Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Vil være forbilde for de yngste
Yannick Anzuluni har spilt i toppligaene i Finland og Tyskland og har hatt flere sesonger i Sverige, der han ble kåret til beste spiller da Luleå slo Södertälje 4-1 i finaleserien i 2017. Den 2,04 m lange forwarden spiller også for Kongos landslag. Nå blir han Bærums og trener Mathias Eckhoffs nye trumfkort i BLNO. 
FOTO: ARILD SANDVEN
Yannick Anzuluni har spilt i toppligaene i Finland og Tyskland og har hatt flere sesonger i Sverige, der han ble kåret til beste spiller da Luleå slo Södertälje 4-1 i finaleserien i 2017. Den 2,04 m lange forwarden spiller også for Kongos landslag. Nå blir han Bærums og trener Mathias Eckhoffs nye trumfkort i BLNO. FOTO: ARILD SANDVEN

Vil være forbilde for de yngste

Rutinerte Yannick Anzuluni gir Bærum fart og flyt i angrep og vil også bety mye for de yngre spillernes utvikling. – Jeg ser meg selv som en slags mentor og som én disse gutta kan se opp til, sier den kongolesiske landslagsforwarden.

- Dette laget har en rekke store talenter som har ambisjoner om å nå langt og dra til USA på college. Jeg håper jeg og de andre etablerte på laget kan lære dem mye og at vi kan kjempe om mesterskapet, sier Anzuluni.

32-åringen har spilt i toppligaene i Finland og Tyskland og har hatt flere sesonger i Sverige. Den 2,04 m lange forwarden ble kåret til MVP da Luleå slo Södertälje 4-1 i finaleserien i 2017, og kommer nå fra en sesong i Djurgården. Han spiller fortsatt for Kongos landslag, men er også kanadisk statsborger.

 

Showkar og pasningslegger

- En aldeles strålende fyr, skryter Mathias Eckhoff.

- Han er veldig bra med de yngre gutta på laget og elsker å sentre ballen, samtidig som han er god til å produsere selv. Han er litt showkar på banen, så vi må finne balansen mellom disiplin og kreativitet for ham.

- På sitt beste kan han treffe 40 prosent på 3-poengere. Det hjelper oss veldig til å «strekke gulvet» på samme måte som Toomas (Raadik) gjorde da han kom inn i fjor. Yannick vil gi oss fleksibilitet, og samtidig er han en veldig god pasningslegger og viktig for at ballen flytter seg bra i angrepene våre, understreker Bærum-treneren.

 

Tipset av Gilchrese

Yannick Anzuluni ble tipset om Norge og norsk basket av Eric Gilchrese, Asker Aliens’ pointguard som spilte for Bærum i 2016/17-sesongen.

- Jeg har kjent Eric i mange år, og det var han som fristet meg til å dra hit. Min svenske kone og jeg er innstilt på å bli værende i Norge for godt, forteller spilleren som ble født i Kongos hovedstad Kinshasa, men som tilbrakte det meste av oppveksten i Belgia. Hans far var tidligere visepresident i Kongo og Yannick har selv mastergrad i statsvitenskap og snakker seks-sju språk.

 

Få på trening – vurderer ny import

Bærum kom sterkt utover i fjorårssongen, spurtet til annenplass (19-8) og tok seg greit av Centrum Tigers i to kvartfinaler. Fyllingen ventet i NM-semifinalene da sluttspillet ble avlyst på grunn av koronapandemien.

På papiret er laget svekket. Flere av nøkkelspillerne fra fjorårssesongen er borte. Stian Emil Berg og Torgrim Sommerfeldt valgte Asker Aliens og den estiske forwarden Toomas Raadik skal nå spille i Ungarn. I tillegg forsvant 19-årige Torkel Westby og Mateusz Nilsen til Nidaros Jets og studier i Trondheim. Pascal Evans sluttet og Arne Marius Grevskott dro til Nordfjord folkehøgskole i Sandane.

Per i dag er spillerstallen BLNOs tynneste, med bare 11 spillere i trening. Av disse er Anders Lislevatn Landenget (22) stort sett bare til stede fredager og i helgene, fordi han arbeider i Telemark Bataljon på Rena.

