Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Snudde fra minus 22 til pluss 25
Yannick Anzuluni ble etter hvert vrien å stoppe for Plaisir Nzitani Mukoko og resten av Ammerud-laget. Bærum-forwarden la 5 av 6 trepoengere og endte på 23 poeng, 8 assists, 7 returer og 4 steals da gjestene dro fra til seier 115-90. Bak i bildet ser vi Sjur Dyb Berg (til venstre) og Ouzhan Farzaneh. FOTO: ERIK BERGLUND

Snudde fra minus 22 til pluss 25

- Vi skjerpet oss i forsvar, klarte å få noen stops, skaffet oss åpne skudd og traff, forklarte Stian Mjøs. Bærum ble utspilt i starten i Apalløkkahallen, men leverte sesongbeste i de tre siste periodene og satte 17 trepoengere da Ammerud ble utklasset 115-90.

Ammerud – Bærum 90-115

Tromsø Storm – Asker Aliens 102-61

Frøya – Centrum Tigers 66-60

Ammerud kom fra borteseier over et redusert Asker Aliens (98-88), hadde Ilarion Bonhomme tilbake på pointguard og både underholdt og imponerte fra start i kampen. Etter ni minutter sto det 35-13 i hjemmelagets favør og Bærum så ut til å bli blåst av banen.

De grønnkledde lekte seg og hjemmepublikum fikk more seg over to tidlige dunker fra Joshua Sykes og en alleyoop der Bonhomme etter en steal la opp til Sykes’ tredje dunk (30-11)!

Traff 17 trepoengere

Så snudde det likevel, og allerede før pause hadde gjestene hentet inn hele ledelsen og gått forbi: 56-53.

Mustafa Dibba reduserte med den første scoringen i tredje periode, men så raste de hvite og blå fra etter sprudlende angrepsspill og glimrende skyting. Sju spillere bidro til 56 prosent på trepoengerne: 17 av 30.

Sjur Dyb Berg sendte Bærum opp i tresifret score (100-80) fem minutter før slutt, og det endte 115-90. Noe de færreste skulle trodd etter førsteperioden.

- For dårlig å slippe inn 115

- Vi spilte veldig bra i førsteperioden, med godt forsvar som ga oss mulighet til transition-angrep. Men Bærum justerte forsvaret og gjorde det tett i painten så vi ikke fikk penetrert. Det ble noe annet, erkjente Marco Sanders.

- Uansett er det for dårlig av oss å slippe inn 115 poeng på hjemmebane. Forsvaret vårt må bli bedre, presiserte Ammerud-coachen.

Effektive Anzuluni

Bærum venter på en ny USA-import, men inntil videre er det Stian Mjøs, Sjur Dyb Berg og kongolesisk-kanadiske Yannick Anzuluni som utgjør den rutinerte ledertrioen i laget.

De overtok etter hvert kontrollen i Apalløkkahallen:

Anzuluni med 23 poeng etter å ha truffet 5 av 6 trepoengere på 24 minutters spilletid, i tillegg til 8 assists, 7 returer og 5 steals. Mjøs også med 23 poeng etter 5 treere (5 av 9), pluss 11 assists og 4 steals. Berg med en ny og sterk double-double: 20 poeng og 13 returer.

Så ble det også en kamp hvor resten av laget bidro, blant annet med 49 poeng. Ikke minst markerte flere av unggutta fra Sandvika seg: Max Dahl Svendsen (18) med 12 poeng, tøffe driver og en 3-poenger, Georg Helvik (17) og Vetle Paulsen (19) med 9 poeng hver – begge med hver sin treer og Paulsen med en saftig dunk, og Marcus Barnett (19) med 8 poeng etter to presise treere.

Tok selvkritikk etter Gimle-tapet

Bærum-trener Mathias Eckhoff mistet ikke troen på seier selv om laget lå under med 22 poeng.

- Jeg var bekymret for forsvarsbiten, for vi startet jo kampen med nærmest ikke-eksisterende forsvar. Poenget er at vi så at dette ikke kom til å vare. Vi fikk orden på forsvaret, og begynte å slippe ballen i angrep så vi fikk kvalitet på skuddene våre.

