Glade U16-jenter som markerer for trepoengstreff og 50 poeng i en jevnspilt kamp mot Estland i nordisk. Bak fra venstre Rakel Sif Omarsdottir, Sofie Hoelsbrekken, Oda Tveiten, Astrid Laugen, Maya Dahle, Johanna Kolseth Kiland og Siena Sanford. Foran fra venstre Kaja Heiene Tveteraas, Edel Hjelle, Ane Solberg, Andrea Fergem Faal og Gemima Lesole Nkanga.
FOTO: BRENT HACKMAN
Glade U16-jenter som markerer for trepoengstreff og 50 poeng i en jevnspilt kamp mot Estland i nordisk. Bak fra venstre Rakel Sif Omarsdottir, Sofie Hoelsbrekken, Oda Tveiten, Astrid Laugen, Maya Dahle, Johanna Kolseth Kiland og Siena Sanford. Foran fra venstre Kaja Heiene Tveteraas, Edel Hjelle, Ane Solberg, Andrea Fergem Faal og Gemima Lesole Nkanga. FOTO: BRENT HACKMAN

Det lysner for U16-jentene

Etter å ha slitt offensivt i sine tre første kamper, fikk Norges U16-jenter opp balltempoet i møtet med Estland. Så satte endelig også skuddene. Med 11 av 31 på trepoengere og 13 av 20 fra straffelinja spilte det norske laget i perioder jevnt med Estland, nådde 50 poeng og tok et langt steg framover.

U16 Kvinner Norge – Estland 50-79

U16 Menn Norge – Estland 67-96

– Vi har sett bedre ut for hver kamp og er kommet et hakk videre i gameplanen hele tiden, sa U16-trener Tori Solberg Halvorsen.

– I dag får vi bedre skudd og treffer bedre, vi har rytme og flyt og skaper muligheter for hverandre.

Norge har brukt lang tid på å komme opp i tosifret score i sine tre første kamper, der de har endt med 19, 31 og 28 poeng og klare tap for Finland, Danmark og Sverige.

Mot Estland var det mer fart og selvtillit fra start og det sto 12-22 etter første periode og 23-42 ved pause.

Den tredje perioden var aller best, Norge scoret 21 poeng og matchet esterne (21-22).

 

Trepoengsshow og straffetreff

Det var spesielt 3-poengsskytingen som imponerte hos Norge.

Seks spillere satte 11 treff – Ane Solberg, Edel Hjelle, Gemima Nkanga, Andrea Fergem Faal og Siena Sanford to hver og Rakel Sif Omarsdottir én.

Norge utfordret også godt én mot én, fikk Estland i foultrøbbel og kom ofte til straffelinja – der det ble 65 prosent treff, 13 av 20.

Estland ble idømt 25 fouls, Norge ikke mer enn 19.

 

– Kunne senke skuldrene

Men ballen er fortsatt ikke helt trygg hos de norske spillerne når tempoet er høyt, det forteller 41 turnovers om.

– Samtidig er vi oppe og legger trykk over hele gulvet selv, understreker Tori Halvorsen.

– Det var veldig godt å få en så god start og vise at vi kan score. Da fikk jentene trygghet og kunne senke skuldrene litt utover i kampen.

Norge kjempet også brukbart på returene og ble ikke slått mer enn 59-44 av de mer fysiske esterne. Astrid Laugen hadde flest av de norske spillerne, 8.

 

Tøft mot Island

Tirsdag morgen er Island siste motstander for Norge. En tøff kamp, siden islendingene er nummer 2 bak Finland og står med 3-1 i seire og tap hittil.

– De er som islandske lag pleier å være og har mye trykk, mye intensitet og høyt tempo. De er aggressive over hele gulvet, så vi må være godt forberedt. Vi må ha fokus på å konkurrere possession for possession. Samtidig er det kult å avslutte mot et så bra lag, sier Norges trener.

 

Poengscorere Norge: Edel Hjelle 11, Siena Sanford 10, Andrea Fergem Faal 6, Gemima Lesole Nkanga 6, Ane Solberg 6, Rakel Sif Omarsdottir 4, Oda Tveiten 4, Johanna Kolseth Kiland 2, Maya Dahle 1.

Toppscorere Estland: Lada Lesina 19, Laura Liisa Grünmann 15, Bia Aller 11, Nora-Liisa Veisberg 11.

 

Kan U16-gutta holde en hel kamp?

Norges U16-lag har spilt minst én god periode i alle de fire første kampene, men har tapt alle med klare sifre.

I mandagens møte med hittil ubeseirede Estland ble det norske laget hektet av før pause (31-54), men fikk til mye bra spill i de to siste der scoren var 16-19 og 20-23.

– Spillerne har en del uvaner for klubbspill i Norge både i forsvar og angrep. Forklaringen på varierende prestasjoner er at systemet vi jobber med på landslaget er nytt for mange, sier assistant coach David Cox. – Når vi får til det vi jobber med, konkurrerer vi på høyt nivå. Førsteperioden mot Finland med 20-20 var veldig bra, en periode mot Danmark også ekstremt bra, påpeker han.

I tirsdagens avsluttende møte med Island kan det være muligheter. Islendingene står som Norge uten seier etter fire kamper, men har spilt jevnt mot de øvrige lagene i gruppa – og tapt med 8 for Estland, 10 for Finland og Danmark og 11 for Sverige. Mens Norge er slått med 29, 35, 26 og 35 av de fire samme lagene.

Like fullt: Hvis de norske gutta lykkes i en hel kamp, kan det bli match. Er det mulig å slåss om seieren?

– Det er ønsket, håpet og planen. Men igjen står og faller det med om vi klarer å prestere over en lengre periode, fastslår David Cox.

Og altså helst fire perioder.

 

Poengscorere Norge: Morten Holsæter 17, Matthew Garcia 16, Jan Prus 8, Matthew Burud Chifflier 7, Markus Forsdal Helvik 7, Gabriel Sanford 4, Finn Cannon Lorgen 4, Skage Spernes Eidholm 4.

Toppscorere Estland: Kaur Kennerth Tomann 17, Roger Hermet 13, Kristo Rannaste 12.

 

NORDISK MESTERSKAP FOR U16 I KISAKALLIO MANDAG

U16 KVINNER

Norge – Estland 50-79, Island – Danmark 75-33, Sverige – Finland 46-93.

Stillingen (seire-tap): Finland 4-0, Island 3-1, Sverige 2-2, Estland 2-2, Danmark 1-3, Norge 0-4.

Siste runde, tirsdag: Norge – Island (8.45), Sverige – Danmark (11.30), Finland – Estland (14.15).

 

U16 MENN

Norge – Estland 67-96, Finland – Sverige 78-75 (e.o.), Danmark – Island 84-74.

Stillingen: Estland 4-0, Danmark 3-1, Finland 3-1, Sverige 2-2, Island 0-4, Norge 0-4.

Siste runde, tirsdag: Norge – Island (8.30), Sverige – Danmark (11.15), Finland – Estland (14.00).