Baard Stoller har skrevet treårskontrakt med Frøya og skal ved siden av å være BLNO-coach også arbeide mot sponsorer og med klubbens prosjekter – som har som mål å skape en breddeklubb.
FOTO: ARILD SANDVEN
Baard Stoller har skrevet treårskontrakt med Frøya og skal ved siden av å være BLNO-coach også arbeide mot sponsorer og med klubbens prosjekter – som har som mål å skape en breddeklubb. FOTO: ARILD SANDVEN

Profet i egen by?

Med sju NM-gull er han den mestvinnende coachen på herresiden i norsk basket. Men Baard Stoller (55) nøyer seg med å ha NM-semifinale som mål i den første sesongen med Frøya – ligaens yngste lag.

- Vi kan ikke være noen favoritt til å vinne. Men jeg føler vi er et av lagene midt på treet, som med god utvikling i løpet av sesongen kan komme oss til semifinale. Det er jevnt, med mange lag som ser bra ut, fastslår Stoller, som kommer fra to år som trener for yngre lag i Tromsø Storm Ungdom.

Han flyttet fra Lønborg til Bærum som 15-åring, havnet i Eikeli Basketballklubb og har aldri tidligere trent et lag fra Bergen. Stoller var pointguard i Hovedserien for Eikeli og Bjørnegård i to sesonger på ’80-tallet, men det er som coach bergenseren har hentet sine triumfer.

 

Sju NM med tre klubber

Før 2020/21-sesongen er Baard Stoller coachen med flest NM-gull for menn. Det er blitt sju, med tre klubber: Først med Bærums Verk i 1998, fulgt av fem med Asker Aliens (2002, ’03, ’05, ’08 og ’10) og det siste i 2018 med Kongsberg Miners.

Ron Billingslea følger nærmest med seks, også i tre klubber: Fire strake for Bærums Verk i årene 1989-92, Asker i 1995 og Frøya i 2012.

NM-gullet med Billingslea i 2012, da Asker Aliens ble slått 80-78 i en nervepirrende finale i Gimlehallen, er Frøyas eneste hittil. Den gangen med Miilah Kombat, Peter Bullock og dagens assistenttrener Edmunds Gabrans som de tre fremste profilene.

 

- Avhengig av flere enn importene

I den nye sesongen har de gule og røde ligaens aller yngste lag: Gjennomsnittsalderen er 20,8 år.

Importtrioen med Nikola Vasojevic (34), Ljubomir Campara (27) og Devin Gilligan (27) utgjør rutinen, mens de 13 norske spillerne i troppen har en snittalder på 18,8. Her er eks-Ullern-duoen Ulrik Stranger-Johannessen og Thomas Solem de eldste med sine 21 år og Christopher Dalland yngst med 16.

- Vi kommer hele tiden til å ha to ganske uerfarne spillere på banen. Men vi har mange unge som jobber hardt og gjør det bra på treningene, og så må vi se hvem som tar steget og klarer å prestere i kampene. Laget er avhengig av at flere enn importene produserer, om det er poeng, assists, returer eller forsvarsspill, sier Stoller.

- Frøyas akilleshæl har ofte vært det defensive arbeidet. Det må bli bedre hvis vi skal komme oss opp i den øverste delen av tabellen, presiserer han.

 

Skal skape breddeklubb

Baard Stoller har skrevet treårskontrakt med Frøya, og skal ikke bare arbeide med BLNO-laget.

- Jeg er også hentet inn for å jobbe mot sponsorer og få støtte til prosjektene våre og få Frøya til å bli en stor breddeklubb. Vi må få i gang jentesiden og vi skal ha EasyBasket. Et prosjekt over tid er å utvikle en toppidrettskultur i klubben, forklarer 55-åringen.

 

Fikk råd fra Voelkel

Devin Gilligan er Frøyas nye amerikaner og stortrives i Bergen. 27-åringen har bakgrunn fra Southern New Hampshire University, Delaware 87ers i NBA D League, KFUM Nässjö i den svenske ligaen, Sudbury Five i Canada, opphold i Colombia og Australia og nå sist Bima Perkasa på Java i Indonesia.

