Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / Hyller basketens Inklu-satsing
Inklu4-web-presidentene.jpg
Idrettspresident Berit Kjøll og basketballpresident Jan Hendrik Parmann stortrivdes blant Inklu-barna i Kongsberghallen. De klarte seg også helt greit i balløvelsene! FOTO: ERIK BERGLUND

Hyller basketens Inklu-satsing

- Veldig imponerende av basketballforbundet, sa idrettspresident Berit Kjøll og kalte Inklu-prosjektet «et glitrende initiativ».

Prosjektet som ble igangsatt av Hege Rokne og som er blitt et samarbeid mellom NBBF og Rokne omfatter nå ni BLNO-klubber og barn i til sammen 23 skoler.

Torsdag i forrige uke hadde klubbene workshop i Kongsberghallen, der de utvekslet suksesshistorier og utfordringer. Der var barna fra Kongsberg Miners’ Inklu-treninger var i aksjon i timene før ligakampen mellom Miners og Bærum. Med presentasjon i pausen foran nærmere 1000 tilskuere (853 betalende) og i nye Inklu-T-skjorter.

På tribunen var også Berit Kjøll, president i Norges Idrettsforbund, sammen med flere andre inviterte gjester og sponsorer. Blant dem Roar Bogerud, leder i nyetablerte Viken idrettskrets, og Steinar Sæthre, rådgiver for idrett og lek i Sparebankstiftelsen DNB.

- Premissleverandør og den aller største bidragsyteren til å gjøre dette og veldig mange andre bærekraftige prosjekter for idretten mulig, presiserte basketpresident Jan Hendrik Parmann da han omtalte Sæthre og Sparebankstiftelsen.

De gikk i august 2018 inn med 3,25 millioner i støtte til InkluBasket-prosjektet, fordelt på tre år.

 

130 barn på sju Kongsberg-skoler

Seks av ni klubber var også til stede: Tromsø Storm Ungdom, Ammerud, Centrum Tigers, Asker Aliens, Sandvika/Bærum og vertskapet, Kongsberg Miners. De tre øvrige er Gimle, Fyllingen og Nidaros Jets.

- Opplegget er fenomenalt, fastslår Henrik Aabelvik, leder for prosjektet i Kongsberg Miners.

- Vi har totalt 130 barn på sju skoler, og 67 av dem er her i dag. Et lavterskeltilbud og en veldig fin måte å få unge og barn med i idretten vår, understreker han.

Miners har proffe trenere for barna: Juan Ferrales, Max Richardson, Nikolas Skouen og Christoffer Heggelund, alle profiler i BLNO-laget som topper ligaen med 18 strake seire.

- På hver trening er det én nordmann og én import. Med barn fra 1.- 4. klasse er det greit å ha med én som snakker norsk, sier Aabelvik.

 

Planlegger flere InkluBasket-eventer

Det er også praksis i de øvrige klubbene i Inklu-prosjektet.

- Vi skal ha gode rollemodeller som trenere, og flere av klubbene bruker importspillere, forteller Hege Rokne.

- Da setter vi som krav at de også må ha med seg noen som kan norsk. Ofte er det også med en ansatt fra skolen, for å ha en relasjon til barna. All aktivitet foregår på skolene og hver klubb har minimum fire timer aktivitet i uken. Kongsberg er størst og har flest skoler, men hver uke har vi aktivitet for over 600 barn på landsbasis.

- Målgruppen er barn som kommer fra lavinntektsfamilier, presiserer hun.

Torsdagens arrangement i Kongsberghallen er det største for Inklu-prosjektet denne sesongen. – Men vi kommer til å reise rundt på flere BLNO-kamper og ha lignende eventer, opplyser Hege Rokne.

 

- Veldig imponert over basketballforbundet

Berit Kjøll så ut til å storkose seg da hun og Parmann fikk være med i noen av øvelsene med Miners-barna.

- Dette har jeg gledet meg til veldig lenge, å komme hit og se alle disse barna holde på med basketball. Dette er nerven i idretten og lever opp til vårt samfunnsoppdrag og idrettsforbundets visjon, «Idrettsglede for alle», fastslo idrettspresidenten.

- Jeg er rett og slett veldig imponert over basketballforbundet som har etablert dette prosjektet og fått så mange eliteklubber til å ta det inn og implementere det. Denne typen initiativ er glitrende for å få flere inkludert i idretten, presiserte hun.

 

Målet er økt rekruttering

- Basketball er en verdensidrett og perfekt for inkludering. Alle har en relasjon til det, uansett etnisitet og kulturell bakgrunn, sa Jan Hendrik Parmann.

- Vi strekker oss i hele norsk idrett for å skape idrettsglede for alle, og én av kjerneverdiene er jo inkludering. Og ikke minst er det svinaktig gøy! Men dette er ikke bare noe vi gjør på grunn av samfunnsoppdraget og verdiene våre, men for å skape en ressurs. Aktivt inkluderingsarbeid er også aktivt rekrutteringsarbeid. Videre vekst er utrolig viktig for norsk basket, fastslo NBBF-presidenten.

 

Har merkenavn, håper på vekst

Økt rekruttering er også målet for Kongsberg Miners, som er i vinden med NM-gull de to siste årene og mye folk på kampene. I en by der basketball er kultur.

- Vi har opparbeidet oss et merkenavn over flere år. Men vi har ikke sett den helt store veksten etter at vi kom tilbake til BLNO (i 2015), så den håper vi kommer nå, sier Henrik Aabelvik, lederen for Miners’ Inklu-satsing.