NBBF Vetle Paulsen U18-EM Oradea.jpg
Her starter EM for Norges U18-landslag: Vetle Paulsen (2,08) i hoppball mot Israels center Yonatan Moshe Atias (2,07).

Flere spillere må våge mer

Norges U18-gutter kjempet godt, men slet offensivt mot Israel i åpningskampen i B-EM.
 

U18-EM menn Norge – Israel 46-93

Israelerne er i B-EM i Oradea uten superstjernen Deni Avdija, som herjet i U20-EM på hjemmebane forrige uke og endte som toppscorer og MVP da Israel slo Spania i søndagens finale.

Men resten av laget er utvilsomt godt nok til å kunne plassere seg blant de tre lagene som rykker opp i A-divisjonen i U18-klassen.

For Norge ble det som ventet altfor tøft. 

- Vi klarer ikke å matche israelernes tempo og intensitet i starten, og kommer tidlig på hæla. Spillerne våre er nervøse, men roer seg mer etter hvert. Da er luka blitt for stor, forklarte U18-landslagstrener Axel Langaker etter at laget hans var slått 93-46 i EM-starten.

- Sifrene er ikke noen «katastrofe», men vi leverte en for svak fjerdeperiode. Der burde vi klart å stå løpet bedre, men de fikk løpe fra oss. Vi tapte tredje periode med bare 5 poeng og fjerde med 20, konstaterte Langaker.

 

Solid av Mateusz Nilsen

Mateusz Nilsen førte an for Norge med 15 poeng etter en solid kamp med 5/9 på field goals (3/5 på 3-poengere), 2/2 på straffer, 3 offensive returer, 1 steal og 1 assist og ingen turnovers på 25 minutter mot tøff motstand.

Men offensivt var det ikke mange som klarte å følge. Også 02-gutta Max Dahl Svendsen og Jonas Kessler våget å utfordre og kom seg til skudd, men traff ikke like godt.

- Mateusz var klar fra start og kriget godt hele kampen. Aleksander Teigland leverte også en fin debut, gjorde stort sett gode valg med ballen og så etter utfordringer å løse på gulvet, sa Langaker om guarden fra Stockholmsklubben Norrort. Teigland er også fra 02-årgangen.

- Men flere spillere må våge mer, fastslo U18-landslagssjefen.

 

20 offensive returer

Norge scoret 14, 9, 12 og 11 poeng i de fire periodene, og slet med å finne åpningene i Israels forsvar.

Samtidig holdt de norske gutta en glimrende motstander til under 100 poeng. Det var også mye oppløftende å finne i kampstatistikkene.

Lagene endte likt i returstatistikken (42-42) og Norge kjempet seg til 20 offensive returer. De norske spillerne kom seg også til straffelinja, men traff bare 8 av 19 straffer.

Skuddprosenten var den største forskjellen: Israel traff på 52 prosent, Norge på 25 – mens antallet skudd var overraskende jevnt, 69-63 i israelsk favør.

26 norske turnovers og påfølgende israelske layups er noe av forklaringen.

- De scoret 26 poeng fra våre turnovers, bekrefter Axel Langaker.

 

Lars Nilsen ut med skade

Den norske offensiven ble også svekket da Lars Nilsen (toppscorer i seieren over Danmark i nordisk) måtte ut med overtråkk tidlig i kampen. Skien-guarden spilte bare 7 minutter.

- Veldig uheldig både for oss og for ham. Men det ser ikke ut til å være så alvorlig, så Lars er nok klar igjen enten mot Bosnia i morgen eller mot Luxembourg søndag, tror coach Langaker.

 

Luxembourg slått med 84 poeng

Bosnia-Hercegovina slet lenge med Island i sin åpningskamp fredag og ledet bare 39-36 ved pause, men dro fra og vant til slutt komfortabelt, 84-57. Samtidig var Tsjekkia imponerende sterke og Luxembourg tilsvarende svake i en kamp som endte 117-33 etter solid utklassing i alle fire perioder.

Det tyder på at Luxembourg er et lag Norge bør kunne slå i EM søndag.

 

Poengscorere Norge:

Mateusz Nilsen 15, Jonas Kessler 6, Reidar Greve 5, Vetle Paulsen 4, Max Dahl Svendsen 4, Aleksander Teigland 4, Moritz Anglero 3, Marcus Barnett 2, Torkel Westby 2, Fredrik Hårstad Trana 1.

Toppscorer Israel: Noam Shimon Dovrat 24.

 

RESULTATER U18-EM DIV. B MENN, FREDAG:

Gruppe A:

Polen – Bulgaria 84-75, Estland – Romania 81-51, Belgia – Sveits 94-40.

Gruppe B:

Makedonia - Irland 74-60, Georgia – Slovakia 80-45, Ukraina – Danmark 89-67.

Gruppe C:

Norge – Israel 46-93, Bosnia-Hercegovina – Island 84-57, Tsjekkia – Luxembourg 117-33.

Gruppe D:

Portugal – Hviterussland 88-70, Sverige – Østerrike 97-69, Ungarn – Kosovo 78-55.