Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / Kjempet Centrum ut av stilen
Centrums kaptein og toppscorer Johan Flaa ble holdt til 8 poeng av et aggressivt Nidaros-forsvar, her med Jakob Baiden (nr 42) og Jørgen Kjesbu. Til høyre i bildet ser vi Akrem Dagnew.
FOTO: ERIK BERGLUND
Centrums kaptein og toppscorer Johan Flaa ble holdt til 8 poeng av et aggressivt Nidaros-forsvar, her med Jakob Baiden (nr 42) og Jørgen Kjesbu. Til høyre i bildet ser vi Akrem Dagnew. FOTO: ERIK BERGLUND

Kjempet Centrum ut av stilen

En 9-0-run fra start i 4. periode ble avgjørende for Nidaros, men viktigst var gjestenes aggressive forsvarsspill som framprovoserte ikke mindre enn 28 turnovers for Centrum Tigers.

Centrum Tigers – Nidaros Jets 60-78

Fyllingen – Tromsø Storm 94-78

- Vi spiller tøft forsvar, presser dem og er aggressive, med Mats Selboe som drivkraften vår, sa Nidaros-kaptein Jakob Baiden, som også var kampens toppscorer med 20 poeng.

Centrum jaktet sin første seier for sesongen og ledet lenge i kampen mellom ligaens to eneste lag uten importspillere. Ved pause sto det 36-31 til hjemmelaget, men Nidaros kom ajour på 44-44 og overtok føringen mot slutten av tredje periode.

18-årige Burak Kizilirmak sendte gjestene opp i ledelse 50-48 med en trepoenger, før Tarjei Bryn drivet inn utligningen og kampen i dobbelt forstand vippet på 50-50.

Da overtok Mateusz Nilsen (19) ansvaret og sørget for 55-50 med en presis treer, etterfulgt av en sterk insidescoring.

Den ledelsen ga Nidaros aldri fra seg, og da de hvitkledde åpnet fjerdeperioden med 9-0, hadde ikke Centrum mer å gi.

 

28 turnovers og mye bom

Hjemmelaget var nærmest ugjenkjennelig fra sin beste stunder denne sesongen, og måtte tåle et klart tap i en kamp de hadde berettiget håp om å vinne: 60-78.

Centrum-spillere pådro seg 28 turnovers og traff bare 23 prosent på trepoengerne (5 av 21) mot trondheimslagets sterke 42 prosent (8 av 19). Samtidig sørget i første rekke Mats Selboe og Christian Tøfte for at hjemmelagets kaptein og ledende spiller Johan Flaa ikke fikk briljere som i mange tidligere kamper denne sesongen.

 

- Kollektiv seier

- Vi var enige om at aggressiviteten vår måtte opp fra kampene mot Bærum og Gimle der vi var langt under pari, sa Nidaros-trener Thor Inge Øvermo.

- Strategien i forsvar var å ta vekk Flaa, og vi har Christian og Mats som er kapable til å spille godt forsvar mot de fleste. Torkel (Westby) var innom der også, og fremfor alt var dette en kollektiv seier, fastslo Øvermo.

Alle Jets-spillerne kom på scoringslista og gjestene klarte seg utmerket selv uten toppscorer Mihajlo Krivokapic, som er opptatt med eksamener i Trondheim. Krivokapic satte 27 poeng da Nidaros slo Fyllingen 97-92 i oktober, lagets eneste seier før lørdagens.

- Det løsna litt i angrep for oss i dag. Spillerne visste at de måtte ta ansvar, gjorde gode valg og tok gode skudd, understreker Øvermo.

- Jeg håper og tror denne seieren gir selvtillit innad i gruppa. Aggressiviteten og intensiteten blir bedre og bedre på trening. Spillet sitter, spillerne finner hverandre på kutter og vårt transition-offense er også veldig bra når aggressiviteten i forsvar er i bånn, sier Nidaros-treneren.

 

24 av 25 straffer

Jakob Baiden la åtte av åtte straffer og står nå med 24 treff på 25 forsøk denne sesongen – 96 prosent. Han innrømmer villig at han irriterer seg over bomskuddet mot Gimle.

- Alle vet hvor mye det irriterer meg. Jeg hadde planer om ikke å bomme en eneste straffe denne sesongen, sier 27-åringen.