- Vi gjorde et bevisst forsøk på å få alle påskrudd, fikk spilt alle gutta mye og så at alle løftet seg fra Gimle-kampen. Mange av spillerne fikk egentlig ikke nok sjanser mot Gimle, og det var vi som coacher ansvarlig for. Jeg var skikkelig misfornøyd i ettertid med at vi ikke sto lenger med de unge mot Gimle og lot dem få muligheten til å vokse. Vi er i en prosess og må la dem få den muligheten, som vi så de grep i dag, understreket Eckhoff.

Bonhomme: 13 assists

Ammerud kan iallfall ikke klage på Ilarion Bonhommes sesongdebut. Den kvikke pointguarden bidro med 15 poeng, 13 assists, 6 steals og 5 returer og satte tempoet i hjemmelagets angrep.

- Han gjorde det man kunne forvente i den første kampen, fordelte ballen godt og kommer til å bli enda bedre. Det vil selvfølgelig ta litt tid å få spilt ham inn i laget, men det blir bra. Det viktigste for oss nå er å skjerpe forsvaret. Vi kan ikke slippe inn 115 poeng, gjentok Marco Sanders.

Plaisir Nzitani Mukoko var lenge Ammeruds fremste angrepsvåpen og endte som toppscorer med 24 poeng etter 8/11 på 2-poengere og 2/5 på treerne. Joshua Sykes åpnet sterkt, Mustafa Dibba var god da han kom innpå og Aksel Barkvoll var på hugget med to 3-poengere i hjemmelagets gode periode.

Men utover i kampen ble alt vanskeligere for de grønne, som fikk sitt tredje nederlag for sesongen (2-3).

Begge lagene har hjemmekamp neste søndag; Bærum får besøk av Tromsø Storm, Ammerud møter Fyllingen.

Poengscorere:

Ammerud: Plaisir Nzitani Mukoko 24, Joshua Sykes 16, Ilarion Bonhomme 15, Mustafa Dibba 13, Aksel Barkvoll 6, Andreas Isaksen 6, Orji Okoroafor 6, Christer Malto 2, Fredrik Trana 2.

Bærum: Yannick Anzuluni 23, Stian Mjøs 23, Sjur Dyb Berg 20, Max Dahl Svendsen 12, Georg Helvik 9, Vetle Paulsen 9, Marcus Barnett 8, Benjamin Alknes Cox 6, Gaute Haugen 5.

Fjerde strake for Frøya

Hjemmelaget hvilte sin amerikanske toppscorer Devin Gilligan og sin serbiske pointguard Nikola Vasojevic og måtte slite hardt for å slå Centrum Tigers.

Gjestene lå likt (54-54) fem minutter før slutt, men tre scoringer på rad fra 2,07 m lange Ljubomir Campara ga Frøya det avgjørende overtaket i sluttminuttene.

De gule og røde vant 66-60, er eneste lag uten tap i ligaen (4-0) og tok tilbake tabelltoppen fra Gimle (4-1).

Frøya åpnet sterkt og var foran 18-7 og 20-12, men Centrum Tigers kom raskt tilbake. Johan Flaa utlignet til 23-23 og Herman Nordeide sørget for både 25-23 og 27-25 i Oslo-lagets favør. Flaa ordnet også 33-30 som var siste gang i kampen gjestene ledet.

Frøya stakk fra igjen og var 9 foran (52-43) før siste periode, men Inge-Aleksander Kristiansens menn nektet som alltid å gi seg.

Giorgos Kotrotsios reduserte til 54-50 og Tarjei Bryn til 54-52 før to straffer fra Herman Nordeide sendte Centrum ajour igjen: 54-54.

Campara skaffet en avgjørende luke for hjemmelaget, men Tarjei Bryn reduserte til 61-58 og skapte spenning igjen før Thomas la en 3-poenger med 24 sekunder igjen: 64-58.

Det ble for mye for tigrene fra hovedstaden.

- Vi startet kampen godt, følte vi var skjerpet defensivt og spilte med trykk. Det ga oss en god ledelse, men Centrum er et lag med spillere som jobber knallhardt for hverandre, og etter hvert stoppet det opp for oss angrepsmessig, forteller Baard Stoller.

3-poengsskytter og buzzer-spesialist

Ved siden av Ljubomir Campara (25 poeng og 17 returer) markerte Thomas Solem seg med 12 poeng etter 3 av 4 på trepoengere – og buzzer-scoringer både i andre og tredje periode! Jonas Kessler hadde også en god angrepskamp og satte 3 av 5 treere.

