Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / Kan Asker Aliens vinne igjen?
Eric Gilchrese styrte og dominerte for Asker Aliens i Leikvollhallen. Her tar han med seg ballen mot Nikolas Skouen. I bakgrunnen ser vi Robert Hubbs. FOTO: ERIK BERGLUND
Eric Gilchrese styrte og dominerte for Asker Aliens i Leikvollhallen. Her tar han med seg ballen mot Nikolas Skouen. I bakgrunnen ser vi Robert Hubbs. FOTO: ERIK BERGLUND

Kan Asker Aliens vinne igjen?

- Vi snakker om å skrive historie, sa Asker-coach Kenneth Webb. Aldri tidligere har nummer 8-laget i BLNO slått ut seriemestrene i kvartfinalen.

 

Asker Aliens – Kongsberg Miners 84-67 (1-1)

Frøya – Gimle 80-92 (0-2)

Centrum Tigers – Bærum 69-99 (0-2)

Tromsø Storm – Fyllingen 85-110 (0-2)

 Asker Aliens er ikke der ennå, men etter råsterke 84-67 hjemme over Kongsberg Miners søndag står det 1-1 i kvartfinalen. Onsdag avgjøres alt i Kongsberghallen, der Miners vant 80-78 i første kamp etter at Asker hårfint et 3-poengsskudd i siste sekund.

De tre øvrige kvartfinalene endte med 2-0-seire til favorittene og sesongfarvel for Frøya, Centrum Tigers og Tromsø Storm:

* Gimle slo knockout på Frøya med 33-14 etter første periode var oppe i 29 poengs ledelse (82-53) før hjemmelaget fikk pynte på resultatet med 16-2 de siste fem minuttene.

* Bærum slo Centrum Tigers med 30 poeng i Oppsal Arena, men Centrum var nede i 3 (51-54) tidlig i 3. periode før det glapp.

* Fyllingen viste styrke i Tromsø, fikk tidlig et komfortabelt forsprang, vant alle fire periodene og nådde 110 poeng.

Dermed blir det Bærum – Fyllingen i den ene semifinalen og Gimle mot vinneren av Kongsberg Miners – Asker Aliens i den andre, med første kamp i best-av-tre-serien neste helg.

 

Miners med 10-0-run

Begge lags tilhengere sørget for stor stemning og en perfekt ramme rundt returkampen i Leikvollhallen, der Kongsberg Miners startet best (8-2 og 13-7), før Asker kom ajour og i ledelse første gang på Anders Stiens andre 3-poenger i kampen: 16-14.

Hans tredje 3-er ga 30-27, og kom en sterk Asker-periode der de svartkledde kom opp i 37-31 før gjestene fikk inn en 10-0-run og gikk til pause 4 poeng foran, 41-37.

 

Tredjeperioden: 28-12

Men Asker var på langt nær slått. Eric Gilchrese utlignet til 44-44 med en 3-poenger og Anders Stien drivet inn 46-44, ledelse igjen. Nå var tabellåtteren i siget: 3-poengere fra Ludvig Bergh og Stien sørget for 52-47 og Miners tok timeout, men ingenting hjalp. En steal og påfølgende layup fra Gilchrese og en råsterk retur og buzzer-scoring fra Haakon Hellebust ga 65-53 før sisteperioden. Etter 28-12 til Asker i den tredje!

Og seriemestrene var ikke i nærheten av å gjøre fjerdeperioden og avslutningen av kampen spennende. Asker var oppe i 14 poengs ledelse flere ganger, og Miners kom aldri nærmere enn 71-61. Det endte med solide 84-67.

- Vi var jo enige om at dette ikke var over, for nå har vi spilt mot dem så mange ganger de siste ukene og sett dem mye, så da måtte vi bare gjøre noen justeringer. Å holde et så godt lag til 67 poeng forteller om en enorm forsvarsinnsats, og så har vi folk som kan skyte, fastslo Kenneth Webb.

 

Stiens store kveld

Anders Stien fant toppformen akkurat da det gjaldt, prikket inn fem 3-poengere og ble toppscorer med 23 poeng.

- Jeg har slitt med en akilles en god stund, og bestemte meg for at jeg skulle være helt fin igjen før jeg var tilbake. Så var jeg nok litt mer egoistisk i dag enn jeg pleier å være, men skuddene satt bra i dag. Det har vært litt opp og ned, men det er deilig når det løsner, sa 29-åringen.

Han syntes det var inspirerende å spille i den godt besatte Leikvollhallen, og ga ros til Miners-publikumet, som var de mest hørbare.

- De var «sinnssykt» bra, jeg vet ikke hvor mange trommer de hadde og det var bare øresus, jeg hørte nesten ingenting, fortalte Stien.

Han venter seg et tøffere Kongsberg Miners i returkampen.

