Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Slet lenge med Centrum
Morten Osland ble toppscorer med 27 poeng mot Centrum Tigers, og avgjorde kampen tre 3-poengere på ett og et halvt minutt mot slutten av tredje periode. Bildet er fra Gimles seier over Kongsberg Miners forrige helg og viser Osland i en drive mot Marin Mornar. Bak ser vi Ognjen Nisavic (til venstre) og Steinar Rakneberg. FOTO: ERIK BERGLUND

Slet lenge med Centrum

Først da Morten Osland prikket inn tre strake 3-poengere langt ut i tredje periode fikk Gimle kontroll på Centrum Tigers.

Gimle – Centrum Tigers 82-51

Nidaros Jets – Kongsberg Miners 55-105

Gjestene stilte uten sin meniskopererte lagkaptein Magnus Midtvedt i Gimlehallen, men viste helt fra start at de ikke var kommet til Bergen for å bli herjet med.

- Det er bare å gi kredit til Centrum, som jobbet veldig hardt de to første periodene og gjorde det vanskelig for oss, erkjente Audun Eskeland.

- De gjør det de skal, mens vi er helt uten innsatsvilje og intensitet. Da får vi heller ikke de skuddene vi vil ha, forklarte Gimle-treneren.

De hvitkledde fra Oslo åpnet med 4-0-ledelse etter en drive fra Bendik Aunan og et presist skudd fra Tarjei Bryn ute på høyresida, og selv om Gimle svarte og gikk opp i 16-8, kom Centrum tilbake.

En trepoenger fra Sigurd Sandlie ga 18-18, Giorgos Kotrotsios satte inn 20-18 til gjestene og Johan Flaa sørget for 22-21 noen minutter ut i andreperioden.

Tre treere på 1:32

Det var siste gang i kampen Inge-Aleksander Kristiansens menn var i ledelsen, men de holdt lenge følge – og Gimle slet med gjestenes aggressive forsvar.

Midtveis i tredjeperioden reduserte Simon Midtvedt til 39-36 med to straffekast, men så scoret Eivind Lamo, og så begynte Morten Osland sitt scoringsshow. I løpet av 1:32 la han inn tre trepoengere til 50-37, og da hadde ikke Centrum nok krefter til å foreta noen ny opphenting.

Osland, derimot, var kommet i siget. 22-åringen bidro med tøffe driver og ytterligere et par trepoengere, og endte som kampens toppscorer med 27 poeng – etter 6 av 10 på treerne.

Gimle vant fjerdeperioden 30-12 over et sluttkjørt Centrum.

- Morten var bra i dag, Simon (Jensen) og Søren (Vinther Fjærestad) også positive. Men ingen fikk egentlig spilt lenge nok til å få en skikkelig rytme. Jeg hadde uansett håpet å rotere masse på laget, men måtte bytte annerledes enn jeg hadde håpet på, fordi jeg syns vi ble «utarbeidet» til tider, forklarte Audun Eskeland.

Chavares Flanigan og Eivind Lamo var de eneste som så vidt fikk over 20 minutters spilletid, men verken Flanigan, Lamo eller 3-poengsekspert Espen Fjærestad hadde noen stor dag. Trioen endte på henholdsvis 5, 8 og 8 poeng.

Gimle som lag traff bare 9 av 32 trepoengere, og da hadde Osland 6 av 10 og resten av laget 3 av 22. Vanligvis så treffsikre Espen Fjærestad hadde 1 av 7.

Tre x Fjærestad

Eldstebror Anders Fjærestad (28) gjorde comeback i Gimle-drakta etter to år i Danmark, og bidro med 4 poeng etter to driver.

- Han gir oss lengde (1,98) og skyting, er allsidig og betyr at vi har mer fleksibilitet med tanke på lineups, sier Audun Eskeland.

Laget har nå tre Fjærestad-er: Anders, Espen og deres danske svoger Søren Vinther Fjærestad, gift med søster og eks-landslagsspiller Katrine Fjærestad.

Den fjerde strake seieren betyr at Gimle (4-1) overnatter på tabelltoppen. Frøya (3-0) møter Centrum Tigers søndag og er eneste lag som har slått Gimle hittil, 78-75 i seriestarten som ble avgjort i aller siste sekund.

- Ting ser lysere ut

Situasjonen er ganske annerledes for Audun Eskelands lag enn den var på samme tid i fjor. Da slet Gimle med skadeproblemer for de to nye importspillerne Samuel Berkelund og Bo Zeigler, mens Milovan Savic også mistet hele første halvdel av sesongen med skader. I stedet fikk flere av klubbens unggutter mye spilletid – og benyttet den godt. Da Savic var tilbake og Chavares Flanigan kom inn på laget, vant Gimle 11 kamper på rad i januar, februar og mars.