- Thomas er ganske ung ennå (21 år), men har erfaring og har skutt bra på trening og gjennom hele oppkjøringen. Han er viktig for oss med bra forsvar og returer og til å distribuere ball og sette screener. Men han får også lov til å ta skudd, fastslår Frøya-treneren.

Frøya: Ljubomir Campara 25, Thomas Solem 12, Jonas Kessler 9, Haakon Heradstveit 8, Ulrik Stranger-Johannessen 3, Daniel Alsaker Sandven 2, Tord Raddum Berge 2, Fredrik Bang-Andreasen 2, Jørgen Lamo 2, Hamewend Arif 1.

Centrum Tigers: Johan Flaa 17, Tarjei Bryn 10, Simon Midtvedt 9, Herman L. Nordeide 8, Giorgos Kotrotsios 6, Øyvind Torsetnes 3, Bendik Aunan 2, Rasmus Linnestad 2, Simen Anker-Olsen 2, Sigurd Sandlie 1.

Tromsø i hundre mot skadeskutt Asker

Tromsø Storm mangler fortsatt sin ledende pointguard Johannes Lange, men Asker Aliens kom til Ishavsbyen med mer enn et halvt lag på skade- og sykdomslista og var i realiteten sjanseløse.

Stian Emil Berg var på benken som åttende mann, men med en ankelskade – og sto over kampen. Torgrim Sommerfeldt og Haakon Hellebust er fortsatt syke, Anders Stien pådro seg en lyskeskade mot Ammerud torsdag og Aksel Bolin følte seg heller ikke bra nok til å være med. I tillegg er Eric Gilchrese ikke klar på noen uker, mens Djo Loo Yele er ventet etter jul. Med andre ord: Det Asker-laget som var i Tromsø minner lite om det mange mener er den største favoritten denne sesongen.

19-1-start, men 36-31

Med en nykomponert femmer ble gjestene overkjørt i starten, der Phil Henry sendte Storm foran med 19-1 etter fem minutter.

Løpet var likevel ikke kjørt: Med fire trepoengere fra Ludvig Bergh, noen scoringer fra Joshua Hart og én hver fra Vegard Seyffarth og Tomasz Lachowicz var Asker plutselig bare 5 poeng bak, 36-31.

Gjestene vant andreperioden 22-16, men i de to siste ble det for tungt å kjempe mot overmakten og hjemmelagets fysiske overlegenhet.

Storm seilte fra og vant komfortabelt, 102-61.

Sterk svenske

2,03 m lange Anthony Elechi og Phil Henry dominerte ikke uventet under kurvene, Elechi med en ny, råsterk double-double: 21 poeng og 22 returer, i tillegg til 6 assists – og Henry med 20 poeng.

Dagens mann var likevel svenske Olle Welander, som endte på 21 poeng etter 5/5 på 2-poengere, 8/9 straffer og 1/3 på treere.

Marcus Wynn senket 5 av 9 trepoengere og hjemmelaget hadde pene 46 prosent etter 13 av 28.

Storm var også overlegne i returstatistikken: 44-23, Elechi med halvparten og én mindre enn hele Askers lag.

Trenger friskmeldinger

Ludvig Bergh var tilbake som kaptein og fortsatte der han slapp i sluttminuttene mot Ammerud, med stødig 3-poengsskyting: 5 av 11, i tillegg til 7 returer.

Joshua Hart måtte gjøre mye på egen hånd og ble mestscorende med 32 poeng der straffeuttellingen (11/12) var mest imponerende.

Asker gikk på sitt andre tap på fire dager, og trenger flere friskmeldinger om de skal gjøre seg forhåpninger om seier mot Kongsberg Miners i neste kamp – lørdag i Vollenhallen.

Tromsø Storm står med 3-1 etter fire kamper og får testet seg i tøffe bortekamper førstkommende helg, lørdag mot Frøya i Bergen og søndag mot Bærum i Nadderudhallen.

Tromsø Storm: Anthony Elechi 21, Olle Welander 21, Phil Henry 20, Marcus Wynn 15, Simen Samuelsen 10, Henrik Lange 7, Aron Nielsen Finstad 6, Magnus Hald Vorren 2.

Asker Aliens: Joshua Hart 32, Ludvig Bergh 18, Vegard Seyffarth 5, Håkon Blekeli Spiten 4, Tomasz Lachowicz 2.