Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / Gode grunner til å tro på Asker
Gjengen er samlet igjen, for første gang siden 2017/18-sesongen i Asker Aliens. Fra venstre Joshua Hart, Anders Stien, Stian Emil Berg og Torgrim Sommerfeldt - i Vollenhallen som blir lagets hjemmebane. Djo Loo Yele er meldt til litt senere i sesongen. Blir Aksel Bolin også med? 
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Gjengen er samlet igjen, for første gang siden 2017/18-sesongen i Asker Aliens. Fra venstre Joshua Hart, Anders Stien, Stian Emil Berg og Torgrim Sommerfeldt - i Vollenhallen som blir lagets hjemmebane. Djo Loo Yele er meldt til litt senere i sesongen. Blir Aksel Bolin også med? FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Gode grunner til å tro på Asker

- Det ferdighetsmessig beste laget jeg har hatt i alle mine år i norsk basket, fastslår Kenneth Webb foran sin andre sesong med Asker Aliens.

Fra laget som vant seriemesterskapet for to og et halvt år siden er Stian Emil Berg, Torgrim Sommerfeldt og Joshua Hart tilbake, mens alle i Asker venter på at Aksel Bolin skal gi sitt endelige ja.  Den 201 cm høye forwarden har ikke spilt siden den nevnte 2017/18-sesongen, da han hadde 17,3 poeng og 12,7 returer i gjennomsnitt per kamp og ruvet i forsvar og angrep for de suverene seriemestrene – som snublet i sluttspillfinalene mot Kongsberg Miners.

- Det gikk ikke helt som planlagt, nei. Men vi snakker ikke høyt om det lenger, sier Stian Emil Berg, som i likhet med Sommerfeldt har spilt i Bærum de to siste sesongene. Mens Hart hadde én sesong i Bærum og fjorårssesongen i Kongsberg.

- Nesten hele gjengen er samlet igjen og det er bare supermorsomt. Men vi planla det mer sist, nå endte bare sånn, forklarer 29-åringen, som gleder seg spesielt til å spille sammen med Eric Gilchrese.

- Mye av grunnen til at jeg valgte Asker, var at jeg ville spille med Eric. Jeg har lyst til å matche meg mot ham på hver trening. For hvis jeg klarer å prestere mot ham, vil jeg jo ha god sjanse til å klare det mot alle i ligaen, sier Berg.

Gilchrese følger inntil videre Asker-treningene fra sidelinja. Den 33-årige pointguarden er kneskadet og tidligst spilleklar i november-desember. Heller ikke Djo Loo Yele (38) er i gang, men den råsterke kongolesiske forwarden ventes å kaste seg inn i krigen under kurvene igjen utover i sesongen.

 

Bolin mot Bærum tirsdag

Aksel Bolin er derimot spilleklar dersom han bestemmer seg for å satse på nytt. 29-åringen har vært på flere Asker-treninger og spiller i lagets treningskamp mot Bærum tirsdag.

- Han spiller den kampen og så får vi se og la ham finne ut hva han vil. Men selvfølgelig vil vi han med en så god spiller, sier Kenneth Webb.

- Aksel har vært rundt oss en stund nå, er entusiastisk og det virker som han har mer og mer lyst. Jeg tror ærlig at han vil være med oss. Han er en veldig spesiell spiller som gjør ting mye lettere både for meg som trener og for laget. Men vi kan ikke regne med ham før han forplikter seg, understreker Asker-treneren.

 

Gilchrese må vente

Eric Gilchrese pådro seg en skade i venstrekneet på trening tidligere i sommer.

- Jeg trodde ikke det var så alvorlig og gikk ikke til undersøkelse før det begynte å bli blått og svart og fortsatt ikke var bedre. De fant ut at det var en ruptur og at kneet skulle vært operert, men i mellomtiden hadde det begynt å reparere seg selv, så det blir ingen operasjon, forteller han.

- Men det er en skade som tar tid, og jeg vil ikke trene igjen før jeg er 100 prosent bra, jeg vil ikke risikere å slå opp skaden, sier den amerikanske pointguarden. Han antyder november-desember som sin sesongstart.

