NBBF Jubel Kvartfinale EM U16 jenter.JPG
​Klare for semifinale i B-EM! Norges U16-jenter jubler etter 68-50 over Ukraina i kvartfinalen. Fra venstre Fatima Mohammad, Celine Klett, Karyn Sanford, Julie Schütz Pettersen, Felicia Dyngeland-Sundén, Ane Schanke-Næss, Maria Thoresen Myklebust, Synne Jacobsen, Sunniva Sørbye, Ingeborg Birkeland, Maria Viktoria Haukenes og Frida Drivenes.

Herregud for noen jenter

Med bunnsolid forsvar og 3-poengere da det gjaldt som mest sikret Norge semifinaleplass.
 

U16-EM jenter, kvartfinale Norge – Ukraina 68-50

- Da vi så semien "i den andre enden", sa vi at «den skal vi bare ha»! Vi skjerpet oss og bestemte oss for å være mer fysiske, forklarte Maria Thoresen Myklebust etter at Norges U16-jenter hadde snudd kvartfinalen mot Ukraina, storspilt i de to siste periodene og sikret EM-semifinale.

- Nå er jeg bare kjempeglad, fastslo lagkapteinen, som igjen var på sitt aller beste da kampen gikk inn i sin viktigste fase. I likhet med resten av det norske laget!

Og Maria forsikret at jentene ikke har tenkt å gi seg ennå, og at Slovenia til tross for seks strake seire hittil i EM ikke er noen umulig motstander:

- Slovenia er gode, men det er EM og alle kan slå alle, sa Sandvika-forwarden.

 

- Forsvaret holdt oss inne

Norge hadde oppnådd en historisk kvartfinaleplass i B-EM og skulle egentlig kunne spille uten press. Men jentene virket bundet og nervøse i de to første periodene, og bommet mer enn de pleier.

Ved pause ledet Ukraina 26-23 og Norge hadde truffet på bare 23 prosent av skuddene.

- Vi slet offensivt, bommet nærskudd og åpne langskudd, erkjente Ola Gravem Knutsen.

- Men vi spilte solid forsvar mot et av de mestscorende lagene i turneringen. Vi hadde forberedt oss godt og visste de ville slite med sone. Vi tok bort det de er best på. Det var forsvaret som holdt oss inne i kampen i de to første periodene, sa U16-coachen.

- I pausen ga vi jentene beskjed om å fortsette å ta de åpne skuddene og å drive inn mer kontrollert og balansert. Vi hadde for mange avslutninger på ett bein og i ubalanse, forklarte han.

 

Norsk 3-poengsshow

På stillingen 37-34 til Ukraina snudde det. Karyn Sanford som hadde bommet mye tidlig i kampen, la en 3-poenger til 37-37, Maria Thoresen Myklebust gikk over hele banen før hun la inn 39-37 – før Karyn senket en ny 3-er: 42-37!

Norge var i ferd med å få en luke, og grep øyeblikket.

Celine Klett scoret etter en råsterk drive og i siste sekund av perioden kom en uhyre viktig scoring: Fatima Mohammad satte 3-poengeren som sendte Norge foran med 9 poeng, 47-38. Etter norsk 13-1 i de siste fire minuttene av perioden!

Ukraina reduserte til 47-40, men nærmere kom de ikke. Norge punkterte kampen med tre strake 3-poengere! Fatima Mohammad la inn 50-40, Maria Thoresen Myklebust 53-42 og Karyn Sanford 56-42 etter en steal fra Sunniva Sørbye.

Ukraina kom ingen veier lenger, mistet spillehumøret og ga mer eller mindre opp. Coach Iryna Nagorna tok ikke engang timeout i sluttminuttene. Norge økte til 22 poeng (66-44) og kunne bare leke seg mot slutten. Til semifinale i EM!

 

- Kan slå alle

- Herregud for noen jenter! Bare helt fantastisk, utbrøt Ola Gravem Knutsen etter kampen.

- Nå skal vi rett inn og analysere Slovenia. De har sett veldig gode ut her, som det klart beste laget, og har veldig gode skyttere. Men vi så også veldig gode ut i andre del i dag, og når vi spiller på vårt beste, kan vi slå alle i denne turneringen. Nå må vi tilbake til hotellet og omstille oss så fort som mulig til semifinalen i morgen, understreket U16-treneren.

