Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Hentet inn 22 poeng og vant
Juan Ferrales var sentral i Kongsbergs opphenting i tredje og fjerde periode, og sto for 15 poeng i lagets 84-83-seier.  Her er kapteinen i en av sine driver, mellom Fyllingens ledende spiller Bouna Black Ndiaye og lagets toppscorer i søndagens kamp, Edvard Aamodt Kristiansen. 16-åringen la 21 poeng.
FOTO: ERIK BERGLUND
Juan Ferrales var sentral i Kongsbergs opphenting i tredje og fjerde periode, og sto for 15 poeng i lagets 84-83-seier. Her er kapteinen i en av sine driver, mellom Fyllingens ledende spiller Bouna Black Ndiaye og lagets toppscorer i søndagens kamp, Edvard Aamodt Kristiansen. 16-åringen la 21 poeng. FOTO: ERIK BERGLUND

Hentet inn 22 poeng og vant

Et kamprustent og svekket Kongsberg Miners kom sent i gang mot et sprudlende Fyllingen – men snudde alt i de to siste periodene. At hjemmelaget vant, skyldtes likevel bare noen små centimeter.

Kongsberg Miners – Fyllingen 84-83

Gimle – Frøya 78-81

Tromsø Storm – Centrum Tigers 80-74

Ammerud – Nidaros Jets 107-81

 

- Jeg så den ballen nedi kurven, var Fyllingen-trener Calix Black Ndiayes kommentar til lillebror Bounas siste forsøk, som rullet på hjemmelagets ring og spratt ut igjen, tre sekunder før slutt.

- Den var omtrent oppi ringen, så det var små marginer, men de var heldigvis på vår side i dag, sa Miners-trener Stein Erik Rotegård.

Stillingen var 83-83 og Miners hadde ballen fra siden i angrepssonen i siste angrep da Erik Borg ble feilet i ryggen av Peter Bullock og sendt til straffelinja – med 10,6 sekunder igjen.

En tøff jobb for den 2,05 m lange forwarden som fyller 19 år tirsdag, og han misset den første straffen. Men det andre skuddet satt, ga Miners 84-83 og tvang Fyllingen til å score.

 

- Veldig deilig å treffe

Bouna Black Ndiaye tok ansvaret, drivet hardt og tøft inn og fikk inn et kontrollert skudd. Som regel treffer landslagsguarden i de situasjonene, men nå ble det en hårfin bom, som skilte bergenserne fra seieren.

- Jeg skjønte først ikke at jeg ble feila, sa Erik Borg. – Men jeg kjente at den andre straffen satt, og det var veldig deilig å treffe der, la matchvinneren til.

 

Negativ, men i karantene

Fyllingen åpnet i stor stil i Kongsberghallen, mot et Miners-lag som ikke hadde spilt en eneste treningskamp og som bar preg av det. I tillegg manglet hjemmelaget både Aly Hudgins og Nicolai Østbye, de to som normalt tar plassene på «Norge-kvoten» i startoppstillingen. Hudgins har en hamstringsskade og valgte å stå over, mens Østbye er frisk og rask – men måtte holde seg hjemme.

- En arbeidskollega av Nico testet positivt, så da måtte han umiddelbart ut i ti dagers karantene, selv om han selv testet negativt. Så han satt nok hjemme og var kjempefrustrert, mente trener Rotegård.

 

De unge fikk sjansen - og leverte

- Men siden reglene er sånn at man til enhver tid skal ha minst to nordmenn på banen, ble det masse verdifull spilletid på de yngste gutta våre i dag. Det var kjempegøy og de leverte, selv om det går litt i berg-og-dalbane. De trenger å bygge på seg erfaring, og vi så det samme hos Bærum i går der flere unge fikk sjansen og gjorde det bra, og for Fyllingen i dag.

Valen Tejada (20) og Erik Borg (18) var i startfemmeren hos Miners, mens både Oliver Bojang Visnes (19) og Ionas Garras (17) fikk sjansen fra tidlig i kampen. Alle tegnet seg på scoringslista og bidro med mye positivt.

Hos Fyllingen er Edvard Aamodt Kristiansen (16) fast i startoppstillingen, og i Kongsberghallen viste U-landslagsguarden seg fra en helt annen side enn i lørdagens kamp mot Bærum. Edvard ble gjestenes toppscorer med 21 poeng etter sterke driver og stødig skyting – han traff 7 av 9 på 2-poengere og la en 3-poenger i tillegg.

 

- Spilleren vi er vant til å se

- Edvard løfta seg virkelig fra i går da han var litt passiv, og ble den spilleren vi er vant til å se på treningene, selv om dette var «career high», sa Calix Black Ndiaye.

- Han skyter godt, angriper kurven, leser situasjonene godt og er veldig god med ballen når han bestemmer seg.