- Indonesia var helt vilt, med fantastiske fans. Jeg spilte for 12.000 på det meste, det er «big deal» der. Nivået er ujevnt og under utvikling, men de gir 100 prosent og basketball fortsetter å vokse, forteller Gilligan.

Han hadde lyst til å komme tilbake til Skandinavia og kontaktet tidligere Kongsberg Miners-spiller Brian Voelkel for å forhøre seg om Norge. Voelkel var "triple-double"-forward i Stollers lag som vant mesterskapet i 2018 med 2-1 i sluttspillfinalene mot seriemestrene Asker Aliens.

- Jeg så på eurobasket.com at coachen (Stoller) hadde fått jobb, og så kontaktet jeg Voelkel som jeg kjente fra Vermont. Han sa en masse bra ting om coachen og ligaen og anbefalte meg å dra. Og nå er jeg glad for å være her. Bergen er fantastisk, folk er hyggelige, det er fjorder og fjell – og klubben er helt rå. Jeg liker laget mitt, med en masse unggutter som jobber hardt, understreker den 1,96 m lange guarden.

 

- Setter standarden for de unge

- Devin er en veldig allsidig spiller og kan være alt fra 1-er til 4-er hos oss, sier Baard Stoller.

- Han spiller med høy intensitet og er en vinnerskalle. En veldig positiv tilvekst som setter standarden for de unge i laget, poengterer Frøya-coachen.

Nikola Vasojevic går inn i sin tredje sesong som pointguard for Frøya. Ognjen Nisavic er ute (Kongsberg Miners), men en ny serber er kommet inn: Ljubomir Campara, en center på 2,07.

- En veldig bra offensiv spiller, god til å score inside og viktig for å gi balanse i det offensive spillet vårt, forklarer Stoller.

 

Ingen kamper er lette

Han venter seg en sesong med mange jevne kamper.

- Kongsberg og Asker ser veldig sterke ut på papiret, og så har vi Ammerud, Bærum, Gimle, Fyllingen, Tromsø og kanskje oss. Nidaros og Centrum vil helt sikkert havne i den nederste halvdelen, men de kommer til å jobbe og slite og er gode nok til å vinne kamper. Så det er ingen motstandere i serien vi kan møte og vite helt sikkert at vi kommer til å slå. Sånn skal en serie være også, at det alltid er spenning om hvem som vinner, fastslår den hjemvendte bergenseren.

Frøya holder seg hjemme hele den første måneden av seriespillet. De serieåpner borte mot Gimle søndag 4. oktober og har også Fyllingen borte i en naboduell, i tillegg til hjemmekamper mot Ammerud, Centrum Tigers og Tromsø Storm.

Første tur utenfor Bergen blir dobbeltkamper mot Kongsberg Miners og Bærum 7. og 8. november.

 

FRØYA

Trener: Baard Stoller (ny).

Spillere INN: Devin Gilligan (Bima Perkasa, Indonesia), Ljubomir Campara (KK Vrsac, Serbia), Tord Raddum Berge (Tromsø Storm), Fredrik Bang-Andreasen (St. Rose High School, New Jersey), Thomas Solem (NHHI).

Spillere UT: Ognjen Nisavic (Kongsberg Miners), Armani Flannigan (free agent), Arne Ingebrigtsen (lagt opp), Peter Bullock og Jasin Akil Al-Musharafawy til Fyllingen.

 

SPILLERSTALLEN 2020/21:

0 Haakon Heradstveit, 1 Jarand Tveito, 3 Devin Gilligan, 6 Nikola Vasojevic, 7 Jonas Kessler, 8 Ulrik Stranger-Johannessen, 10 Fredrik Bang-Andreasen, 11 Jørgen Lamo, 12 Daniel Alsaker Sandven, 13 Christopher Dalland, 14 Samba-Johan Hellebust Jaw, 15 Hamewend Arif, 16 Birge Nagel-Alne, 19 Tord Raddum Berge, 21 Ljubomir Campara, 27 Thomas Solem.

Sannsynlig starting-5: Vasojevic, Stranger-Johannessen, Kessler (Heradstveit), Gilligan, Campara.

Åpningskamp: Gimle – Frøya, Gimlehallen søndag 4. oktober kl. 18.00.