- Det var bekmørkt på høstparten i fjor. En tung situasjon for alle, der spillere måtte inn i roller de ikke var tiltenkt eller klare for, og der vi som egentlig hadde masse høyde, plutselig ikke hadde noen høye. Alt gikk ut over spillestilen vår. Ting ser lysere ut nå, fastslår Audun Eskeland.

Milovan Savic og Ali Ouakkaha er riktignok på skadelista og ikke i nærheten av BLNO-spill ennå.

- Milovan bør være tilbake om noen uker, for Ali er vi nok et stykke unna, sier Gimle-treneren.

Flaa styrte og scoret

I et Centrum-lag som åpenbart savnet Magnus Midtvedt styrte Johan Flaa det meste og imponerte med finter, driver og skudd. Hele laget arbeidet intenst og godt i forsvar, og det var sterkt å holde Gimle til 16, 19 og 17 poeng i de tre første periodene. Angrepsmessig ble det ikke uventet tyngre for Oslo-laget, og 3-poengsskytingen var under normal Centrum-standard: 4 av 17. Her hadde Sigurd Sandlie 2 av 3 og både Øyvind Torsetnes og Herman Nordeide 1 av 1, men resten av laget følgelig 0 av 11.

Den delen må nok forbedres hvis «tigrene» skal kunne matche ubeseirede Frøya søndag.

Poengscorere:

Gimle: Morten Osland 27, Espen Fjærestad 8, Simon Jensen 8, Eivind Lamo 8, Reidar Greve 6, Gard Beinnes 5, Chavares Flanigan 5, Anders Fjærestad 4, Steinar Rakneberg 4, Kristoffer Sætren 4, Søren Fjærestad 3.

Centrum Tigers: Johan Flaa 17, Sigurd Sandlie 8, Herman L. Nordeide 7, Øyvind Torsetnes 6, Bendik Aunan 5, Tarjei Bryn 3, Giorgos Kotrotsios 2, Simon Midtvedt 2, Rasmus Linnestad 1.

Kongsberg vant med 50 poeng

Nidaros Jets holdt følge i seks minutter (11-15) hjemme i Husebyhallen, før gjestene dro fra. En scoring av Nico Østbye ble etterfulgt av to trepoengere fra Juan Ferrales og én fra Marin Mornar, og så var Miners foran med 26-13. Så økte det bare på, til 50 poengs seier: 105-55.

Etter hvert bar kampen mer preg av treningsøkt og transportetappe for Miners, som kom til Trondheim med bare åtte spillere. Petar Kutlesic og Erik Borg sliter med småskader og var ikke med.

Av de åtte, var det stort sett seks som spilte. Aly Hudgins som var tilbake etter skade i forrige kamp fikk hvile hele kampen, og unge Kristian Groth Eggar slapp til i litt over sju minutter.

Aller mest imponerende var gjestenes 3-poengsskyting: 54 prosent treff etter 13 av 24.

Marin Mornar hadde 4 av 4, Valen Tejada 2 av 2 og Oliver Bojang Visnes 1 av 1, mens Nicolai Østbye landet på 3 av 6.

Mornar hadde 26 poeng og 9 returer, Østbye 19 og 7 i de samme kategoriene og kaptein Juan Ferrales 17 poeng og 5 assists. Oliver Bojang Visnes som spilte 19 minutter ble «Mr. 100 percent» med 4 av 4 på 2-poengsskudd, pluss den ene 3-poengeren.

Hjemmelaget skjøt tilsvarende dårlig på sine treere: 2 av 18 gjorde kampen ekstra vanskelig for Nidaros Jets. Dessuten fikk både Jakob Baiden og Brage Sørensen smeller underveis og måtte ta pause på benken, men begge kom tilbake i kampen.

Nidaros bør ha større muligheter når Fyllingen kommer til Trondheim lørdag. Samtidig skal Kongsberg ut i tøff bortekamp mot Asker Aliens, det første møtet mellom de to lagene mange har tippet som nummer 1 og 2 i den nye sesongen. Begge står med ett tap allerede og Asker skal ut i vanskelig bortekamp allerede i morgen, mot Tromsø Storm.

Nidaros Jets: Christian Tøfte 13, Jørgen Kjesbu 12, Jakob Baiden 10, Mikkel Aarnes 6, Mihajlo Krivokapic 5, Brage V. Sørensen 5, Burak Kizilirmak 2, Torkel Westby 2.

Kongsberg Miners: Marin Mornar 26, Nicolai Østbye 19, Juan Ferrales 17, Valen Tejada 16, Ognjen Nisavic 14, Oliver Bojang Visnes 11, Kristian Groth Eggar 2.