NBBF Jubel U18-jentene Skopje.jpg
​U18-jentene jubler etter seieren over Kosovo i B-EM i Skopje tirsdag. Fra venstre Ingrid Elise Karlsen, Eirin Vreim Holm, Olivia Priestley (bak), Selma Nybø Vangstein, Johanne Storm-Gran, Cecilia Riise, Emma Thowsen Harloff (bak), Kari Kyrkjebø (bak), Malin Schneidt, Alva Julsrud, Lina Stranger-Johannessen og Selma Freng Sørensen.

Den første EM-seieren

Kosovo hentet inn nesten hele forspranget, men Norges U18-jenter kunne juble til slutt.
 

U18-EM Norge – Kosovo 52-51

- Veldig gøy for jentene, som var glade for endelig å få en seier. Det vil hjelpe dem til å holde hodet høyt i de neste kampene, fastslo U18-coach Kjetil Andresen etter at skjebnekampen mot Kosovo hadde endt med norsk ettpoengsseier, 52-51.

Det ble unødvendig spennende etter at Norge hadde ledet med 16 poeng på det meste (39-23) og 41-28 før siste periode. Kosovo begynte plutselig å treffe, hentet inn nesten hele forspranget og hadde ballen på norsk 51-48 et halvt minutt før slutt – men misset.

I stedet måtte jentene fra Kosovo feile Norges spillere i sluttsekundene, pådro seg til slutt lagfeil og sendte Selma Nybø Vangstein til straffelinja da to sekunder gjensto. Kjelsås-guarden misset det første skuddet, men traff det andre (52-48) og sikret i praksis Norges seier.

Kosovo tok timeout og flyttet opp ballen i angrepssonen, men Kjetil Andresen ga jentene sine klar beskjed om bare å stå stille og ikke feile. Kosovo fikk heller treffe en 3-poenger. Og det gjorde de faktisk:

Enisa Kamerolli satte sin tredje 3-er på fem forsøk for kvelden og gjorde sluttresultatet så jevnt som mulig: 52-51. Men tida var ute og Norge hadde vunnet.

- Vi var gode tidlig i kampen, tok en del offensive returer og klarte å løpe fra dem og komme til kurven, men bommet en god del skudd. Så begynte de å gå i sone og da slet vi mer og kastet bort ballen mye, erkjenner Kjetil Andresen.

 

Seier over Estland gir 9-16-sluttspill

Men Norge slapp med skrekken, og fikk en viktig seier – som også er årets første norske i EM-turneringene for U-landslagene. Seieren betyr også at Norge så godt som er sikret ikke å havne sist i B-EM i Skopje. Hvis de norske jentene taper for Estland onsdag og blir nummer fem i gruppen, tar de med seg seieren over Kosovo inn i sin pulje i 17-22-sluttspillet der de møter femmeren i gruppe B – Island eller Bulgaria.

Samtidig går de norske jentene på banen onsdag mot Estland for å vinne. Seier vil sende laget inn i 9-16-sluttspillet, mot alle odds.

Men Estland slo Norge med 23 poeng (58-35) i nordisk mesterskap i Finland i forrige uke, og utklasset Kosovo 100-35 i EM lørdag.

- Skal vi kunne slå Estland, må vi spille på vårt aller beste, ha masse energi og treffe mye bedre på skudd, presiserer Kjetil Andresen.

 

Nesten triple-double

Lagets scoringstrio fra de tre første kampene ble avgjørende offensivt mot Kosovo:

Kari Kyrkjebø, Olivia Priestley og Lina Stranger-Johannessen sto til sammen for 41 av Norges 52 poeng. Samtidig hadde de 39 av 58 returer.

Lina Stranger-Johannessen leverte en stor kamp og endte tre assists fra en triple-double: 11 poeng, 17 returer (!) og 7 assists.

Kari Kyrkjebø så ut til å bli en matchvinner med en 3-poenger til 44-32 etterfulgt av scoring til 46-32 etter offensiv retur tidlig i 4. periode, og hadde 19 poeng og 13 returer. Hvor viktig forwarden fra Kirkevoll er, viste de fire minuttene hun satt på benken, da Kosovo vant 10-5 og kom tett innpå før de siste to minuttene.

Olivia Priestley også var nær en double-double med 11 poeng og 9 returer.

 

Poengscorere Norge:

Kari Kyrkjebø 19, Olivia Priestley 11, Lina Stranger-Johannessen 11, Selma Nybø Vangstein 6, Cecilia Riise 3, Alva Julsrud 2.

Toppscorer Kosovo: Enisa Kamerolli 15.