​U18-spillerne jubler etter seieren over Kosovo. Fra venstre Arne Marius Grevskott, Jonas Kessler, Moritz Anglero, Reidar Greve, Marcus Barnett, Vetle Paulsen, Fredrik Hårstad Trana, Torkel Westby, Lars Nilsen, Aleksander Teigland, Mateusz Nilsen og Max Dahl Svendsen.

En utrolig viktig seier

Med 31 poeng fra Lars Nilsen vant Norge nøkkelkampen mot Kosovo, men ikke uten dramatikk.

U18-EM menn Norge – Kosovo 87-72

Norge ledet med hele 31 poeng, 71-40, i starten av 4. periode. Den uhyre viktige EM-kampen mot Kosovo så ut til å bli plankekjøring. Men gutta fra Balkan ville det annerledes. Plutselig fungerte helbanepresset deres. De fikk en sterk 23-4-run og var nede i 9 poeng med fire minutter igjen av kampen.

Akkurat da så det litt stygt ut for de norske guttene. Men de samlet seg og red av stormen. Dermed kan Norge senke skuldrene lørdag når laget møter Danmark, som de slo 76-66 i nordisk i juni.

– Dette var en utrolig viktig seier, sa Norges assisterende coach, Åke Bärlin, etter kampen.

– Nå slipper vi spille om den kjedelige sisteplassen og nedrykk til C-gruppa. Forhåpentligvis spiller vi om 17.- plass søndag, sier den svenske hjelpetreneren.

-Danmark blir tøffe

Med seieren over Kosovo spiller Norge nå om plassene fra 17 til 20 og unngår kampen om plasseringene fra 21 til 24. Men Bärlin tror ikke Danmark blir noen lett match.

– Det kommer til å bli tøft, hardt og det blir prestisje. De har med sin største spiller, som ikke var med i nordisk. Han er dyktig både ute på gulvet og under kurven, så det må vi løse, utdyper Bärlin.

Spilleren han sikter til er David Fisher, som snitter 14,8 poeng og 7 returer hittil i EM. Den 204 cm lange forwarden spilte fire av fem kamper i nordisk i juni og hadde 18 poeng mot Sverige, men sto over kampen mot Norge.

– Men jeg tror vi vinner med 8 poeng, sier Bärlin og smiler lurt.

Lars Nilsen med kanonkamp

Lars Nilsen hadde en kjempekamp mot Kosovo, spesielt de tre første periodene. Skiensgutten tok fyr allerede fra start og ga seg ikke før han hadde scoret hele 31 poeng. Han traff på 8 av 14 2-poengsskudd, 4 av 5 3-poengere, 3 av 3 straffer og krydret det hele med tre returer, fire assists og én steal.

– I dag var det veldig gøy å spille, etter at jeg fikk en liten skade i den første kampen og har slitt litt etter det. I dag stoler gutta på meg og finner meg når jeg er åpen. I de tre første periodene synes jeg vi spiller veldig bra sammen. Alle tenker som et lag, og det gir oss mange gode skudd. Men i 4. periode mister vi hodet litt. Vi slutter å hjelpe hverandre og blir litt redde for å ta ansvar, sier kampens toppscorer.

– Lars spilte jättebra i dag. Kosovo bød opp til hans type spill. Når de gir ham litt gulvflate, er han fantastisk flink, med tempovekslinger og avslutninger. Og da de begynte å spille forsvar på ham, hadde vi skyttere som tro til, sier Åke Bärlin.

Kessler tok ansvar

I motgangsperioden hadde nesten alle spillerne turnovers. Men Jonas Kessler var den som i størst grad klarte å holde hodet kaldt. Han tok fire av sine ni returer og scoret 11 av sine 18 poeng da det kokte som verst. Norge scoret 16 poeng i denne perioden.

Kessler hadde 4/7 på 3-poengere og det norske laget 11/24 – 45,8 prosent. Torkel Westby utmerket seg også, med 12 poeng (2/4 på 3-poengere og 4/5 fra straffelinja), 2 assists og 2 steals og Marcus Barnett, med 7 poeng, 3 returer og 5 assists.

Bortsett fra gruppejumbo Luxembourg vant alle lagene fra Norges gruppe sine kamper fredag, og Israel og Tsjekkia er ikke uventet klare for hver sin semifinale.

Om det betyr at de norske guttene klarer å slå Danmark en gang til, får vi vite lørdag. Kampstart er klokken 19.45 norsk tid.

Poengscorere Norge:

Lars Nilsen 31, Jonas Kessler 18, Torkel Westby 12, Marcus Barnett 7, Vetle Paulsen 5, Max Dahl Svendsen 5, Moritz Anglero 4, Mateusz Nilsen 3, Arne Marius Grevskott 2.

Toppscorer Kosovo: Leonit Veliu 15.

RESULTATER U18-EM DIV. B MENN, FREDAG:

Kvartfinaler:

Polen – Georgia 67-44, Tsjekkia – Portugal 83-74, Nord-Makedonia – Estland 92-57, Israel – Sverige 95-47.

Semifinaler lørdag: Polen – Tsjekkia og Nord-Makedonia – Israel.

Kvartfinaler 9-16:

Belgia – Irland 93-70, Island – Hviterussland 98-93, Ukraina – Bulgaria 97-74, Bosnia-Hercegovina – Ungarn 76-60.

Kvartfinaler 17-24:

Norge – Kosovo 87-72, Danmark – Romania 66-62, Sveits – Slovakia 83-61, Østerrike – Luxembourg 81-26.