Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / Vil ta BLNO-klubbene med på råd
Astaja Tyghter og Bærum vant de to siste seriekampene mot Ulriken Eagles, og topper BLNO-tabellen - med én kamp mer spilt og ett tap mer enn Ulriken. Sunniva Sørbye, Kari Kyrkjebø (bak) og de øvrige Ulriken-jentene hadde så å si seriegullet i lomma. Må de likevel nøye seg med sølv? FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Astaja Tyghter og Bærum vant de to siste seriekampene mot Ulriken Eagles, og topper BLNO-tabellen - med én kamp mer spilt og ett tap mer enn Ulriken. Sunniva Sørbye, Kari Kyrkjebø (bak) og de øvrige Ulriken-jentene hadde så å si seriegullet i lomma. Må de likevel nøye seg med sølv? FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Vil ta BLNO-klubbene med på råd

Ledelsen i NBBF møtes søndag for å diskutere konsekvensene av vedtaket om å avlyse resten av sesongen 2019/20. Med flere vriene spørsmål.

- Vedtaket vi fattet i går, trumfer alt – og der og da kunne vi ikke være opptatt av konsekvensene. Men søndag møtes vi igjen, samler opp alle løse tråder vedtaket medførte og snakker litt åpent om å stake ut veien videre i form av en prosess, sier NBBF-president Jan Hendrik Parmann.                                                

Som følge av den uoversiktlige situasjonen med smittefare av koronaviruset, valgte Norges Basketballforbund onsdag å avlyse resten av 2019/20-sesongen med umiddelbar virkning.

- Det aller kjipeste utfallet vi kunne landet på før sesonginnspurten. Men det var ingen vei utenom hvis styret skulle ta helserisikoen og samfunnsansvaret vi er tildelt på alvor, et ansvar det er styrets plikt å ta, presiserer presidenten.

Men sesongen var ikke ferdigspilt og mye er ennå uavklart. Hvilket lag skal tildeles seriegull i BLNO kvinner, eller skal det ikke deles ut? Skal det kåres norgesmestre? Hva skjer med BLNO-kvalifiseringen? Kan årets U19-NM og U16-NM reddes?

- Vi har ikke SÅ mye hastverk etter det vedtaket vi fattet i går, mener Parmann.

- Det jeg ser for meg er BLNO kvinner og BLNO menn, rundt spørsmålene om plassering og annet. Jeg tror det vil være klokt at vi her legger opp til en evaluerende prosess hvor BLNO-klubbene også skal ha et ord med i laget, understreker NBBF-presidenten.

Her er de mest åpenbare problemstillingene – og Parmanns kommentarer til disse.

 

BLNO kvinner – hvilket lag vinner gull?

Den kanskje aller vanskeligste avgjørelsen. Før de to siste spillehelgene i sesongen, lå Bærum på topp med 13 seire og 4 tap, foran Ulriken Eagles med 13-3. Ulriken med ett tap mindre og med suveren poengforskjell (+413 mot Bærums +207), men Bærum foran på grunn av 2-1 i innbyrdes seire i de tre kampene denne sesongen.

Ulriken hadde gullet så å si i lomma: Seier i de to gjenstående hjemmekampene mot Asker Aliens og Bergen Elite ville vært nok. To lag Ulriken-jentene ikke har vært i nærheten av å tape for i kampene denne sesongen. De utklasset Bergen Elite 101-39 9. januar og slo Asker 68-45 1. februar, begge på bortebane.

Bærum hadde igjen hjemmekamp mot bunnlaget Høybråten. Noe annet enn to Ulriken-seire og én Bærum-seier ville vært sensasjonelt. Ulriken ville vunnet serien med 15-3 foran Bærum med 14-4.

Samtidig er ingen kamper avgjort før de er spilt, og ingen seire kan tas for gitt. Og det er Bærum som topper tabellen når resten av seriekampene strykes og droppes.

Ullern på tredjeplass har spilt seg til bronsemedaljer.

Skal NBBF annullere hele serien og ikke dele ut medaljer til noen, eller må de velge å gi gull og sølv til Bærum og Ulriken? Gull til Bærum selv om de har ett tap mer enn Ulriken? Eller gull til Ulriken, som etter "NBA-system" har .813 i seire mot Bærums .765? Eventuelt gull til begge?

Parmann: - En uavklart tabellsituasjon, og en typisk problemstilling vi nå må håndtere, riktignok underordnet det store vedtaket. Men denne er kinkig, ja.

 

Skal det kåres norgesmestre?

Seriemestrene i BLNO får normalt bare seriemestertittelen, mens norgesmestrene kåres i BLNO-sluttspillet. Må det kåres en norgesmester? Blir Kongsberg Miners norgesmestre for menn? Og Bærum og/eller Ulriken Eagles for kvinner?

Parmann: - Det er for tidlig å kommentere alt dette. Ut fra utviklingen i korona-situasjonen fattet vi i går et vedtak om å fryse alle våre aktiviteter. De andre spørsmålene må vi ta nå i ettertid, i ro og mak med gode prosesser og med klubbene.

 

BLNO-kvalifiseringen, hva gjør NBBF?

Oppsal Tigers vant 1. divisjon menn i Region Øst og var klar for kvalifisering mot Ammerud (nr 9 i BLNO) og Nidaros Jets (nr 10) i Apalløkkahallen neste helg, 20.- 22. mars.

To av tre lag ville få plass i neste sesongs BLNO.

Hvordan skal Oppsal få muligheten til å kvalifisere seg? Kan løsningen bli å utsette turneringen til utpå våren og se om det er mulig å få spilt den da? Eller kan ligaen for 2020/21 bli utvidet til 11 lag?

Parmann: - Om vi konkluderer i denne saken allerede nå søndag, vet jeg ikke.

 

U19-NM og U16-NM, kan turneringene reddes?

U19-NM skal etter planen arrangeres av Sandvika BBK 24.- 26. april i Rykkinnhallen, mens U16-NM med Ulriken som arrangør er berammet til 1.- 3. mai i Haukelandshallen.

Totalt deltar 22 lag i begge turneringen, 10 jentelag og 12 guttelag.

Parmann: - Vi var veldig tydelige på møtet i går på at vi skyver den avgjørelsen foran oss og ser an situasjonen litt. Det har dessverre endret seg feil vei akkurat nå, men vi skal se på det igjen i månedsskiftet mars/april.

 

Norske lag til Scania Cup i Södertälje?

21 norske lag fra 11 klubber er påmeldt til årets Scania Cup i Södertälje, 10.- 13. april. Arrangørene i Södertälje BBK er inntil videre innstilt på å gjennomføre turneringen som har vært arrangert hvert år siden 1981. Kan lagene reise og delta – hvis de fortsatt ønsker det?

Parmann: - Her ønsker vi at klubbene selv vurderer risikobildet og vil ikke blande oss i deres indre anliggender. Dette må klubbene selv ta stilling til. Men jeg registrerer at en rekke klubber i går valgte å stenge dørene inntil videre, og det syns jeg er et veldig klokt valg.