NBBF Sigurd Lorange Universiaden 2019.JPG
​Sigurd Lorange spilte sin beste kamp hittil i Universiaden og utfordret det finske forsvaret med driver og finter. 18-åringen som skal til collegespill i Indiana ble også norsk toppscorer med 10 poeng. Til venstre i bildet er Marcus Larsson, som også var god da Norge "vant" andreperioden 16-15.

Finsk forsvar stresset Norge

- Kanskje det beste finske forsvarslaget jeg har sett i ungdomsbasket, sa Mathias Eckhoff.
 

Finland – Norge 62-39

De norske U24-gutta har sluppet inn 66, 70, 75 og 62 poeng sterk motstand hittil i Universiaden, men gikk likevel på sitt fjerde tap mot finnene.

Norge endte på 39 poeng og hadde en elendig treffprosent – med 0 av 15 på 3-poengere som de mest skrikende tallene i kampstatistikken.

- Jeg har aldri tidligere opplevd å være coach for et lag som ikke scorer 40 poeng og som ikke treffer en eneste 3-poenger, fastslo Mathias Eckhoff etter 39-62 mot Finland.

Tapet innebærer at Norge nå skal spille om plassene 13 til 16  – slett ikke uventet og spesielt ikke etter alle forfallene laget måtte tåle i ukene før Universiaden.

Første motstander tirsdag (kl. 17.30) er Russland, og så blir det enten Mexico eller Kina i siste kamp torsdag (10.30), om 13.- eller 15.- plass.

 

Frey ut med skade

Finsk 11-0 fra start og to «runs» de to gangene Norge var i ferd med å jobbe seg tilbake i kampen (på 25-20 og 47-37) ble for tungt for det norske laget.

Midtperiodene bød absolutt på bra norsk spill, og endte 16-15 i norsk favør og 11-11. Det til tross for at Harald Eika Frey måtte forlate banen tidlig i andre periode da han fikk et kne inn i hoften og var ute i sju minutter. Kapteinen, playmakeren og toppscoreren må til behandling, men skal være klar til møtet med russerne tirsdag.

Uten Frey tok spesielt Sigurd Lorange ansvar, og 18-åringen skapte mye med sine finter og driver inn mot finnenes kurv. Han ble mestscorende for Norge med 10 poeng og hadde også en lekker assist til Mats Selboe som reduserte til 25-20, det nærmeste laget kom Finland i poengprotokollen.

Marcus Larsson var også offensiv og god i angrep, og Eivind Lamo viste gryende storform før de to siste og avgjørende kampene i turneringen.

 

27-0 i 3-poengere

Men fremfor alt bommet Norge for mye. I 3-poengere ble det 27-0 i finsk favør etter at de hvitkledde traff ni – og selv om det var 9 av 38 og en prosent på 24, heller middels. Men veldig mye bedre enn Norges null.

- Finland har et veldig bra forsvarslag, kanskje det beste finske forsvarslaget jeg har sett i ungdomslandslagene, mente Mathias Eckhoff.

- De er så konsekvente, det er ingen drop-off i intensitet, så ingenting blir enkelt for oss. Og det er jo bra. Men det er nærmest et mirakel at vi er innenfor «striking distance» i fjerde periode. Når vi klarer å spille med intensitet og holde oss til kampplanen, er vi gode. Men vi bommer for mye, og det er selvfølgelig mest fordi vi er stressa og ikke klarer å håndtere Finlands trykk, og vi får ikke så mange upressede skudd. Sånt må man bare venne seg til og jobbe med tempoveksling, retningsforandring og riktig fotarbeid.

- Nå er gutta litt molefonkne og må nullstille litt. Men nå skal vi vinne et par kamper her. Hvis vi får opp kvaliteten på skuddene, skal forsvaret vårt være godt nok til at vi kan konkurrere, understreker landslagssjefen.

 

Poengscorere Norge:

Sigurd Lorange 10, Eivind Lamo 8, Harald Eika Frey 5, Marcus Larsson 5, Johannes Dolven 4, Sjur Dyb Berg 3, Gaute Haugen 2, Mats Selboe 2.

Toppscorer Finland: Remu Raitanen 18.

 

RESULTATER UNIVERSIADEN BASKETBALL, MENN

Kamper om 9.- 16.- plass mandag:

Finland – Norge 62-39, Tsjekkia – Russland 91-73, Italia – Kina 95-83, Kroatia – Mexico 68-64.

 

Plasseringskamper (13-16) tirsdag:

Russland – Norge (17.30) og Mexico – Kina (20.00).