Jasin Akil (19) sto for 13 poeng etter 3 av 6 på 3-poengere, og bidro også sterkt til at gjestene opparbeidet seg en klar ledelse.

-En veldig flink skytter, med en helt annen energi enn mot Bærum. Nå jaktet han skuddene mye mer aggressivt og ble spilt fri i de riktige posisjonene, forklarte Fyllingen-coachen.

 

Tynne og sårbare

Men Fyllingen måtte etter hvert betale prisen for at de er så få spillere, som gjør laget sårbart. Ledelsen var på det meste på 22 poeng (44-22), men feiltrøbbel og slitne spillere ødela i de siste periodene. Magne Fivelstad fikk tidlig fire feil og måtte ta en pause på benken. Karl Otabor forsvant ut med fem feil i tredje periode, og både Bouna Ndiaye og Edvard Kristiansen hadde fire feil i sluttminuttene.

- Sånn overordnet vil jeg likevel si laget gjorde en veldig god jobb. Forsvaret vårt var veldig bra til tider, selv om Kongsberg får noen runs. Men de legger veldig press på oss på slutten, presiserte Calix Black Ndiaye.

- Det er første helg i ligaen og selvfølgelig kjipt å tape begge kampene, men jeg syns kampen i dag var et steg i riktig retning.

Fyllingen kan også se fram til å få med sin nye amerikanske pointguard Jay Harris i neste kamp, nabooppgjøret hjemme mot Frøya søndag 18. oktober.

 

- Nå er'n med oss

Kongsbergs fire importer sto for 66 av lagets 84 poeng og kom sterkt utover i tredje og fjerde periode. Det vil si, Ognjen Nisavic var med fra tidlig i kampen.

- Sånn har han holdt på mot oss i mange år. Nå er’n med oss, fastslo Miners-speaker Harald Quaynor da Nisavic begynte å herje i sin nye hjemmehall.

Den serbiske guarden endte som toppscorer med 24 poeng. Juan Ferrales var viktig i opphentingen og endte på 15 poeng, mens Petar Kutlesic tok sterke returer og noterte seg for en double-double med 10 poeng og 10 returer.

 

- Venter oss store ting

BLNO-debutanten Marin Mornar fikk også presentert seg, med 17 poeng og 9 returer og en saftig dunk.

- Ognjen er en rutinert spiller som er vant til å ta ansvar, og han steppa opp og holdt oss inne i kampen da vi slet. Marin viser sin allsidighet og kom i gang etter monsterdunken han hadde. Men dette er bare begynnelsen. Vi venter oss store ting av ham, sa Stein Erik Rotegård.

Han var spesielt glad for Erik Borg ble matchvinner. 2001-modellen fra Ski har hatt mye skademotgang de siste sesongene.

- Erik har lagt ned en kjempeinnsats i hele sommer og fortjener en sånn opptur, fastslo Miners-coachen.

 

Poengscorere:

Kongsberg Miners: Ognjen Nisavic 24, Marin Mornar 17, Juan Ferrales 15, Petar Kutlesic 10, Oliver Bojang Visnes 5, Ionas Garras 5, Valen Tejada 5, Erik Borg 3.

Fyllingen: Edvard Aamodt Kristiansen 21, Magne Fivelstad 17, Bouna Black Ndiaye 14, Jasin Akil 13, Peter Bullock 9, Vilius Sumskis 6, Karl Otabor 3.

 

Frøya-seier i siste sekund!

Gimle og Frøya laget en tett og jevn kamp i serieåpningen i Gimlehallen, der hjemmelaget måtte klare seg uten Chavares Flanigan, som er i ti-dagers koronakarantene.

Milovan Savic var tilbake i spill, men centeren fra Montenegro har hatt skadetrøbbel i oppkjøringen og er ikke i nærheten av sitt beste.

Frøya ledet 71-61 midtveis i fjerdeperioden, men Gimle kom sterkt tilbake i sluttminuttene. Eivind Lamo reduserte til 78-77 med 11 sekunder igjen på klokka, og Nikola Vasojevic traff bare ett av to straffekast da han ble sendt til linja. Og i aller siste sekund ble Morten Osland feilet på et 3-poengsskudd. På stillingen 77-79 og 0,6 sekunder på klokka kunne Gimle-guarden sørge for utligning med to treff og seier med tre strake, men dessverre misset han de to første – og traff det siste.

På innkastet rakk Gimle å feile Devin Gilligan, som fikk to straffer da kampen var over, la begge og fastsatte sluttresultatet til 81-78 i Frøyas favør.

