Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Her er koronavettreglene i basket
Christine Gjerding, EasyBasket-trener i Bønes, var én av mange som la ut bilde med eksempel på basket-trening i koronatidene. FOTO: PRIVAT
Christine Gjerding, EasyBasket-trener i Bønes, var én av mange som la ut bilde med eksempel på basket-trening i koronatidene. FOTO: PRIVAT

Her er koronavettreglene i basket

Maks FIRE spillere, én ball hver, minst to meters avstand og alltid en ansvarlig voksenperson til stede. Her er Norges Basketballforbunds koronavettregler.

- Vi må alle ta ansvar for fellesskapet og unngå spredning av smitte, presiserer Silje Særheim, generalsekretær i NBBF.

- Basketballspillere driver nesten alltid trening i hall. Dette er en god mulighet til å trene ute og til trening man ikke får gjort så mye av ellers. For basketballtrenere er det en fin utfordring til å finne nye måter å trene på, fastslår sportssjef Brent Hackman.

Helsedirektoratets nye veileder for idrett slår fast at det kan tilrettelegges for og utøves idrettsaktivitet i mindre grupper for inntil fem personer som holder en avstand på minimum to meter og «der det ikke forekommer fysisk nærhet mellom deltakerne».

Norges Idrettsforbund oppfordret torsdag særforbundene til å lage egne «koronavettregler» som skal synliggjøre hvordan de forskjellige idrettene kan drives i samsvar med helsemyndighetenes regler og råd.

 

De fem koronavettreglene

Sportssjef Brent Hackman, generalsekretær Silje Særheim og organisasjonssjef Espen A. Johansen har satt opp fem punkter i basketballens koronavettregler:

1. Det skal ikke være mer enn 5 personer som deltar i en treningsgruppe - INKLUDERT EN VOKSEN PERSON.

2. Alle deltakere må til enhver tid holde minst 2 meters avstand.

3. Det skal alltid være en voksenperson til stede som har ansvaret for at aktiviteten utøves i samsvar med anbefalinger fra helsemyndighetene.

4. Deltakerne skal ikke dele utstyr, f.eks. basketballer, treningsmanualer eller garderober.

5. Økten skal gjennomføres på en forsiktig og skånsom måte for å unngå skader.

NBBF skriver videre at de «anbefaler at spilleren skal prioritere 1v0-spill og fokusere på basis basketballferdigheter som skudd, ballbehandling, fotarbeid og pasninger (mot en vegg). En ball og en kurv er det eneste man trenger. Spillere bør også bruke tiden på å trene alternativt, fokusere på utholdenhet, skadeforebyggende trening og kanskje til og med andre idretter. En av de viktigste faktorene er den sosiale delen av å trene sammen med andre, og den mentale delen som handler om å holde fokus og f.eks. trene på visualisering».

 

Må ha hver sin ball

Punkt 4 er verdt å merke seg: Alle må ha hver sin ball, og man kan altså ikke sentre til hverandre.

- Det er ikke lov å dele ball, det er veldig viktig å understreke, sier Brent Hackman.

Grensen på fire spillere er også absolutt. Og ikke fire på hver kurv og f.eks. 10 eller 12 i hallen.

- Da får man dele inn i to eller flere grupper. Fire spillere i hall, de andre må gå ut, og så kommer neste gruppe inn. Ingen skal heller ikke sitte langs sidelinja og se på, forklarer sportssjefen.

 

Én mot null-trening

Påskestengte haller betyr mer utetrening, men de samme reglene gjelder der.

Løpstrening og annen fysisk trening er fullt mulig å gjennomføre, nesten på vanlig måte. Vel å merke med minst to meters avstand.

- Her kan man fokusere mye på utholdenhet og skadeforebyggende trening, understreker Hackman, som også nevner «1v0-spill», altså én mot null.

- Vi som er coacher kaller det egentrening uten forsvar: Du tar bare spillsituasjoner og fjerner forsvar og medspillere – og gjør ellers de samme tingene. Det skal ikke brukes utstyr som deles på, man trenger ikke det. Her kan man trene på å visualisere. Det viktigste er at vi holder oss innenfor det som er tillatt og at vi ikke pusher grenser.

Og det er jo så genialt med basketball som lagidrett, og som koronakrisen ikke ødelegger for: Du trenger bare en ball og en kurv.

- I prinsippet summerer det også opp koronavettreglene, sier Brent Hackman. – Én spiller, én ball, én kurv.