Gilchrese bar Asker Aliens gjennom den fantastiske serieinnspurten forrige sesong, der laget klatret fra en tilsynelatende sjanseløs posisjon under «streken» til sluttspillplass i tolvte time. Så presset Asker seriemestrene og tittelforsvarerne Kongsberg Miners til 1-1 i kvartfinalene før hele sesongen ble avlyst bare timer før den tredje og avgjørende kampen i Kongsberghallen.

Nå kan duellantene fra kvartfinalene, som også var finalister i 2018, bli konkurrenter i nye finaler. Asker og Kongsberg de to store favoritten foran 2020/21-sesongen.

- Som en drøm

- Jeg har ikke sett de andre lagene i ligaen spille, så det er vanskelig å si noe om akkurat nå. Men det kan jeg si, er at dette etter all sannsynlighet er det ferdighetsmessig beste laget jeg har hatt i alle mine år i norsk basket. Noen av de norske spillerne her er som en drøm å ha på laget, hevder Kenneth Webb.

Den amerikanske treneren kom til Tromsø i 2003 og var Storm-trener i to perioder, 2003-07 og 2011-19. Nå er han i sin andre sesong i «to pluss ett»-årskontrakten med Asker Aliens.

- Mange av konkurrentene i serien er også styrket, men jeg forstår at vi vil være laget å slå og at «alle» vil være ute etter å slå oss. Men vi skal være forberedt på det og må bare spille vårt spill, presiserer han.

- Vi er langt unna der vi skal være foreløpig, men vi har nok av dyktige spillere som vil bære oss gjennom første del av sesongen, til vi blir bedre, sier Webb.

Med Bolin, Gilchrese og Yele i bakhånd kan Asker få en helt annen styrke etter jul.

- Fra januar skal vi ha et veldig, veldig godt lag. Men vi har mange gode spillere i troppen, og se på Anders Stien, han har tatt av 15 kg og er mye raskere både til beins og til å få opp skuddet sitt. Han har høy basketball-IQ og er en utrolig skytter, han blir viktig for oss. Og vi har unge spillere som er klare til å steppe inn. Vi har en gruppe med ferdigheter og dyktighet og jeg er imponert over hvordan de har opptrådt i en periode med mye flytting av treningstider og haller, sier Asker-coachen.

 

Valgte Vollenhallen

Etter fire sesonger med Leikvollhallen som hjemmearena, er Aliens tilbake i Vollenhallen. Det var langt fra planen, men da gulvet i Leikvollhallen skulle legges om i sommer, ble det samtidig byttet fra parkett til kombielastisk sportsgulv.

Asker kommune har tidligere vedtatt at gulvet i nye Leikvoll C – som bygges ved siden av det eksisterende bygget der A og B ligger – skal ha kombielastisk gulv. Samtidig var det en overraskelse for alle i basketballklubben at parketten i A og B skulle bort.

- Det var vi veldig misfornøyd med, fastslår styreleder og lagkontakt i Aliens, Monica Kaasa. Nå arbeider hun og klubben for å få omgjort avgjørelsen om å legge kombi-gulv også i nye Leikvoll C.

- Vi har vært i samtaler med kommunen og prøver å påvirke dem. Stian Emil (Berg) er pådriver og har skrevet brev til ordfører Lene Conradi for å få snudd beslutningen. Dette skal være en ny storstue for basketball og ballidrett, og ingen av de store hallidrettene ønsker noe annet enn parkett, fastslår Kaasa.

Som en konsekvens av omleggingen til kombielastisk sportsgulv i Leikvollhallen, har Asker Aliens denne uka meddelt kommunen at de ønsker å flytte alle sine oppsatte hjemmekamper fra Leikvollhallen til Vollenhallen. Der var det inntil 1000 tilskuere i BLNOs glansdager tidlig på 2000-tallet, med gode tribuner – og parkettgulv.