- Vi skulle gjerne hatt én mer erfaren spiller og to yngre spillere til å trene med oss, og blitt et sted mellom 13 og 15 på treninger. Nå er det fryktelig sårbart, fastslår Mathias Eckhoff.

- Vi vurderer en import til, også fordi vi er så få. Vi har mistet muligheten til å få med unge spillere med naturlig tilknytning til oss. Det er på grunn av 48-timersregelen som rammer oss fordi det da ikke er mulig å skifte treningsgruppe, men også av utenforliggende årsaker, sier Bærum-treneren.

 

Ung spillergruppe

Laget bygges rundt tre ruvende «overårige»: Yannick Anzuluni (32), Stian Mjøs (31) og Sjur Dyb Berg, som fortsatt er ung med sine 24 år.

Gjennomsnittsalderen i troppen er 22,5, mens de åtte yngste er 19,5 år i snitt. Alle åtte er hentet opp fra Sandvikas junioravdeling, gjennom flere sesonger.

I tillegg kan en ny importspiller dukke opp i løpet av noen uker.

- Det er en prosess der vi vurderer alternativer. Men det haster litt med å få flere folk inn, forklarer Eckhoff.

 

- Pumper opp entusiasmen

Han er likevel optimistisk med tanke på sesongen:

- Stemningen er bedre enn på mange år, alle pumper opp entusiasmen og på vårt beste ser vi veldig bra ut.

- Jeg tror ikke vi blir noe dårligere enn i fjor, vi har bra lengde og vi har kontinuitet med flere spillere som har vært her noen år. Det vil svinge litt med yngre spillere som ikke er vant til å spille så mange og tunge minutter, men det er bare fint. De vil vokse inn i de rollene, presiserer Bærum-coachen.

 

- Outsidere

Eckhoff, som også er landslagstrener, har merket seg forsterkningene som er kommet til flere av de øvrige BLNO-klubbene.

- Jeg ser på oss som outsidere akkurat nå. Det er selvfølgelig mye morsommere med flere lag som melder seg på og satser, og mange kandidater til plassene i toppen. Mange har nevnt Kongsberg og Asker som store favoritter, men i mine øyne er det ikke noen lag som ser så mye bedre ut enn andre. Det koker ned til matchuper og hvor forankret lagene er i sine spillestiler, mener han.

- Jeg er veldig spent på hva som skjer i Tromsø. Spansk coach betyr at de helt garantert blir veldig solide i forsvar. Alle har vært stjerner i rollene sine, nå skal de eie en spillestil. Svenskene i Ammerud og Tromsø kan også fylle ut viktige roller ved siden av amerikanerne. Mange lag ser hyggelig bra ut, understreker Bærum-treneren.

 

BÆRUM

Trener: Mathias Eckhoff.

Assistenttrener: Gunnar Nesbø (ny).

Spillere INN: Yannick Anzuluni (Djurgården), David Nilssen (17) flyttet opp fra Sandvikas U19-lag, Anders Lislevatn Landenget (comeback etter to sesonger ute).

Spillere UT: Toomas Raadik (Ungarn), Stian Emil Berg og Torgrim Sommerfeldt (Asker Aliens), Mateusz Nilsen og Torkel Westby (Nidaros Jets), Arne Marius Grevskott på folkehøgskole, Pascal Evans trakk seg.

 

SPILLERSTALLEN 2020/21:

1 Yannick Anzuluni, 3 Marcus Barnett, 4 Alex Dakin, 5 Gaute Haugen, 6 David Nilssen, 7 Anders Lislevatn Landenget, 8 Benjamin Alknes Cox, 10 Max Dahl Svendsen, 11 Stian Mjøs, 21 Georg Helvik, 22 Sjur Dyb Berg, 44 Vetle Paulsen.

Sannsynlig starting-5: Mjøs, Haugen (Barnett), Anzuluni, Berg, Helvik (Paulsen).

Åpningskamp: Bærum – Fyllingen, Nadderudhallen lørdag 3. oktober kl. 18.00.