NBBF Universiaden Norge-Mexico.JPG
​De norske U24-gutta jubler etter 79-77 over Mexico i den avsluttende kampen i Universiaden. Bak fra venstre Sjur Dyb Berg, William Lybæk, Sander Rivø Aslesen, Eivind Lamo, Marcus Larsson, Johannes Dolven og Mikkel Kolstad. Foran fra venstre Gaute Haugen, Sigurd Lorange, Harald Eika Frey og Mats Selboe.

Deilig å avslutte med seier

Tilliten fra laget betydde alt da Harald Eika Frey traff sin viktigste 3-poenger.
 

Norge – Mexico 79-77 (OT)

Da Mexico hadde gått opp til 68-65 og Norge tok timeout med 7,3 sekunder igjen, ga Harald Eika Frey klar beskjed til coachene: - Jeg tar'n!

Det norske laget hadde ballen fra innkast i angrepssonen, Sjur Dyb Berg satte en perfekt screen og Harald Eika Frey sendte av gårde en 3-poengeren som swisjet gjennom kurven i PalaCercola utenfor Napoli:

68-68 med 0,3 sekunder igjen på klokka!

- Jeg har vel aldri vært med på et så avgjørende skudd, men spilt i mange sånne situasjoner og vært klar for det lenge. Og jeg følte jeg måtte gjøre det for laget og etter tilliten jeg har fått fra lagkameratene og staben med de dårlige skyte-kampene jeg har hatt før i turneringen. Alle har bare sagt at jeg skal fortsette å ta de skuddene og at «det der kommer», forklarte 22-åringen som slo til for fullt i den avsluttende kampen i Universiaden.

 

Sju 3-poengere

Med 29 poeng etter sju 3-poengere (7 av 16), 7 returer og 4 assists førte Montana State-guarden an da Norge til slutt nedkjempet Mexico 79-77 etter overtime og sikret den første seieren i turneringen og dermed 15.- plass.

- Det var deilig å kunne avslutte denne turneringen med seier, forsikret Harald.

- Vi har snakket mye om at å være med her er en prosess hvor vi hele tiden skal fokusere på neste utfordring. Det svingte veldig i dag, men det å vinne er en «skill» i seg selv, og spesielt en kamp vi følte vi skulle vinne. Det er en viktig erfaring for oss å ta med videre, presiserte han.

 

3-poengsshow!

Norge åpnet kampen nærmest sensasjonelt, iallfall med tanke på lagets magre 3-poengsuttelling tidligere i turneringen:

Fire 3-poengere på rad åpnet kampen, til norsk ledelse 12-0! Fra Harald Eika Frey, Mikkel Kolstad, Frey igjen – og Sigurd Lorange.

- TRRRRRIPLA! som speakeren i PalaCercola hylte ut i ett kjør, for hver 3-poenger.

Norge endte på 10 3-poengere (av 34), Mexico traff 7 av 25.

De norske gutta fikk en tilsvarende god start på den andre perioden med en 16-0-run (!), men i begge periodene kom Mexico tilbake og gikk forbi i poengprotokollen.

De rødkledde dro etter hvert fra, og var oppe i 13 poengs ledelse på 58-43 mot slutten av tredje periode før Norge startet opphentingen og kom tilbake.

 

Larsson førte an

Marcus Larsson førte an fra start i siste periode med to straffer etter en drive og så en steal der han fikk avslutte med en saftig dunk til 51-58. Så spilte Larsson fri Eivind Lamo, som scoret også i neste angrep, før Harald Eika Frey la en 3-poenger: 58-61 og fortsatt fem minutter igjen. Norge kom seg opp på 63-64 og 65-66, men aldri forbi – og Mexico så ut som vinnere hele til Harald Eika Freys 3-poenger i siste sekund.

I ekstraomgangen satte Frey inn den første scoringen (70-68), og Norge gikk opp i 7-poengsledelse to ganger (77-70 og 79-72), før det ble spennende igjen. Mexico fikk det siste angrepet på stillingen 79-77, men det siste skuddet som kunne gitt en ny overtidsperiode var ikke i nærheten av å treffe.

- Det var ingen kjempestor kamp fra oss, men jeg liker det disse guttene har prøvd å lære og tilpasse seg, sier Mathias Eckhoff.

- Vi hadde bedre skyting i dag, og jeg syns det var veldig kult at Harald tok ansvaret med 3-poengeren som ga overtime. Han har måttet bære altfor mye av lagets angrepsspill, er jo bunnsolid både i forsvar og angrep og en veldig smart spiller. Jeg vet at han er i kikkerten til mange coacher, så det blir spennende å se hvor han havner etter det siste året på college, legger han til.

 

Kina om to år

Harald Eika Frey holder U24-alder også i neste Universiade, som arrangerer i Chengdu i Kina i august 2021.

- Jeg skal få vært med på det, fastslår han.

- Dette er et utrolig kult arrangement, hvor vi er sammen med andre idretter, det er «vårt OL». Denne gangen har vi har litt uflaks med skader og sånt, og marginene må være litt mer på vår side. Men jeg er optimistisk, vi har en kul gruppe og flere gode som blir med videre og kan gjøre det bra om to år, sier 22-åringen.

 

24 lag i 2021

Kun 16 lag har vært med i basketballturneringen i Napoli, men det blir 24 lag igjen i Chengdu om to år. Dermed er det stor sannsynlighet for at Norge blir invitert og får være med for fjerde gang.

- Det som er litt irriterende her, er at vi skulle ha slått Italia og vært der de kom og spilt om 9.- til 12.- plass i stedet, mener Mathias Eckhoff.

- Vi har konkurrert jevnt mot de fleste her og kunne vært med og kjempet om rundt 10.- plass med det laget vi har her nå. Så kommer det opp gode generasjoner som blir med oss til Universiaden om to år, understreker landslagstreneren.

 

Poengscorere Norge:

Harald Eika Frey 29, Sigurd Lorange 11, Mikkel Kolstad 10, Marcus Larsson 10, Eivind Lamo 8, Johannes Dolven 7, Gaute Haugen 2, Sjur Dyb Berg 2.

Toppscorer Mexico: Willis Orozco 16.

 

RESULTATER UNIVERSIADEN BASKETBALL, MENN – TORSDAG:

Kamp om 15. -plass: Norge – Mexico 79-77 (OT)

Kamp om 13.- plass: Russland – Kina 91-76

Kamp om 11.- plass: Tsjekkia – Italia 89-67

Kamp om 9.- plass:  Finland – Kroatia 80-78

Kamp om 7.- plass: Argentina – Latvia 78-61

Kamp om 5.- plass: Tyskland – Canada 88-74

Bronsekamp: Australia – Israel 86-69

Finale: USA – Ukraina 85-63