- Det var mye stang-ut for dem i dag, så de kommer helt sikkert skjerpa. Men vi føler at vi har litt overtaket nå, vi er kommet inn som underdog og har ingenting å tape og de har alt å tape, presiserte toppscoreren.

 

Gilchrese og Yele ruvet

Eric Gilchrese styrte Askers offensiv rutinert og med stø hånd, og var som vanlig også en angrepstrussel med sine driver og skudd. Pointguarden endte på 15 poeng, 7 returer og 6 assists – og «Årets forsvarsspiller» fikk også inn fire steals, hvorav et par resulterte i layups og scoringer i sluttfasen.

Djo Loo Yele dominerte under begge kurver og hadde 14 poeng og 15 returer, mens Plaisir Nzitani Mukoko utfordret med driver og la 13 poeng, inkludert en tøff dunk – og hadde en spektakulær blokk på Nikolas Skouen i slutten av kampen.

Men for Miners var Anders Stien som ekstra prikkskytter vanskelig å stoppe, og så kom Haakon Hellebust inn som en joker. 23-åringen har slitt med en kneskade og vært ute det meste av debutsesongen i BLNO, men hadde avgjørende innhopp og markerte seg med 8 poeng, 2 returer og 1 assist på drøyt 10 minutters spilletid.

- Anders Stien fant formen og det er noe vi må være oppmerksomme på, når han skyter så bra som han gjør i dag. Hellebust hadde vi ikke forberedt oss på heller, og vi fokusere jo mest på å stoppe Gilchrese og Yele, erkjente Nikolas Skouen, som var blant de få som kan få godkjent hos Kongsberg Miners – med 13 poeng og 11 returer. Joshua Hart satte 4 av 7 3-poengere mot sine tidligere lagkamerater.

 

Traff ikke

Miners hadde en uvanlig dårlig skudd-dag og endte med 27 prosent på 3-poengere (9 av 33) og 50 prosent på 2-poengsskudd (15 av 30).

- Vi fant ikke rytmen helt i angrep, og scorer jo 67 poeng når vi snitter på nesten 100. Det var litt ukarakteristisk for oss, og vi bommet jo en masse åpne skudd. Men vi tror på at vi skal få justert oss inn til onsdag, og jeg gleder meg å spille foran vårt eget publikum, sa Skouen.

 

Poengscorere:

Asker Aliens: Anders Stien 23, Eric Gilchrese 15, Djo Loo Yele 14, Plaisir Nzitani Mukoko 13, Haakon Hellebust 8, Joachim Bøhn 5, Ludvig Bergh 3, Jørgen Onarheim 3.

Kongsberg Miners: Joshua Hart 13, Nikolas Skouen 13, Juan Ferrales 11, Aly Hudgins 10, Robert Hubbs III 8, Max Richardson 8, Christoffer Heggelund 2, Petar Kutlesic 2.

 

Gimle avgjorde tidlig

For tredje gang på kort tid scoret Gimle 33 poeng i første periode (33-14) og hadde i praksis avgjort den andre kvartfinalen mot Frøya. Gjestene var oppe i 29 poengs ledelse (82-53) og sikret semifinaleplassen med 92-80 etter å ha spilt mye med «benken» i sluttminuttene. Frøya vant de siste fem minuttene av kampen 16-2.

- 33 er vel det magiske tallet vårt, spøkte Audun Eskeland. Gimle ledet 33-13 over Kongsberg Miners da de stoppet mestrenes seiersrekke med 89-80 i Kongsberghallen og 33-17 over Fyllingen i neste seriekamp, som endte 109-86.

- Jeg følte vi var veldig godt mentalt forberedt og at spillerne responderte veldig positivt. De gikk ut og gjorde jobben, og svarte på alle Frøyas forsøk på å komme tilbake, sa Gimle-treneren.

Milovan Savic ble hvilt de siste 14 minuttene av kampen, etter 13 poeng og 10 returer. Jørgen Odfjell, Eivind Lamo og Chavares Flanigan utmerket seg offensivt i et jevnt Gimle-lag.

Forsvarsjobben var igjen imponerende: Frøya slet i angrep, toppscorer Ognjen Nisavic ble holdt til 11 poeng og hjemmelaget traff bare 2 av 15 forsøk fra 3-poengsland. Nisavic var likevel ikke langt unna en triple double, med 10 assists og 6 returer. Armani Flannigan fikk markert seg under kurvene og ble kampens toppscorer med 28 poeng.

- Forsvaret vårt handler stort sett om å få gode scorere til å måtte jobbe hardere for poengene sine enn de er vant til. Forrige lørdag var Nisavic helt enorm mot oss, men vi har spilt bedre forsvar på ham nå i de to kvartfinalekampene. Flannigan plukker opp mye, også fordi vårt fokus ligger på guardene deres, forklarte Audun Eskeland.