 

Én seier fra opprykk til A!

Norge er i Final Four i EM, der vinnerne av semifinalene og vinneren av bronsekampen lørdag rykker opp i A-EM neste sesong, for neste årgang (04-jentene).

Det betyr at de norske jentene nå bare er én seier fra et sensasjonelt opprykk. Samtidig er motstanden usedvanlig tøff: Slovenia er Norges motstander, mens Kroatia og Portugal møtes i den andre semifinalen. 

Portugiserne imponerte ved å slå ut Serbia 60-49 i torsdagens siste kvartfinale. 

Kroatia, som utklasset Norge 80-37 i gruppespillet, vant med et nødskrik over hjemmelaget Bulgaria: 61-59 etter at bulgarerne hadde misset to straffer md 0,2 sekunder igjen av kampen.

 

Vant returkampen mot lange ukrainere

De norske jentene endte sin kamp med å vinne returstatistikken 51-50, mot et lag med gjennomsnittshøyde på 1,83 og med centeren Yevheniia Putra på 1,91 og tre andre forwarder på henholdsvis 190, 186 og 186 cm.

Ukrainerne hadde 27,5 offensive returer og 75 poeng i gjennomsnitt per kamp før de møtte Norge - som holdt dem til 13 offensive returer og 50 poeng!

Norges spillere var glimrende i utblokkeringene, tok 35 forsvarsreturer og lot ikke de storvokste motstanderne stikke av med mer enn 13 offensive – samtidig som Norge selv tok 16.

Sunniva Sørbye og Maria Thoresen Myklebust hadde 10 returer hver og Synne Jacobsen åtte.

9 av 21 på 3-poengere (43 prosent) var også en utløsning på et område hvor Norges gode skyttere har slitt hittil i mesterskapet. Nå traff Fatima Mohammad 3 av 4, Maria Thoresen Myklebust 2 av 4 og Synne Jacobsen sin ene, mens Karyn Sanford endte på 3 av 8 etter å ha bommet de første – og senket sine 3-poengere på viktigst mulig tidspunkt i kampen.

 

Effektive Synne

Synne Jacobsen var Norges mest effektive spiller i kampen med 15 poeng og 8 returer, og trakk på ukrainerne flere feil med sterke driver. Ytrebygda-forwarden hadde 4/8 på 2-poengsskudd, 1/1 på 3-erne, 6/7 på straffer og hadde ingen turnovers i sine 30 minutter.

Maria Thoresen Myklebust endte med en double-double på 17 poeng og 10 returer.

Og Norge greide seg unna med 10 turnovers i hele kampen i EM-kvartfinalen. Det lover godt for fortsettelsen. Nå er det bare å slippe seg løs, nyte situasjonen og spille på sitt beste de to siste EM-dagene!

PS. Norges gruppe C fremstår etter torsdagens kamper som den klart sterkeste. Kroatia og Norge vant hver sin kvartfinale, treeren Slovakia og Israel hver sin 9-16-kamp og femmeren Sveits sin første kamp i bunn-sluttspillet. Norge var det mestscorende lagene i kvartfinalene, med sine 68 poeng - fulgt av Kroatia på 61. Norge hadde også størst seiersmargin i kvartfinalene, 18 poeng.

 

Norges poengscorere:

Karyn Sanford 18, Maria Thoresen Myklebust 17, Synne Jacobsen 15, Fatima Mohammad 12, Celine Klett 4, Sunniva Sørbye 2.

Toppscorer Ukraina: Yana Katerynchyk 18.

 

RESULTATER U16-EM JENTER DIV. B, TORSDAG

Kvartfinaler:

Norge – Ukraina 68-50, Slovenia – Storbritannia 57-40, Kroatia – Bulgaria 61-59, Portugal - Serbia 60-49.

Semifinaler fredag: Norge – Slovenia (17.15 norsk tid), Kroatia – Portugal (19.30 norsk tid).

 

Kvartfinaler 9-16:

Hviterussland – Romania 53-52, Israel – Nederland 71-54, Irland – Montenegro 60-48, Slovakia – Luxembourg 63-60.

Kamper 17-22:

Bosnia-Hercegovina – Albania 90-39, Østerrike - Island 68-56, Sveits - Nord-Makedonia 57-51.