Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / Viste styrke i naboduellen
Devin Gilligan ble toppscorer med 30 poeng og styrte Frøya i det meste i Fyllingsdalshallen. Her er amerikaneren i en sterk drive mot Karl Otabor.
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Devin Gilligan ble toppscorer med 30 poeng og styrte Frøya i det meste i Fyllingsdalshallen. Her er amerikaneren i en sterk drive mot Karl Otabor. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Viste styrke i naboduellen

- Uten tvil den beste kampen vår hittil, sa Frøya-trener Baard Stoller etter lagets tredje strake seier i BLNO.

Fyllingen – Frøya 83-93

Bærum – Gimle 77-89

Tromsø Storm – Nidaros Jets 90-63

På topp av BLNO etter de tre første helgene: Frøya med 3-0 i seire og tap, som eneste ubeseirede lag sammen med Asker Aliens (2-0).

- Mange har tippet oss langt ned på tabellen og ikke trodd så mye på oss, men det bestemte vi oss for ikke å høre på. For oss gjelder det å få en best mulig sesong. Det er veldig tidlig, men vi er glade for en så god start og spillerne våre jobber hardt på treningene. Vi skal bli bedre enn dette utover i sesongen, forsikrer Devin Gilligan.

Frøyas nye amerikaner har tatt klubben og ligaen med storm, og ble avgjørende også i det tredje oppgjøret – med 30 poeng og mange avgjørende bidrag i sluttminuttene.

Etter 78-75 over Gimle i en kamp som vippet i de gulkleddes favør i siste sekund, ble det 91-80 over Ammerud og nå 93-83 i erkerival Fyllingens egen hule.

 

Unge skyttere slo til

Det var spesielt sterkt fordi Fyllingen hadde fått på plass sin nye USA-import Jay Harris, og fordi Frøya mistet sin dyktige pointguard Nikola Vasojevic allerede tidlig i andre periode i kampen, på ledelse 29-23.

Haakon Heradstveit fant igjen 3-poengsskuddet allerede fra start, og Ulrik Stranger-Johannessen tok ansvar og traff viktige skudd i tredje og fjerde periode da Fyllingen nærmet seg og flere ganger bare var noen få poeng bak. De endte med henholdsvis 14 og 20 poeng.

- Uten tvil den beste kampen vår hittil, fastslo Frøya-trener Baard Stoller.

- Nå møter vi et Fyllingen-lag som er å regne med helt i toppen av ligaen, og de har fullt mannskap. Jeg tror de helt sikkert blir bedre om en måneds siden når (Jay) Harris er kommet mer inn i laget, for han er utvilsomt en klassespiller. Men de skal få ting til å henge sammen i et lag, og den balansen er en utfordring for oss også. Vi har enkeltspillere som blir avgjørende for at vi vinner kamper, men vi trenger et helt lag som kan vise høy kvalitet i 40 minutter. Det var gledelig å se at mange spillere viste veldig mye positivt i dag, sa Stoller – som trakk fram Thomas Solem, Fredrik Bang-Andreasen og Daniel Alsaker Sandven ved siden av Heradstveit og Stranger-Johannessen.

 

Konkurranse om spilletid

- Vi har mange som konkurrerer om minuttene i kamper, og det gir høy intensitet på treningene. Vi prøver å bygge en god treningskultur og har fått en god start. Samtidig har vi bare spilt 3 av 27 kamper i grunnserien, så det er ikke så mye å legge vekt på ennå, understreker Stoller.

Devin Gilligan ville helst skryte av lagkameratene – også av Nikola Vasojevic som måtte ut med en akillesskade.

- Han tok meg til siden sikkert ti ganger i resten av kampen, en fyr med så mye erfaring og lederskap, han var viktig for oss selv om han var på sidelinja. Så var Ulrik (Stranger-Johannessen) fantastisk i dag, og jeg visste at Haakon (Heradstveit) ville komme, han er så god på trening og må være en av de beste skytterne i Norge, mener 27-åringen fra New Hampshire.

 

- Ikke der vi skulle være

Mens Frøya har fått en 3-0-start, står Fyllingen med 0-3 og ligger nederst på tabellen sammen med Centrum Tigers og Nidaros Jets.

- Frøya treffer vel 50 prosent på 3-poengere og gjør det vanskelig for oss. All honnør til dem, men vi må skjerpe oss. 0-3 var ikke det vi så for oss og det er ikke der vi skulle være, erkjenner Fyllingen-trener Calix Black Ndiaye.

Han har to klassespillere i lillebror Bouna Black Ndiaye og nykommeren Jay Harris, som begge satte 29 poeng mot Frøya.

 

- Alt er veldig nytt

Men Harris var kamprusten og bommet mye tidlig i kampen da gjestene opparbeidet seg en ledelse.

- Det er lenge siden jeg har spilt kamp, så jeg må prøve å komme inn i rytmen igjen. Det skal bli bedre når jeg blir mer kjent med laget, alt er veldig nytt her foreløpig, forklarte 28-åringen, som har bakgrunn blant annet fra Raptors 905 i D League (nå G League), Toronto Raptors’ farmerlag.

