Fra da Sortland og Narvik arrangerte treningshelg sammen i 2006. Foto: Håkon Natvig
Fra da Sortland og Narvik arrangerte treningshelg sammen i 2006. Foto: Håkon Natvig

Det kan bli mørkt i Sortland BBK

Tidlig på 2000-tallet startet en vennegjeng å spille basketball på en sliten kurv i skolegården. Populærkultur som “Space Jam” på VHS, og videospillet i "NBA Jam» på Nintendo ble slukt rått. Med foreldre som ønsket å bidra til interessen for denne sporten, ble Sortland Basketballklubb stiftet omkring 2002.

 – Det var Jorunn, som var mor til Johannes (lagkamerat), og min pappa Håkon som var primus motorer på foreldresida, forteller tidligere spiller Sindre Holten Natvig.  Flere kom til etter hvert. Sindre bor nå i Narvik, og har ansvaret for Narvik Basketballklubb Men han glemmer ikke at det hele startet i hjembyen i Sortland.

– I starten var det miksa lag med gutter og jenter. Etter hvert ble det etablert to guttelag, og ett jentelag frem til 2008. Faren min trente opptil 60 spillere på det meste, to ganger i uka.

 

Sinsre anser klubbens største bragder å være 1. plass i Kiruna-Cup 2008. De hadde

5 spillere på Kalottlaget på jentesiden rundt 2017/2018. Dessuten ble det utdannet tre kretsdommere.

– I serien tror jeg 2. plass ble guttelagets beste resultat – Tromsø ble hakket for hvasse og vant med ett poeng det ene året mener jeg å huske. I serien var det Sortland, Narvik, Harstad og Tromsø som kjempet.

 

I dag er det 16 medlemmer i klubben, med varierende oppmøte.  Kristian Pettersen overtok klubben i 2016.  Han ble hentet inn av en annen spiller på laget som tok med Kritian inn i varmen fra en utebane. 

– Vi har bare ett aktivt lag i én aldersgruppe fra 14 - 20 år, forteller Kristian. 

– Vi har to kvalifiserte trenere, der den ene av oss har ikke mulighet til å være til stede med de halltidene vi har fått utdelt. Vi føler at vi er blitt presset ut av håndball som søkte om mange av timene.

Siden den gangen har Kristian vært styreleder, kasserer, og trener for klubben – og klubben har igjen to treninger i uken.

 

– Da jeg tok over klubben hadde vi ingen aktive medlemmer som var under 20 år, jeg var selv 21 år da jeg tok ansvaret for klubben. Vi har fått rekruttert en god del spillere med den lokale kjennskapen jeg har på Sortland, og har brukt en del private ressurser på å aktivisere klubben og få dem på kartet.

 

Rekrutteringen har foregått gjennom Facebook, avisinnlegg, flygeblad til skoler og i hallen, og stands på aktivitetsdager på videregående og ungdomsskole.

Øverst på ønskelisten for klubben står ny hall slik at det blir mulighet til å drive aktivt på med sporten, og at det skal komme flere lag i de lokale kommune rundt.

– I Sortland kommune er det volleyball, håndball og turn som er de største idrettene. Håndball tar ekstremt mye treningstimer og får tilrettelagt de beste tidene. En ny hall kunne ha løst det problemet, mener Kristian.

 

Kulturfabrikken Sortland KF som er kulturfaglig enhet i Sortland kommune, er fullt klar over problemet, og priser Sortland BBK for en god jobb i mange år i «motbakke».

 – I Sortland er det dessverre slik at hallkapasiteten har vært på bristepunktet i mange år nå. Særlig de siste 5 årene har det vært svært krevende, med et samlet søknadsnivå på om lag 200% av faktisk kapasitet, forteller fritidsleder i Kulturfabrikken Sortland KF, Øystein Bjørstad Lindbeck.

Dette medfører at voksne i praksis er «utestengt» som brukere av hallen, og flere grupper av barn og unge trener på tidspunkter som egentlig er for seine for dem.

Basketball er dessuten særlig utsatt for avlysninger, da minst en av tidene er lagt til helger. Det er jo også tid for stevner, arrangementer og rullerende aktiviteter.

Kommunestyret i Sortland vedtok i forrige måned plassering for ny flerbrukshall i Sortland, og er i gang med en prosess for fremtidens hallkapasitet.

– Tilbakemeldingen fra idretten er at dette er sårt tiltrengt og må sikres så fort som overhodet mulig, sier Lindbeck.

 

Det kan altså se ut som om hallkapasiteten kan  løse seg for basketballaget i Sortland, men det er dessverre ikke det eneste problemet de står over. Etter denne sesongen kan det hele være slutt. 

– Jeg sliter med ledd-problemer, og har nettopp blitt pappa. Det ser det dessverre ut som om jeg må legge ned klubben etter denne sesongen hvis det ikke kommer en trener som kan ta over for meg, forteller Kristian.

En sørgelig nyhet, det året som tyder til å skulle være 20års-jubileet til klubben.