Men to seire allerede for laget mange tippet på 10.- plass er lagkapteinen godt fornøyd med:

- Vi har kjempemasse talent, god kjemi og har det gøy sammen. Vi vet at når vi spiller hardt, setter vi oss i posisjon for å kunne vinne kamper. Og vi er alltid klare for å ta lag som tar kampen mot oss for gitt, fastslår kapteinen.

De ni spillerne mot Centrum Tigers lørdag hadde snitt-alder på 21,1 år, med Baiden på 27 som klart eldst.

 

- Tannløse i forsvar

For hjemmelaget ble det en tung dag.

- All ære til Nidaros som kom ut og la trykk på oss. Det klarte ikke guardene våre å håndtere godt nok, og så ble det uro i angrepet vårt, konstaterte Inge-Aleksander Kristiansen.

- Så er vi tannløse i forsvar, hopper i stedet for å blokke ut og gjør ikke det vi skal. Det blir ikke så vanskelig for Nidaros da. Vi har heller ingen som kommer fra benken i dag som kan gi oss så mye, som vi har hatt i tidligere kamper. Men når ingenting henger sammen, blir du slått, sa Centrum-coachen.

 

Fire kamper på ni dager

Han og spillerne får raskt nok muligheten til å revansjere prestasjonen: Onsdag spiller Centrum hjemme mot Kongsberg Miners igjen, lørdag får laget besøk av Asker Aliens og søndag bortekamp mot Gimle i Bergen – fire kamper på ni dager inkludert Nidaros-kampen.

Nidaros reiser rett videre til kamp mot Frøya i Bergen, før de har hjemmekamp neste lørdag mot Tromsø Storm.

 

Poengscorere:

Centrum Tigers: Tarjei Bryn 10, Simon Midtvedt 10, Giorgos Kotrotsios 9, Johan Flaa 8, Sigurd Sandlie 5, Bendik Aunan 4, Rasmus Linnestad 4, Akrem Dagnew 3, Moritz Anglero 3, Øyvind Torsetnes 2, Fredrik Bratvold 2.

Nidaros Jets: Jakob Baiden 20, Jørgen Kjesbu 16, Mateusz Nilsen 11, Brage V. Sørensen 10, Christian Tøfte 9, Mikkel Aarnes 4, Torkel Westby 3, Burak Kizilirmak 3, Mats Selboe 2.

 

Fyllingens tredje seier

Med 94-78 over Tromsø Storm gikk Fyllingen (3-6) også forbi Tromsø (3-5) og opp på 7.- plass på tabellen.

Gjestene lå likt på stillingen 43-43 tidlig i tredje periode, men fra 54-50 gikk Fyllingen opp til 65-52 etter blant annet 3-poengere fra Edvard Kristiansen og Bouna Black Ndiaye og flere lekre scoringer fra Jay Harris.

Utover i siste periode kontrollerte og økte hjemmelaget og dro inn til seier 94-78.

Bouna Black Ndiaye brukte tid på å komme i gang og scoret sine første poeng i kampen med en buzzer-trepoenger til 15-15 etter første periode. Men 28-åringen ble etter hvert spilleren Tromsø Storm ikke kunne stoppe – og sto for 31 poeng, etter 5 av 8 på trepoengere, det samme som Jay Harris (23 poeng). Magne Fivelstad endte på 16 poeng, 8 returer, 5 assists og 4 steals.

Phil Henry åpnet i stor stil for Tromsø Storm og endte på 22 poeng og 9 returer, men ble hemmet av foulproblemer og måtte til slutt ut med 5 feil. Anthony Elechi måtte nøye seg med 14 poeng og 9 returer, mens Johannes Lange viste at formen er i anmarsj etter skadefraværet. Pointguarden noterte seg for 16 poeng og traff 2 av 5 trepoengere.

 

Poengscorere:

Fyllingen: Bouna Black Ndiaye 31, Jay Harris 23, Magne Fivelstad 16, Peter Bullock 8, Boris Cvetkovic 5, Jasin Akil 4, Karl Otabor 4, Edvard Aamodt Kristiansen 3.

Tromsø Storm: Phil Henry 22, Johannes Lange 16, Anthony Elechi 14, Øystein Skogvold 8, Olle Welander 5, Simen Samuelsen 5, Henrik Lange 4, Marcus Wynn 4.