Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / U16: Har vurdert 100 spillere
Pål Berg med en stor gruppe gutter 14-spillere under Talentcampen i Tønsberg i 2019. Nå er mange av dem aktuelle for neste sommers U16-landslag, der Berg er hovedtrener.
FOTO: ARILD SANDVEN
Pål Berg med en stor gruppe gutter 14-spillere under Talentcampen i Tønsberg i 2019. Nå er mange av dem aktuelle for neste sommers U16-landslag, der Berg er hovedtrener. FOTO: ARILD SANDVEN

U16: Har vurdert 100 spillere

NBBF har planer for åtte landslag i 2021, og to av de yngste har allerede tjuvstartet: De første U16-samlingene er blitt holdt regionalt, i fem byer. Med rundt 100 guttespillere og 40 jenter.

Koronasituasjonen førte til at også sommerens faste Talentcamp i Tønsberg måtte avlyses, og så har basketballforbundet tenkt nytt rundt U16-landslagene, som skal ut i sine første internasjonale kamper til sommeren. I stedet for at spillerne er kommet til samlinger i Oslo, har landslagstrenerne Ellen Hamremoen og Pål Berg og assistene deres reist rundt til de forskjellige regionene.

- Vi måtte ha et annet utgangspunkt, så da var det lettere å sende trenerne ut, forklarer Brent Hackman.

- De har virkelig vist interesse, hevet seg rundt og bidratt utover det som er normalt, understreker sportssjefen i NBBF.

 

- Enestående interesse

U16-landslaget for gutter har hatt Pål Berg i Oslo og Kristiansand, Nicholas Phillip i Bergen og Tromsø og Jarl Kristian Jespersen i Oslo og Trondheim, med til sammen rundt 100 deltakere. Som til slutt skal reduseres til 12 inn i sommerens nordisk i Finland og B-EM i Bulgaria.

Det blir lagets første utenlandskamper, etter at forrige sesongs Copenhagen Invitational måtte avlyses.

- Det har vært kjempekult med en enestående stor interesse, understreker Pål Berg.

- Sesongen i fjor ble jo avkortet, vi var på vei til å snevre inn troppen da koronaen ødela alt. Nå er disse regionsamlingene blitt en slags korona-gave til de øvrige distriktene, og det har vært både politisk sett genialt og selvfølgelig kjempegunstig at alle spillerne føler de er blitt sett. Samtidig er det ganske greit at troppen skal krympes til neste samling i februar. Den samlingen skal i utgangspunktet være nasjonal, hvis ikke restriksjonene setter en stopper for det også, sier Berg, som har vært trener for flere U-landslag gjennom årene.

 

Kan mer og er bedre teknisk

- Siden forrige gang jeg var med, er forbundet blitt flinkere til å spisse inn mot mesterskapene. Tidligere var samlingene litt mye strødd gjennom sesongen, mener han.

Berg skryter også av nivået:

- Tidligere har det vært relativt opplagt hvem som bør sendes videre og hvem som skal sendes hjem. I år er det verre – og bedre: Spillerne kan mer og har vesentlig bedre tekniske ferdigheter. Det gjør uttakene vanskeligere.

 

40 jentespillere på samlinger

Ellen Hamremoen er også godt fornøyd med NBBFs opplegg. Hun har med seg David Cox og Dana Meknas som assistenter i det nye U16-landslaget, 05-årgangen.

- Vi har hatt totalt rundt 40 spillere på samlinger, med klart størst oppslutning i Region Øst. I tillegg hadde David samling med jentene i Region Sør, Dana hadde samlingen i Region Nord og jeg var selv i Trondheim med Region Midt. Så fikk vi god hjelp fra Arne Ingebrigtsen i Bergen, samlingen der var midt under oppblomstringen av korona-smitten, forteller Hamremoen.

- Ordningen er god, flere spillere får mulighet til å utvikle seg skillsmessig og jeg tror mange føler døra inn til landslaget er blitt litt større. Tidligere år har vi hatt kanskje 25 spillere som blir kalt inn, nå har vi 40 i loopen. Det gir oss også muligheten til å se nærmere på flere, sier U16-landslagstreneren.

