Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Oppmyking av koronavettregler
Sommerens basketcamp-arrangører kan ennå håpe at planene og campene kan gjennomføres. Kulturminister Abid Raja har varslet en avklaring rundt basketball og andre kontaktidretter førstkommende mandag. Bildet er fra fjorårets Talentcamp i Tønsberg. FOTO: ARILD SANDVEN
Sommerens basketcamp-arrangører kan ennå håpe at planene og campene kan gjennomføres. Kulturminister Abid Raja har varslet en avklaring rundt basketball og andre kontaktidretter førstkommende mandag. Bildet er fra fjorårets Talentcamp i Tønsberg. FOTO: ARILD SANDVEN

Oppmyking av koronavettregler

- Vi bygger oss opp igjen sakte, men sikkert, fastslår NBBFs sportssjef Brent Hackman, som er fornøyd med justeringene i koronavettreglene.

- Det er foreløpig ingen endringer når det gjelder idrettskonkurranser med fysisk kontakt. Men klarer man å holde én meter avstand på idrettsbanen, er man velkommen til å starte igjen, fortalte kulturminister Abid Raja da han i forrige uke informerte om oppmykingen av koronavettreglene.

Torsdag fastslo kulturministeren at eliteserien i fotball har fått grønt lys til trening fra i dag og kan seriestarte 16. juni. For øvrige kontaktidretter, inkludert basketball, vil det komme en avklaring førstkommende mandag.

Fra i dag kan det holdes arrangement på offentlig sted med inntil 20 personer dersom det er mulig å opprettholde en avstand på minst én meter.

For basketballspillerne i Norge betyr det at man nå ikke må begrense antallet deltakere i trening til fem – eller i praksis fire spillere pluss en voksen trener – og at to meters avstand er blitt til én meter.

Men fortsatt er det ikke tillatt å benytte samme ball, sentre til hverandre eller spille på vanlig måte.

 

Oppdaterte regler

Dette er de oppdaterte koronavettreglene, som trer i kraft torsdag 7. mai:

  1. Arrangement med inntil 20 personer er tillatt.
  2. Ansvarlige klubber må ha en person ansvarlig for aktiviteten og sørge for at smittevernstiltakene til enhver tid er opprettholdt.  
  3. Alle deltakere må til enhver tid holde minst 1 meters avstand.
  4. Deltakerne skal ikke dele utstyr, f.eks. basketballer, treningsmanualer eller garderober.
  5. Økten skal gjennomføres på en forsiktig og skånsom måte for å unngå skader.

- Dette betyr at basket-Norge kan åpne igjen i trygge og kontrollerte former, sier Brent Hackman, sportssjef i basketballforbundet.

- Klubber som etter hvert gjenopptar aktiviteten vil da ha et større ansvar til sine treninger, for å sørge for at deltakerne holder seg innenfor smittverntiltakene og rådene fra helsemyndighetene.

Hackman er glad for oppmykingen av tiltakene.

- Det gir oss langt bedre muligheter, og løfter det sosiale aspektet. Vi kan fortsatt ikke trene forsvar eller pasninger, men spillerne bør uansett prioritere fysisk trening i denne perioden. I og med at EM og alle turneringer i vår og sommer er avlyst, blir det ikke basketkamper for utpå høsten. Da kan vi bygge oss opp igjen – sakte, men sikkert, presiserer sportssjefen.

- Det er også veldig viktig å styre belastningen på aktiviteten for å unngå skader. Foreldre, trenere og spillere bør sammen se på en langsiktig periodisering frem mot seriestart, der fysisk trening bør være en prioritet, mener han.

 

Spennende for Basketskolen

Avklaringen førstkommende mandag blir også spennende for arrangørene av Basketskolen i Tønsberg.

Basketskolen feirer sitt 40-årsjubileum og er terminfestet til siste uke i juni, i to perioder.

Samtidig er det muligheter for at barn og ungdom får starte tidligere med kamper og ordinære treninger enn voksne. Erfaringene fra Island, Finland og Sverige, der skoler har holdt åpent i flere uker, har vist at smitterisikoen blant barn og ungdom er svært lav.

At alle skoler åpner igjen og at fotballen kommer i gang kan være godt nytt for Basketskolen i Tønsberg og andre sommercamp-arrangører.

- Basketskoler og camper må muligens endre litt i sitt sportslige opplegg, men dette vet vi ikke ennå. Ballkontakten i basket er annerledes enn i fotball også, hender til hender er kanskje litt mer utsatt enn fot til fot.

- Men det er vanskelig å spekulere i hva som skal skje. Vi må bare forholde oss til det som blir bestemt, understreker Brent Hackman.

PS. Basketballsesongen 2020/21 skal etter planen starte for fullt med Bærum Open for aldersbestemte lag og veteran-NM i Bergen helgen 18.- 20. september. Norges Basketballforbunds ting er flyttet til 26.- 27. september, mens BLNO-starten for menn og kvinner er berammet til 2.- 4. oktober.