NBBF Karyn Sanford U16-nordisk.JPG
​Karyn Sanford i en drive gjennom Danmarks forsvar under nordisk mesterskap i Finland, i kampen Norge vant 66-65. Ulrikens og Norges pointguard er plukket ut blant seks spillere FIBA.com oppfordrer publikum til å merke seg før B-EM i Sofia.

EM-start mot de to tøffeste

Norges kvartfinalehåp avhenger i stor grad av åpningskampene mot Israel og Kroatia.
 

Norge – Irland 50-31

Etter tøff matching mot A-nasjonene Litauen (55-75), Tyskland (44-78) og Polen (63-75) i polske Wolomin i helgen, fløy U16-jentene til Sofia mandag formiddag – og testet formen i en treningskamp mot Irland tirsdag.

Den vant Norge 50-31 etter å ha ledet 24-17 ved halvtid.

Det ble ikke ført statistikk i kampen.

- Vi roterte med alle 11 spillere, og alle fikk greit med spilletid. Vi var lite imponerende de første to periodene, men noe bedre i de to siste, forteller Ola Gravem Knutsen.

Frida Drivenes (Hop) var med igjen etter å ha stått over kampene i Polen med en skade i akilleshælen, mens Celine Klett slutter seg til troppen onsdag. Ulriken-guarden har pådratt seg et kutt under en fot, men ventes å være klar når B-EM starter med kamp mot Israel torsdag kveld.

 

Første norske kvartfinalelag?

Anført av Ulrikens Scania Cup- og EGBL-vinnende 03-jenter og Maria Thoresen Myklebust som var BLNO-profil for Sandvika, og med solide innhopp fra benkspillerne, sikret Norge sølv i nordisk i Finland. Der var bare Sverige (62-56) så vidt for sterke.

Nå stilles det store forventninger til jentene i B-EM i Sofia. Fra basket-folket hjemme, men også fra trenerne Ola Gravem Knutsen og Baard Stoller og ikke minst fra spillerne selv.

Kan det bli første norske U-landslag som tar steget inn i kvartfinalen, blant de åtte beste? Eller er pulja med Israel og Kroatia for tøff, og de norske forventningene for store?

- Det er en årgang som har bedre forutsetning enn tidligere årganger i U16, det viser jo resultatene. Samtidig må vi være realister. Det er i utgangspunktet et sterkt B-EM, med Kroatia, Serbia og Nederland som kom ned fra A-divisjonen, sier Ola Gravem Knutsen.

 

Uheldig trekning

Norge var maksimalt uheldige i trekningen av puljene:

Kroatia var det beste av de tre nedrykkslagene fra A (14.- plass av 16) og beholder tre av sine fire mest benyttede spillere, mens Israel som ble nummer 5 i B-EM i fjor har igjen stjernen Yarden Garzon og ytterligere to spillere som fortsatt holder U16-alder.

De norske jentene skal rett ut i det, med Israel som første motstander torsdag (17.15 norsk tid) og Kroatia i kamp to fredag (12.45 norsk tid). Deretter venter Sveits lørdag, Slovakia mandag og Kosovo tirsdag. De to beste lagene i gruppa går videre til kvartfinale, nummer tre og fire til 9-16-kamper og de to nederste til 17-24.

- Kroatia og Israel er jo de to toppseedede lagene i pulja vår, så de to første kampene avgjør på mange måter hvordan turneringen blir videre for oss. Men hvis vi er der vi skal være, er forhåpningen å komme blant de to beste i pulja, erkjenner U16-treneren.

- Vi har veldig få holdepunkter. Men Israel kommer fra to tap i treningslandskamper mot Romania, og vi håper å få en videotape fra rumenerne. De øvrige lagene får vi jo kartlagt når de også spiller sin første kamp torsdag, sier Knutsen.

 

Presentert som "super player"

Foran hvert av U-mesterskapene plukker FIBA.com ut spillere man skal følge ekstra nøye med på. I årets U16-EM er Karyn Sanford med blant «Six super players to put on your Sofia watch-list".

Ulriken-guarden beskrives som en koloss gjennom 2018, der hun førte an for Norge i alle statistikk-kategorier – med 13,8 poeng, 8,6 returer, 4,3 assists og 1,5 steals per kamp. En playmaker med «skills» som vil gi de nøytrale mye å glede seg over, en fryd å se på og en «big-time leader», skriver FIBA.

 

Israelsk stjerne og storscorer

De øvrige spillerne i stjernesekseren er Sara Garic (Slovenia), Uma Bobic (Bosnia-Hercegovina), Marija Lekovic (Montenegro), Catalina Ion (Romania) – og Israels Yarden Garzon.

Den 1,83 m høye forwarden var nummer fire på toppscorerlisten i fjorårets EM med 17,8 poeng per kamp og hadde også 6,6 returer i snitt.

- Hun er en veldig allsidig og anvendelig spiller. Hun driver, poster opp, skyter godt, har masse ferdigheter. Den spilleren vi er mest oppmerksom på, understreker Ola Gravem Knutsen.             

Men flere av de norske jentene er også vant til å havne høyt oppe på statistikklistene. I fjorårets U16-EM var Fatima Mohammad beste 3-poengsskytter med 45,9 prosent treff (17 av 37), Maria Thoresen Myklebust nummer to i straffeskyting med 82,1 prosent (23 av 28) og Karyn Sanford nummer tre i assists (4,3 per kamp).

 

LAGENE I U16-EM JENTER, SOFIA:

Gruppe A: Serbia, Slovenia, Bosnia-Hercegovina, Romania, Montenegro og Island.

Gruppe B: Portugal, Hviterussland, Storbritannia, Irland, Østerrike og Albania.

Gruppe C: Israel, Kroatia, Norge, Slovakia, Sveits og Kosovo.

Gruppe D: Nederland, Ukraina, Nord-Makedonia, Bulgaria og Luxembourg.

 

NORGES KAMPER I GRUPPESPILLET:

Torsdag 15/8 17.15 Norge - Israel

Fredag  16/8  12.45 Kroatia - Norge

Lørdag  17/8  19.30 Norge - Sveits

Mandag 19/8 20.15 Slovakia - Norge

Tirsdag  20/8 12.45 Kosovo - Norge

Alle tider er norske tider, bulgarsk tid er én time senere.