.

 

- Ikke på nordisk-nivå ennå

- Vi var til dels ålreit mot Israel, og etter Kroatia-kampen har vi hatt stigning gjennom Sveits-kampen og til i dag. Men vi har fortsatt ikke vært der oppe vi var på vårt beste i nordisk, da vi slo Finland (80-49) og i lange perioder mot Danmark (66-65), mener Ola Gravem Knutsen.

Det får komme! Fire kamper gjenstår for Norge, jentene er bare halvveis. Nå ligger det an til å bli kvartfinale mot Ukraina torsdag.

 

PS. Norge kan også gå videre til kvartfinale med tap for Kosovo, men da må Kroatia slå Slovakia. I så fall vinner Kroatia gruppen med 4 seire og ett tap, mens Norge, Slovakia og Israel (hvis de slår Sveits) alle vil få 3-2. Da går Norge foran på innbyrdes oppgjør etter seirene over både Israel og Slovakia - og blir nummer to. 

 

Poengscorere Norge:

Karyn Sanford 15, Maria Thoresen Myklebust 14, Celine Klett 11, Synne Jacobsen 9, Fatima Mohammad 7, Sunniva Sørbye 6.

Toppscorer Slovakia: Barbora Kolesarova 10.

 

RESULTATER U16-EM JENTER DIV. B, MANDAG:

Gruppe A:

Montenegro – Island 63-59, Serbia – Romania 62-37, Slovenia – Bosnia-Hercegovina 87-36.

Stillingen (seire-tap): Slovenia og Serbia 4-0, Romania 2-2, Bosnia-Hercegovina og Montenegro 1-3, Island 0-4.

 

Gruppe B:

Østerrike – Albania 83-42, Portugal – Hviterussland 53-33, Storbritannia – Irland 61-54.

Stillingen: Portugal 4-0, Hviterussland 3-1, Storbritannia og Irland 2-2, Østerrike 1-3, Albania 0-4.

 

Gruppe C:

Norge – Slovakia 62-45, Sveits – Kosovo 62-58, Israel – Kroatia 61-56.    

Stillingen: Kroatia, Norge og Slovakia 3-1, Israel 2-2, Sveits 1-3, Kosovo 0-4.

 

Gruppe D:

Ukraina – Nederland 74-60, Luxembourg – Nord-Makedonia 92-47.

Stillingen: Nederland 3-1, Bulgaria og Ukraina 2-1, Luxembourg 1-2, Nord-Makedonia 0-3.

Nederland har spilt ferdig, og vil havne på 3.- plass i gruppa hvis Ukraina og Bulgaria slår henholdsvis Nord-Makedonia og Luxembourg. Da vinner Ukraina gruppa foran Bulgaria og Nederland på grunn av lagenes resultater i innbyrdes kamper.