 

Poengscorere:

Frøya: Armani Flannigan 28, Peter Bullock 15, Ognjen Nisavic 11, Arne Ingebrigtsen 9, Daniel Alsaker Sandven 7, Ulrik Stranger-Johannessen 4, Nikola Vasojevic 4, Jonas Kessler 2.

Gimle: Eivind Lamo 20, Jørgen Odfjell 19, Chavares Flanigan 17, Milovan Savic 13, Ali Ouakkaha 10, Reidar Greve 5, Steinar Rakneberg 4, Gard Beinnes 2, Adam Johansson 2.

 

Bærum dro fra i 3. periode

Bærum ledet hele returkampen mot Centrum Tigers, men hjemmelaget var bare 3 poeng bak (51-54) tidlig i tredje periode. Så klinte de lyseblå til med en 11-0-run og økte ledelsen til 15 poeng før sisteperioden (68-53) etter at Stian Mjøs hadde senket en buzzer-3-poenger.

Mjøs var toppscorer med 23 poeng etter 6 av 9 på 3-poengere, der laget traff 40 prosent (12 av 30). Bærum fikk også brukt forwardene godt mot «guard-laget» Centrum, og både Sjur Dyb Berg (18 poeng og 10 returer) og Toomas Raadik (14 + 12) noterte seg for double-doubles.

Hos Centrum hadde Øivind Lundestad 19 poeng etter sterk skyting og Sigurd Sandlie endte på 11 etter å ha truffet på tre av sine fire 3-poengsskudd.

Bærum får ny Fyllingen i semifinale, med hjemmebanefordel.

- De har imponert nå i kampene mot Tromsø, for Tromsø er en guffen motstander. Jeg er optimist og mener vi skal kunne slå dem, men plutselig er vi iskalde og de «griseheite», og de har såpass mye lengde at de får en del gratis, sier Bærum-trener Mathias Eckhoff.

- Det blir stikk motsatt kampbilde av dette (kvartfinalene mot Centrum), med mye lengde. De har slått oss to ganger, men vi har ikke hatt fullt lag i noen av de kampene. Samtidig ser det ut som om Fyllingen har funnet ut hvem de er og hvordan de skal spille, mener Eckhoff.

 

Poengscorere:

Centrum Tigers: Øivind Lundestad 19, Samuel Amed Diomande 11, Magnus Midtvedt 11, Sigurd Sandlie 11, Henrik Lange 7, Sander Aslesen 5, Øyvind Torsetnes 3, Vegard Tangen 2.

Bærum: Stian Mjøs 23, Sjur Dyb Berg 18, Torgrim Sommerfeldt 18, Toomas Raadik 14, Stian Emil Berg 8, Mateusz Nilsen 6, Benjamin Alknes Cox 4, Max Dahl Svendsen 4, Pascal Evans 2, Torkel Westby 2.

 

Solid av Fyllingen i Tromsø

Fyllingen overbeviste med 110-85 i Tromsøhallen og tok seg til semifinaler mot Bærum.

Gjestene var foran med 13 poeng ved pause (52-39), stakk fra i tredjeperioden, nådde tresifret score og vant alle fire periodene.

Kenny Carpenter var banens dominerende spiller med 31 poeng (3 av 4 på 3-poengere), 9 assists og 8 returer, mens Magne Fivelstad endte på 26 poeng og Evan Harris med en double-double, 17 poeng og 10 returer.

- Jeg er veldig godt fornøyd. Gutta spilte godt sammen og delte ballen bra, og det er kjekt når alle åtte vi sendte på banen bidrar og scorer, sa Fyllingen-trener Calix Black Ndiaye.

Bergenserne traff 55 prosent av 3-poengerne (11 av 20), Tromsø bare 34 (10 av 29). Hjemmelagets Johannes Lange senket 6 av 10, ble mestscorende for Tromsø Storm med 29 poeng og hadde i tillegg 7 assists.

Cam Gregory og Kevin Altidor avsluttet begge sesongen med 21 poeng, Gregory hadde også 11 returer og 7 assists.

Calix Black Ndiaye ser fram til semifinalekampene mot Bærum.

- Det er to lag som spiller litt forskjellig basket og har forskjellige styrker og svakheter. Som jeg ser det er Bærum et lag med veldig gode skyttere og vi et lag med store og gode insidespillere. Det blir interessant, fastslår Fyllingen-coachen.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm: Johannes Lange 29, Kevin Altidor 21, Cam Gregory 21, Marcus Wynn 6, Aron Nielsen Finstad 4, Simen Samuelsen 3, Tord Raddum Berge 1.

Fyllingen: Kenneth Carpenter 31, Magne Fivelstad 26, Evan Harris 17, Vilius Sumskis 12, August Aamodt Kristiansen 11, Edvard Aamodt Kristiansen 8, Karl Otabor 3, Christian Mikkelsen Skagen 2.