Den 188 cm lange guarden viste ferdigheter på høyt nivå i BLNO-debuten og er en vrien mann å stoppe når han setter fart med finter og driver. Og ikke minst når skuddene sitter enda bedre.

- Han spiller en helt okay kamp, men bommer på en god del skudd han normalt setter, presiserte Calix Black Ndiaye.

 

Poengscorere:

Fyllingen: Bouna Black Ndiaye 29, Jay Harris 29, Magne Fivelstad 9, Karl Otabor 6, Peter Bullock 5, Christian Mikkelsen Skagen 3, Edvard Aamodt Kristiansen 2.

Frøya: Devin Gilligan 30, Ljubomir Campara 21, Ulrik Stranger-Johannessen 20, Haakon Heradstveit 14, Thomas Solem 4, Daniel Alsaker Sandven 4.

 

Ny borteseier for Gimle

Gimle imponerte i lørdagens seier over Kongsberg Miners (95-81), og viste styrke igjen mot Bærum søndag.

Audun Eskelands velsmurte lagmaskineri ledet det meste av kampen i Nadderudhallen, men hjemmelaget lå ofte bare noen få poeng bak: 31-32, 48-51, 58-60, 60-64. Men hver gang sørget forskjellige Gimle-spillere for å ta tilbake momentum – ofte med 3-poengstreff.

Da Bærum kom innpå til 48-51 tidlig i 3. periode, var det 212 cm lange Simon Jensen som satte to viktige insidescoringer for gjestene, før Morten Osland la en 3-er: 48-58.

Bærum ga seg ikke og kom nær på 69-71 etter en 3-poenger fra Anders Lislevatn Landenget og to straffer fra Sjur Dyb Berg, men Eivind Lamo og en ny treer fra Chavares Flanigan sendte Gimle foran med 7 poeng, og så kontrollerte bergenserne inn til seier 89-77.

Gimle traff 50 prosent på 3-poengerne (11 av 22), med Espen Fjærestad på 4 av 6 som den mest effektive – igjen. Men som i lørdagens kamp på Kongsberg var det Gimle som lag som imponerte mest.

Chavares Flanigan hadde 17 poeng, 7 assists, 6 returer og 4 steals, Eivind Lamo 15 poeng, 9 returer og 6 assists, mens spillere som Morten Osland, Steinar Rakneberg og Simon Jensen hadde viktige bidrag.

Lagforsvaret presset Bærum til 19 turnovers.

Yannick Anzuluni viste klasse hos Bærum og var bare to returer unna en triple-double med sine 22 poeng, 10 assists, 8 returer og 3 blokker. Stian Mjøs hadde 14 poeng og 7 assists, Sjur Dyb Berg 20 poeng og 8 returer og Gaute Haugen 12 poeng, men de lyseblå trenger flere som produserer i angrep. Det vil utvilsomt bli bedre når lagets nye USA-import kommer på plass – nærmere jul? – og når lagets mange unge spillere får enda mer erfaring. Mot en så tøff motstander som Gimle kom de mindre til sin rett.

Gimle har også en viktig mann i bakhånd, Milovan Savic (2,05) som var hjemme i Bergen denne helgen. Montenegrineren har en skade i foten og er neppe spilleklar før om to-tre uker.

 

Poengscorere:

Bærum: Yannick Anzuluni 22, Sjur Dyb Berg 20, Stian Mjøs 14, Gaute Haugen 12, Anders Lislevatn Landenget 5, Vetle Paulsen 4.

Gimle: Espen Fjærestad 18, Chavares Flanigan 17, Eivind Lamo 15, Morten Osland 14, Steinar Rakneberg 10, Simon Jensen 7, Reidar Greve 5, Gard Beinnes 3.

 

Tromsøs andre seier

Nidaros Jets ledet 13-11 og holdt brukbart følge i litt over en periode i Tromsøhallen, før hjemmelaget dro ifra. Resultatet ble 90-63 etter at Tromsø Storm hadde vunnet de fire periodene med 8, 7, 7 og 5 poeng.

3-poengsekspertene Aron Nielsen Finstad og Marcus Wynn hadde en god dag med henholdsvis 5/7 og 3/5 – og Tromsø Storm som lag traff 44 prosent på 3-erne: 11 av 25.

Hjemmelaget spilte uten Johannes Lange, men USA-duoen Anthony Elechi og Phil Henry ble for store og gode for Nidaros. Elechi endte på massive 20 poeng og 19 returer, Henry hadde 19 og 10 i de to samme kategoriene.

Jørgen Kjesbu hadde en god offensiv kamp for Nidaros og ble toppscorer med 15 poeng, mens Torkel Westby imponerte med 3 av 3 på trepoengere.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm: Anthony Elechi 20, Phil Henry 18, Aron Nielsen Finstad 15, Marcus Wynn 12, Olle Welander 9, Simen Samuelsen 7, Øystein Skogvold 5, Henrik Lange 2, Magnus Hald Worren 2.

Nidaros Jets: Jørgen Kjesbu 15, Torkel Westby 13, Mihajlo Krivokapic 11, Jakob Baiden 9, Christian Tøfte 6, Mats Selboe 5, Brage V. Sørensen 2, Mikkel Aarnes 2.