Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Viktig brikke på plass for Miners
Fred Thomas var toppscorer i første og tredje NM-finale mot Asker Aliens i 2018, begge ganger i Leikvollhallen. Nå er 27-åringen klar for sin andre periode i Kongsberg Miners, etter to sesonger med Bristol Flyers i den britiske toppserien. På bildet driver Thomas forbi Anders Stien, og bak ser vi fra venstre Joshua Hart, Brian Voelkel og Djo Loo Yele. FOTO: ERIK BERGLUND

Viktig brikke på plass for Miners

- Han gir oss mye av alt, er den beste forsvarsspilleren i ligaen og vil utfylle laget vårt perfekt, sier Miners-kaptein Juan Ferrales om Fred Thomas, som er klar for sin andre periode i klubben.

Kongsberg Miners – Bærum 91-67

Tromsø Storm – Ammerud 67-74

Fyllingen – Centrum Tigers 92-80

Den 196 cm høye guarden var viktig da Kongsberg Miners sikret gullet mot seriemestrene Asker Aliens i 2018-finalene. Fred Thomas var toppscorer da Miners vant 83-68 i den tredje og avgjørende finalen i Leikvollhallen, og med 22 i den første finalen, som de mørkeblå også vant.

Han endte sin hittil eneste sesong i Norge med 18,4 poeng og 6,7 returer i gjennomsnitt per kamp, hadde 39 prosent treff på trepoengere og ble kåret til ligaens beste forsvarsspiller.

27-åringen har de to siste sesongene spilt for Bristol Flyers i den britiske toppdivisjonen, der også ble kåret til lagets MVP forrige sesong. Da snittet han på 19 poeng og 8 returer og hadde 43 prosent treff på trepoengere.

Klar mot Centrum 7. januar?

Bristol med Thomas i startfemmeren spilte seg fram til cupfinale mot Worcester Wolves (59-67) i januar, men bare noen uker senere ble amerikaneren satt ut av spill med brudd i håndleddet. Han dro derfor hjem til USA før ligaen også i Storbritannia ble stoppet og kansellert på grunn av koronapandemien.

Nå har Thomas trent seg opp igjen hjemme i USA, men han kommer til Kongsberg i romjula og skal etter planen være klar til lagets første kamp på nyåret, torsdag 7. januar mot Centrum Tigers.

- Fred er en spiller som kan dekke spillere i alle posisjoner, fra 1 til 5. Med ham på laget kan vi rotere med flere, og kan mikse mellom å spille «big» eller «small». Så er han jo også en god lagspiller og en som kjenner oss godt, sier Juan Ferrales.

- Har utviklet seg offensivt

- Fred var starter på Mississippi State i tre år og dekket opp alle de beste spillerne på motstanderlagene. Det betyr at han dekket mange spillere med NBA-kvalitet, fastslår Miners-trener Stein Erik Rotegård.

- Så har han utviklet sitt offensive repertoar i England og er en veldig allsidig og lagorientert spiller. Samtidig er han også en utrolig god lagkamerat som ble veldig godt likt både på og utenfor banen da han var her sist.

Fred Thomas’ inntreden betyr at Miners får sin femte importspiller, og med maksimalt tre utlendinger på banen til enhver tid betyr det at han må dele spilletiden med i første rekke Ferrales og Ognjen Nisavic – som også vil få færre spilleminutter – og skudd.

Det ser Rotegård bare som en stor styrke.

- For disse spillerne er det viktig å få litt avlastning, og det gjør oss også litt sikrere med tanke på skader eller sykdom. Så vil det også gi oss en viktig dimensjon gjennom bedre kvalitet på treningene, og det vil være kjempebra for våre yngre spillere, presiserer Miners-coachen.

Hedret Alex Dakin

Før kampen mellom Kongsberg Miners og Bærum ble Alex Dakin hedret med ett minutts stillhet i Kongsberghallen, etter at basketballforbundets 1. visepresident Tor Christian Bakken hadde holdt en minnetale for den 27-årige Bærum-spilleren, som døde torsdag.

Bærum åpnet kampen godt og ledet 18-15 etter første periode og 31-30 midtveis i den andre før Miners rykket fra – for godt. Hjemmelaget gikk rett til 41-32 og økte etter hvert til en komfortabel ledelse og en klar seier: 91-67.

- Det var først midtveis i tredje periode jeg syns vi fikk rytme og begynte å ta tak i kampen. Derfra og ut hadde vi god kontroll, sa Rotegård etter lagets sjuende seier på åtte kamper. Miners har kun tapt hjemmekampen for Gimle 17. oktober (81-95).

Marin Mornar markerte seg som kampens ledende spiller og hadde både flest poeng med 26 og flest returer med 12.

Hjemmelaget traff også godt med trepoengerne: 40 prosent etter 10 av 25. Miners vant også reboundstatistikken, 38-26.

Poengscorere:

Kongsberg Miners: Marin Mornar 26, Aly Hudgins 17, Juan Ferrales 16, Ognjen Nisavic 16, Valen Tejada 6, Erik Borg 5, Ionas Garras 5.

Bærum: Sjur Dyb Berg 17, Yannick Anzuluni 11, Stian Mjøs 11, Georg Helvik 10, Anders Lislevatn Landenget 5, Benjamin Alknes Cox 3, Max Dahl Svendsen 3, Vetle Paulsen 3, Gaute Haugen 2, Marcus Barnett 2.

