Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / Jakter på nye titler
- Jeg kan score på 3-poengere og inside, jeg er farlig i alle posisjoner. Med min lengde og størrelse håper jeg å kunne utrette mye i denne ligaen, sier kroatiske Marin Mornar. Den 2,05 m lange forwarden kom til Kongsberg Miners fra topplaget MZT Skopje i Nord-Makedonia.
FOTO: ERIK BERGLUND
- Jeg kan score på 3-poengere og inside, jeg er farlig i alle posisjoner. Med min lengde og størrelse håper jeg å kunne utrette mye i denne ligaen, sier kroatiske Marin Mornar. Den 2,05 m lange forwarden kom til Kongsberg Miners fra topplaget MZT Skopje i Nord-Makedonia. FOTO: ERIK BERGLUND

Jakter på nye titler

Kongsberg Miners er forberedt på tøffere motstand i den nye sesongen, men har hentet inn viktige forsterkninger i Marin Mornar og Ognjen Nisavic – og har flere unggutter som vil opp og fram.

Miners har vunnet de fire siste titlene på herresiden i norsk basket:

Seriemesterskapet i år, «double» i fjor med seriegull og NM-tittel – og NM-gullet med 2-1 i finalene mot serievinner Asker Aliens i 2017/18-sesongen.

- Flere klubber har vært offensive i sommer og komponert lag som vil være med og kjempe om titlene, og det er bare kjempemoro, fastslår Stein Erik Rotegård.

- Jo høyere og bredere nivået i ligaen er, jo bedre produkt er det. Utfordringen gjør oss sterkere og vi har helt klart som mål å greie det igjen, sier Miners-treneren.

Nøkkelspillere som Nikolas Skouen og Joshua Hart har forlatt klubben, men Kongsberg-laget har fått inn solide erstattere.

2,05 m lange Marin Mornar kommer fra topplaget MZT Skopje i Nord-Makedonia, og kroaten tegner til å bli både en spektakulær publikumsfavoritt og en nyttig og allsidig tilvekst for Miners.

Ognjen Nisavic var toppscorer i ligaen forrige sesong med 27,7 poeng i snitt for Frøya og ble valgt ut i BLNOs Allstar-lag. Han er topptent på å vise at han kan være like god i mesterlaget Miners.

 

- Får færre, men bedre skudd

- Nå ser jeg fra innsiden hvorfor Kongsberg Miners har vært så suksessrike i alle år, sier Nisavic.

- De har en vinnerkultur, det er lagorientert og jeg har aldri spilt i et lag hvor så mange spillere har så høy basketball-IQ. Alle er uselviske og ser alltid etter noen andre. Jeg vet at jeg får færre skudd nå enn jeg hadde i Fyllingen og Frøya, men jeg vil få mer plass og bedre skudd. Her er det så mange andre gode rundt seg, forklarer den den 29-årige serberen.

- Ognjen har gitt et veldig bra førsteinntrykk. Han kommer hit med helt riktig innstilling, vil tilpasse seg vårt spill og gleder seg. Han er en scorer, men også en spiller med mange assists – med kjempeblikk og pasningsregister. Det jeg har sett til nå er bare prima vare, understreker Stein Erik Rotegård.

 

- Farlig i mange posisjoner

Marin Mornar har tidligere spilt for fjorårets svenske mestre Borås Basket og var i forhandlinger med Kongsberg Miners for tre år siden.

- Jeg følte alltid at jeg ville komme hit før eller senere. Jeg liker Kongsberg, omgitt av trær og flott natur, en ren og pen by, folk er hyggelige og jeg elsker lagkameratene mine, sier 27-åringen fra Zagreb, som er ingeniørstudent ved siden av å spille basket.

Den 2,05 m lange kroaten gleder seg til å få spille i en mer allsidig rolle.

