Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / Korona-stopp for landslagene?
Norge er meldt på med U20-landslag for menn etter åtte års fravær, skal etter planen spille i Tbilisi 10. til 19. juli og er kommet i pulje med blant andre Russland. Ulrikens Jørgen Odfjell har storspilt for Gimle i BLNO-sesongen og er forventet å bli en norsk nøkkelspiller. Men nå kan hele landslagssommeren ryke. I bakgrunnen i bildet fra U18-EM i 2018 ser vi Brent Hackman, den gang landslagscoach - nå sportssjef i Norges Basketballforbund.  FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Norge er meldt på med U20-landslag for menn etter åtte års fravær, skal etter planen spille i Tbilisi 10. til 19. juli og er kommet i pulje med blant andre Russland. Ulrikens Jørgen Odfjell har storspilt for Gimle i BLNO-sesongen og er forventet å bli en norsk nøkkelspiller. Men nå kan hele landslagssommeren ryke. I bakgrunnen i bildet fra U18-EM i 2018 ser vi Brent Hackman, den gang landslagscoach - nå sportssjef i Norges Basketballforbund. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Korona-stopp for landslagene?

Spillerne på ni norske basketlandslag kan ennå leve i håpet. Men det meste tilsier at alle sommerens turneringer blir avlyst på grunn av usikkerheten rundt korona-viruset.

- Vi ønsker ikke å ta forhastede beslutninger, og vi aner ikke per i dag hvor lenge korona-krisen vil vare. Men jeg har dårlig magefølelse når det gjelder landslagene, det må jeg ærlig innrømme, sier NBBF-president Jan Hendrik Parmann.

Det internasjonale basketballforbundet var første internasjonale forbund som stanset alle sine aktiviteter på grunn av korona-viruset. Det gjorde FIBA allerede 12. mars, dagen etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte virusutbruddet som en pandemi.

FIBA var også en pådriver for å få sommerens OL i Tokyo utsatt, og slo fast overfor IOC at spillernes helse og sikkerhet var første prioritet og at det ennå gjensto seks OL-kvalifiseringer i basket. To av disse var i 3MOT3-basket og fire i mennenes turnering og lagt til siste uke i juni – i Canada, Kroatia, Serbia og Litauen.

- Vi som forbund har sagt at vi skal ta beslutninger om landslagsaktiviteten ultimo april. Vi har god kommunikasjon med våre nordiske venner og med FIBA Europes direktør, Kamil Novak. Jeg tror nok FIBA vil fatte sine beslutninger innenfor samme tidshorisont, sier Parmann.

 

- Booket og bestilt

Et rekord-antall på ni norske basketlandslag skal etter planen i gang med samlinger og uttak fra månedsskiftet mai/juni. Etter dagens koronatiltak med stengte idrettshaller og forbud mot trening, er det umulig. Situasjonen kan være endret i slutten av mai, men FIBA Europe må etter all sannsynlighet ta avgjørelsene om sommerens EM-turneringer i løpet av en måneds tid.

- Alt med tanke på turneringene i sommer er booket og bestilt, forteller NBBFs sportssjef, Brent Hackman.

- Vi kan ikke gjøre annet enn å vente på FIBAs avgjørelse og forholde oss til det norske myndigheter bestemmer. Inntil videre må vi arbeide som om FIBA-turneringene går som planlagt. Vi vet jo ikke hvor fort ting kan snu.

Men skal det snu i tide, krever det at korona-situasjonen og smittefaren er over og avklart over hele Europa i løpet av maksimalt to måneder. Sjansene for det er tilnærmet lik null, ettersom epidemien forverres i de fleste land og er forventet å nå en topp i mai-juni.

 

Italia og Spania i alle A-EM

I alle FIBAs B-EM der Norge deltar, er det 24 nasjoner. I tillegg er det 16 nasjoner i A-EM i de forskjellige årsklassene. Der har blant andre Italia og Spania, de to nasjonene som er hardest rammet av koronaviruset, sine lag.

FIBA vil utvilsomt måtte være sikre på at alle land kan delta dersom EM-turneringene skal bli gjennomført. De kan ikke risikere at flere lag må melde forfall, eller at arrangører må trekke seg.

Og det er svært lite sannsynlig at FIBA vil la noen turneringer gå og avlyse andre.

- Jeg forventer en generell avgjørelse for alle turneringene, samtykker Jan Hendrik Parmann.

- Uansett kommer det ikke på tale for oss som forbund å sende lag ut av landet hvis det ikke er godkjent av Folkehelseinstituttet (FHI) og våre faglige og politiske instanser. Sikkerhet og samfunnsansvar trumfer alt, understreker basketpresidenten.

 

Hektisk landslagssommer

De norske landslagene skal etter planen delta i følgende turneringer i sommer:

* 18.- 21. juni: U15 jenter og U15 gutter i Copenhagen Invitational i København.

* 25.- 29. juni: U16- og U18-landslagene for begge kjønn i nordisk mesterskap i Kisakallio/Lohja, Finland.

* 30. juni – 5. juli: Senior kvinner i Small Countries-EM i Nikosia, Kypros.

* 3.- 12. juli: U18 jenter i B-EM i Fürstenfeld/Güssen/Oberwart, Østerrike.

* 4.- 13. juli: Senior menn i William Jones Cup, Taipei.

* 10.- 19. juli: U20 gutter i B-EM i Tbilisi, Georgia.

* 17.- 26. juli: U16 jenter i B-EM i Sarajevo, Bosnia-Hercegovina.

* 24. juli – 2. august: U18 gutter i B-EM i Oradea, Romania.

* 13.- 22. august: U16 gutter i B-EM i Sofia, Bulgaria.

 

180 FIBA-nasjoner berørt

FIBA har i tillegg følgende A-EM for menn: U20 i Klaipeda (Litauen), U18 i Konya (Tyrkia) og U16 i Skopje (Nord-Makedonia), og for kvinner: U20 i Sopron (Ungarn) og B-EM i Ramat Gan (Israel), U18 i Heraklion/Kreta (Hellas) og U16 i Matosinhos (Portugal).

Men som Det internasjonale basketballforbundet skriver:

«180 av FIBAs medlemsnasjoner er i dag berørt av pandemien. Det er avgjørende at basketballsamfunnet går foran og viser ansvarlig oppførsel. Det er viktig å minne om at suspensjonen i FIBA-turneringer fortsatt gjelder. Dette betyr ikke at forberedelsene til fremtidige FIBA-arrangementer blir stoppet. Vi er i kontinuerlig dialog med arrangører, overvåker utviklingen (som endrer seg nesten daglig) og forbereder oss til arrangementene der det er mulig».

FIBA presiserer at de vil overvåke situasjonen på daglig basis og vil fortsette å følge veiledningen fra WHO, offentlige myndigheter og FIBA Medical Commission.