Hun er åpen for at regionale samlinger kan være en god løsning også etter koronatiden.

- Det er kanskje greiere for jentene, de får landslagstrenerne til sitt miljø og sin hjemmehall, det blir på mange måter tryggere, mener Hamremoen.

 

Venter på forbundsstyremøte

U16-landslagene er bare to av i alt åtte landslag Basketballforbundet satser på i 2021.

Norge vil ikke bli påmeldt til U20-EM (01-årgangen), men ellers delta i alle aldersbestemte klasser og med seniorlandslagene.

Detaljene vil bli klare etter forbundsstyrets neste møte, 22. november.

- Styret har allerede vedtatt å sende U16- og U18-landslagene til EM og til nordisk, forteller Brent Hackman.

 

"The Bubble" i finske skoger

Per i dag kan flere av FIBA-turneringene være i fare hvis koronapandemien trekker ut i tid og fortsetter utover våren og sommeren neste år.

Men nordisk i Finland bør det ikke være tvil om blir arrangert. Kisakallio-sentret i de finske skoger er det nærmeste man kommer «The Bubble» i nordisk basket. Her er utøvere og trenere perfekt isolert gjennom seks dager. Nordisk i 2021 er berammet fra 30. juni til 4. juli.

NBBF arbeider med «en annen løsning» til internasjonal matching for de nye U15-landslagene (06-årgangen), som alternativ til Copenhagen Invitational. Hva og hvor ønsker Brent Hackman foreløpig ikke å uttale seg om.

 

Small Countries-EM på Kypros

På seniorsiden er det klart at kvinnelandslaget skal delta i Small Countries-EM i Nikosia (Kypros) 15.- 20. juni, mesterskapet som ble utsatt i år.

Det er også bestemt at Norge skal inn i EM-kvalifisering høsten 2021, men her er verken FIBAs opplegg eller NBBFs detaljerte planer kjent ennå.

- Påmeldingsfristen for EM er ikke før 1. mars, så her har vi litt tid på oss, fastslår Hackman.

- Vi har åpen invitasjon til Jones Cup i Taipei for både menn og kvinner, og er i dialog med studentidrettsforbundet angående deltakelse i Universiaden med et kvinnelag, opplyser sportssjefen.

Seniorlandslaget for menn skulle ha deltatt i Jones Cup i år, og det ligger i kortene at NBBF innstiller på ny deltakelse der i år. Turneringen arrangeres i Taipei i juli, i forkant av Tokyo-OL som starter 23. juli.

Universiaden i Chengdu i Kina er berammet til 8.- 19. august. Turneringen er for U24-landslag.

Neste sommers B-EM i U18- og U16-klassene har samme arrangører som de avlyste mesterskapene i år, men på nye datoer.

 

TURNERINGER LANDSLAGENE 2021

NBBF har bekreftet deltakelse i følgende turneringer:

15.- 20. juni: Small Countries-EM senior kvinner, Nikosia (Kypros)

30. juni – 4. juli: Nordisk mesterskap U18- og U16-landslag, Kisakallio/Lohja (Finland)

23. juli - 1. august: B-EM U18 jenter, Oberwart/Güssing (Østerrike)

30. juli - 8. august: B-EM U18 gutter, Oradea (Romania)

5.- 14. august: B-EM U16 jenter, Sarajevo (Bosnia-Hercegovina)

12.- 21. august: B-EM U16 gutter, Sofia (Bulgaria)

 

LANDSLAGSTRENERE 2021

U18 JENTER (’03-årgangen)

Head coach: Ola Gravem Knutsen, assistent: Baard Stoller.

U18 GUTTER (’03)

Head coach: Kjetil Andresen, assistenter: Kevin Juhl-Thomsen og Marco Sanders.

U16 JENTER (’05):

Head coach: Ellen Hamremoen, assistenter: David Cox og Dana Meknas.

U16 GUTTER (’05):

Head coach: Pål Berg, assistenter: Nicholas Phillip og Jarl Kristian Jespersen.

U15 JENTER (’06):

Head coach: Axel Langaker, assistent: Marcela Bustos.

U15 GUTTER (’06):

Head coach: Baard Stoller, assistenter: Juan Ferrales og Alexander Karlstad.