- Tidligere har jeg ofte vært 4-er eller 5-er i mine lag, men her kan jeg få spille mer ute på banen også. Jeg håper jeg kan utrette mye her med lengden og størrelsen min. Jeg er farlig i mange posisjoner og kan score på 3-poengere og inside med skudd og gjerne noen dunker. Så bør jeg kunne bidra med returer og skuddblokker, sier Mornar, som spilte collegebasket for Loyola Marymount i Los Angeles.

 

Flere unge får sjansen

Mornar, Nisavic, Juan Ferrales og Petar Kutlesic er importene i Miners-laget og må bytte på de tre «utlendingsplassene» på banen. Nico Østbye og Aly Hudgins er i utgangspunktet nærmest de to startplassene for de norske gutta i laget, men de utfordres av flere unggutter. Spesielt 2,05 m lange Erik Borg (snart 19) er nær en startingplass, mens også Valen Tejada (20), Oliver Bojang Visnes (20) og Ionas Garras (snart 18) har vist at de holder nivået. Norsk-amerikanske Tejada er hjemme igjen fra USA, mens Visnes hadde sin gjennombruddsesong i BLNO med Ammerud i fjor.

- Det er kjempespennende med de unge. De holder kun på med basketball dette året og jobber veldig godt med styrketrening, egentrening og lagtrening. Jeg forventer at de tar store steg i løpet av denne sesongen, sier coach Rotegård.

 

Allstar-duo på guard

Lagkaptein Juan Ferrales står foran sin femte BLNO-sesong og syns Kongsberg Miners har fornyet seg godt:

- Vi har fått inn nye ansikter og personligheter. Marin (Mornar) er en allsidig spiller som kan spille i forskjellige posisjoner og som gir oss size og beskyttelse av kurven, i tillegg til en dunk eller to. Ognjen (Nisavic) tilpasser seg raskt her, og kommer til å klare overgangen hit veldig bra. De unge gutta med Valen, Borg, Ionas og Oliver gir oss mye forskjellig, så balansen er veldig god, mener 28-åringen fra Miami, som ble kåret til ligaens MVP forrige sesong – som han ble det i sin første sesong i 2016/17.

Ferrales hadde 20,4 poeng i snitt, Nisavic med 27,7 ble også valgt ut i ligaens Allstar-lag. Nå blir de giftig guard-duo i Miners, som også er robuste inside med Mornar (2,05), Kutlesic (2,06) og Borg (2,05).

 

KONGSBERG MINERS

Trener: Stein Erik Rotegård.

Assistenttrenere: Michael Clark og Frederic Solberg.

Spillere INN: Marin Mornar (MZT Skopje, Nord-Makedonia), Ognjen Nisavic (Frøya), Oliver Bojang Visnes (Ammerud), Valen Tejada (tilbake fra USA), Vetle Fjeldstad og Sondre Skullestad fra eget U19-lag.

Spillere UT: Nikolas Skouen (Bakken Bears Academy, Danmark), Joshua Hart (Asker Aliens), Christoffer Heggelund (University of Victoria Vikes, Canada), Robert Hubbs III (BC Musel Pikes, Luxembourg), Max Richardson (England), Matias Save (Kongsberg Miners 1M), Thor Afam Hagen, Jacob Røysland.

 

SPILLERSTALLEN 2020/21:

0 Valen Tejada, 3 Juan Ferrales, 5 Ognjen Nisavic, 7 Nicolai Østbye, 8 Sondre Skullestad, 11 Oliver Bojang Visnes, 12 Erik Borg, 18 Ionas Garras, 20 Kristian Groth Eggar, 22 Aly Hudgins, 27 Vetle Fjeldstad, 30 Andreas Rief Bråthen, 42 Marin Mornar, 96 Petar Kutlesic.

Sannsynlig starting-5: Ferrales, Nisavic, Østbye, Hudgins, Mornar.

Åpningskamp: Kongsberg Miners – Fyllingen, Kongsberghallen søndag 4. oktober kl. 17.00.