 

- Ville styrt unna

- Jeg fikk høre om Leikvoll-gulvet to-tre uker etter at jeg sa ja til Asker. Og jeg er ikke sikker på om jeg hadde gjort det hvis jeg hadde visst at de skulle bytte ut parketten, jeg tror faktisk ikke det, sier Stian Emil Berg.

- Ikke det at jeg er blitt så kjempegammel, men gammel nok til at det kjennes bedre og at jeg ville styrt unna. Jeg syns nok det var litt dårlig av kommunen å nappe ut parketten i både A, B og C i Leikvoll og lage en parkettfritt Asker. Men hvis vi kan spille her i Vollenhallen, er jeg kjempefornøyd. Dette er en av de beste hallene i Norge, fastslår 29-åringen.

 

Vil fordele minuttene

Da Asker Aliens vant seriemesterskapet i 2017/18-sesongen, var det stort sett seks-sju spillere som ble benyttet i kampene.

Stian Emil Berg, Aksel Bolin, Torgrim Sommerfeldt og Anders Stien hadde alle mellom 37 og 32 minutter i spilletid per kamp og Joshua Hart så vidt under 30, mens Djo Loo Yele lå på 24. Resten av laget og de unge spillerne i troppen fikk bare små minutter, som regel mot slutten av kampene.

Det var sårbart for skader og foultrøbbel, og mange mente det var utslagsgivende da begynte å tape kamper i slutten av seriespillet og røk i finalene mot Kongsberg Miners.

- Ingen tvil om det, mener Kenneth Webb.

- Jeg kommer ikke til å kjøre disse guttene fra begynnelse til slutt i kampene, jeg tenker de skal ligge på 24-30 minutter for å få nok tid, og så skal vi gi flere spillere kvalitetsminutter. Vi har så solid tropp at vår åttende og niende mann også vil være veldig sterke, presiserer han.

 

Første NM-gull?

- Det viktigste er at alle på laget forstår hva som skal til for at vi skal vinne mesterskapet. Men vi får et sterkt lag og jeg spår at fem-seks spillere vil snitte på tosifret antall poeng, sier Kenneth Webb.

Amerikaneren hadde Tromsø Storm i finaler i 2013 mot Bærum (med Torgrim Sommerfeldt) og i 2016 mot Centrum Tigers (med Sommerfeldt og Anders Stien), men tapte begge knepent. Nå har han muligheten til å vinne NM-gull for første gang.

 

ASKER ALIENS

Trener: Kenneth Webb.

Spillere INN: Stian Emil Berg og Torgrim Sommerfeldt (Bærum), Joshua Hart (Kongsberg Miners), Filip Kaasa flyttet opp fra U19-laget. Pablo Andres Suarez er utvekslingsstudent fra Madrid, spiller på Asker Aliens’ U19-lag og trener med BLNO-laget.

Spillere UT: Plaisir Nzitani Mukoko tilbake til Ammerud, Jørgen Onarheim til studier i Bergen, Joachim Bøhn og Per Magnus Muren til Askers 2M-lag, Stian Klokkeråsen (Ammerud), Daniel Ramsfjell De Benedettis (USA).

 

SPILLERSTALLEN 2020/21:

1 Joshua Hart, 2 Carl Kevin Brunæs, 3 Eric Gilchrese, 5 Håkon Blekeli Spiten, 6 Stian Emil Berg, 7 Haakon Hellebust, 8 Torgrim Sommerfeldt, 9 Tomasz Lachowicz, 10 Ludvig Bergh, 21 Vegard Seyffarth, 33 Filip Kaasa, 34 Anders Stien, 35 Djo Loo Yele, 93 Paulius Grebliunas.

Pablo Andres Suarez er også med i treningsgruppa.

Uavklart: Aksel Bolin trener med laget, men har ikke bestemt seg for om han vil satse på BLNO-sesongen 2020/21.

Sannsynlig starting-5: Berg, Sommerfeldt, Stien, Hart, Hellebust (Bolin).

Åpningskamp: Asker Aliens – Nidaros Jets, Vollenhallen lørdag 3. oktober kl. 16.00.