Kessler: Sju 3-poengere

Jonas Kessler ble en slags matchvinner for Frøya med 21 poeng etter sju 3-poengere – 7 av 13 – flere av dem i perioden der Frøya skaffet seg overtaket. 18-åringen fikk 32 minutter på banen og bare den nye importduoen med serbiske Ljubomir Campara og Devin Gilligan spilte mer for de gulkledde.

2,07 m lange Campara var effektiv inside og ble kampens mestscorende spiller med 27 poeng. Gilligan viste sin allsidighet med 16 poeng, 12 returer og 4 assists.

Morten Osland irriterte seg utvilsomt over straffemissene i siste sekund, men leverte en stor kamp med 20 poeng og traff 5/7 på 3-poengerne. Eivind Lamo hadde 21 poeng, 9 returer og 5 assists, men tapte familieduellen mot lillebror Jørgen (17), som fikk slippe til i 10 minutter for Frøya.

 

Poengscorere:

Gimle: Eivind Lamo 21, Morten Osland 20, Reidar Greve 11, Espen Fjærestad 10, Milovan Savic 8, Simon Jensen 4, Steinar Rakneberg 2, Kristoffer Gjerde Sætren 2.

Frøya: Ljubomir Campara 27, Jonas Kessler 21, Devin Gilligan 16, Nikola Vasojevic 9, Ulrik Stranger-Johannessen 6, Daniel Alsaker Sandven 2.

 

Tromsø Storm holdt unna

Det så lekende lett ut for Tromsø Storm som åpnet med 19-4 over Centrum Tigers og som hadde 15 poengs ledelse igjen mot slutten av andre periode, 42-27.

Men gjestene fra Oslo kom tilbake og tok stadig innpå. Etter en 3-poenger fra Johan Flaa og en påfølgende steal og layup fra samme mann, var avstanden bare 3 poeng (68-65), og fortsatt gjensto fire minutter.

Centrum grep ikke sjansen, og i stedet sørget to presise straffer fra Phil Henry og et Tromsø-break med layup fra Olle Welander for at hjemmelaget fikk et pusterom igjen med 74-65. Så holdt trener Sergio Beleñas utvalgte unna og vant 80-74.

Av de nye utlendingene i Tromsø Storm var det spesielt Anthony Elechi som markerte seg. Med 22 poeng, 14 returer, 4 assists og 3 blokker ble den 2,03 m lange amerikaneren kampens store profil.

Hos Centrum noterte lagkaptein Magnus Midtvedt seg for en sterk double-double med 18 poeng og 12 returer, mens Johan Flaa også hadde en solid kamp og endte på 17 poeng.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm: Anthony Elechi 22, Phil Henry 19, Johannes Lange 11, Olle Welander 11, Aron Nielsen Finstad 9, Henrik Lange 5, Simen Samuelsen 2, Øystein Skogvold 1.

Centrum Tigers: Magnus Midtvedt 18, Johan Flaa 17, Simon Midtvedt 12, Fredrik Bratvold 11, Tarjei Bryn 8, Bendik Aunan 4, Giorgos Kotrotsios 3, Simen Anker-Olsen 1.

 

Ammerud i hundre

Nidaros Jets bet seg fast og holdt følge til midtveis i tredje periode i Apalløkkahallen (63-55), men en 11-0-run gjorde slutt på all tvil. Ammerud gikk fra 67-57 til 78-57 i de tre siste minuttene av perioden og punkterte kampen.

Det endte 107-81 til Ammerud, som dermed ble det første laget på tresifret score denne sesongen.

Ammerud har bestemt seg for ikke å fornye kontrakten med pointguard Ilarion Bonhomme, og har tatt inn igjen Armani Cotton som USA-import nummer to ved siden av nykommeren Joshua Sykes.

Bonhomme var nummer fire på scoringslista i BLNO forrige sesong med 22,9 poeng i snitt per kamp og suverent best i assists med 9,7 per kamp.

Cotton hadde 21 poeng i snitt forrige sesong og åpnet sterkt med 15 poeng og 11 returer mot Nidaros Jets. Nykommerne markerte seg også: Sykes endte med 21 poeng, 6 returer og 6 blokker – med 9/10 i field goals. Svenske Mustafa Dibba ble kampens toppscorer med 22 poeng og hadde i tillegg 10 returer.

 

Poengscorere:

Ammerud: Mustafa Dibba 22, Plaisir Nzitani Mukoko 21, Joshua Sykes 21, Andreas Isaksen 16, Armani Cotton 15, Orji Okoroafor 4, Aksel Borg 4, Aksel Barkvoll 2, Fredrik Trana 2.

Nidaros Jets: Jakob Baiden 13, Mateusz Nilsen 12, Jørgen Kjesbu 12, Mihajlo Krivokapic 9, Mikkel Aarnes 9, Mats Selboe 8, Brage V. Sørensen 8, Christian Tøfte 6, Torkel Westby 4.