Ammerud fra minus 10 til seier med 7

Tromsø Storm vant de tre første periodene og ledet så klart som 64-54 med litt over 5 minutter igjen å spille i Tromsøhallen. Men Ammerud kom tilbake da Anthony Elechi var på benken med 4 feil, fikk inn en 12-0-run på to og et halvt minutt og var i ledelsen 66-64.

Marcus Wynn sendte Storm tilbake i ledelsen med en 3-poenger (67-66), men det var også siste sprell fra hjemmelaget og faktisk lagets siste scoring i kampen. I stedet avgjorde Ammeruds svenske kamerater: Mustafa Dibba sendte gjestene i føring med 68-67 før Plaisir Nzitani Mukoko økte og Dibba scoret to ganger til: 74-67.

Tromsø Storm førte i det meste av kampen, men kollapset fullstendig i fjerdeperioden: 10-26!

Dermed tok Ammerud en viktig seier og steget opp til femteplass på BLNO-tabellen (4-4), foran Asker Aliens på innbyrdes oppgjør, mens Tromsø Storm (3-4) falt til sjuendeplass.

Anthony Elechi var igjen dominerende hos Storm og noterte seg for 14 poeng og 14 returer, men feilproblemene hans var med på å avgjøre kampen i Ammeruds favør. Elechi, Phil Henry, Olle Welander og Henrik Lange slet alle med 4 feil i fjerdeperioden.

Mustafa Dibba ble Ammeruds matchvinner og hadde en glimrende kamp med 27 poeng og 9 returer. Men Dibba får fortsatt ikke sving på straffeskytingen: 3 av 11 kunne blitt skjebnesvangert i en så jevnspilt kamp. Joshua Sykes hadde 17 poeng og 8 returer og lyktes langt bedre fra straffelinja: 8 av 8.

Den lave scoren i kampen forteller om svak skyting fra begge lag. På trepoengere endte Tromsø med 28 prosent (10 av 35) og Ammerud med 26 (4 av 15).

For hjemmelaget var det positivt å få Johannes Lange på banen igjen. Pointguarden har vært ute i en måned med ankelskade, men var tilbake og fikk 18 minutter mot Ammerud – med 4 poeng, 7 returer og 4 assists.

Tromsø Storm: Anthony Elechi 14, Marcus Wynn 12, Olle Welander 12, Aron Nielsen Finstad 8, Phil Henry 7, Henrik Lange 5, Johannes Lange 4, Øystein Skogvold 3, Simen Samuelsen 2.

Ammerud: Mustafa Dibba 27, Joshua Sykes 17, Plaisir Nzitani Mukoko 15, Andreas X. Isaksen 5, Orji Okoroafor 5, Aksel Barkvoll 3, Fredrik Hårstad Trana 2.

Fyllingen over «streken»

Centrum Tigers ledet med 9 poeng på det meste (43-34) og 66-65 da fjerde periode begynte, men Fyllingen avsluttet klart best og vant 92-79.

Dermed er Fyllingen (2-6) over «streken» som skiller de åtte sluttspillagene og de to som må ut i BLNO-kvalifisering etter sesongslutt, men knepent foran Nidaros Jets (1-6). Centrum Tigers fikk sitt åttende tap, men jakter sin første seier hjemme mot Nidaros lørdag.

Johan Flaa åpnet i stor stil og hadde 17 poeng allerede mot slutten av andre periode, etter 4 av 4 på trepoengere. Centrum-kapteinen endte med 24 poeng og 5/9 på treerne.

Simon Midtvedt hadde 9 poeng og 10 returer (!), mens Tarjei Bryn leverte sin hittil beste BLNO-kamp med 12 poeng, 4 returer og 3 assists. 19-årige Giorgos Kotrotsios blir også stadig mer sentral i Inge-Aleksander Kristiansens lag, og noterte seg for 19 poeng og 5 returer mot Fyllingen.

Men gjestene sto ikke distansen, ble slått 27-13 i fjerdeperioden og ga fra seg muligheten til seier med seks minutter igjen å spille. Giorgos Kotrotsios ga Centrum 72-71, men to og et halvt minutt senere sto det 81-72 til Fyllingen (10-0) etter at spesielt Bouna Black Ndiaye og Magne Fivelstad hadde herjet. Samtidig forsvant Bendik Aunan ut for Centrum med fem feil.

Hos hjemmelaget sto kvartetten med Ndiaye, Fivelstad, Jay Harris og Peter Bullock for 84 av 92 poeng – og klarte å holde seg på banen i fire perioder uten feiltrøbbel. Det hører med til sjeldenhetene at et lag har fire spillere på pluss 20 poeng. Harris var på hugget fra start og endte på 20 poeng og 8 returer, etter 4/8 på trepoengerne. Bullock var knallsterk i den avgjørende fasen av kampen og kom opp i 20 poeng på 26 minutter. Jasin Akil (19) senket også et par viktige treere for de mørkeblå.

Fyllingen: Bouna Black Ndiaye 24, Jay Harris 20, Magne Fivelstad 20, Peter Bullock 20, Jasin Akil 6, Edvard Aamodt Kristiansen 2.

Centrum Tigers: Johan Flaa 24, Giorgos Kotrotsios 19, Tarjei Bryn 12, Simon Midtvedt 9, Herman L. Nordeide 7, Rasmus Linnestad 5, Bendik Aunan 4.