Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / Gimles sjokkåpning stoppet Miners
Petar Kutlesic ser ut til å nå ballen foran Eivind Lamo, i et bilde fra det første seriemøtet mellom Kongsberg Miners og Gimle denne sesongen. Milovan Savic til venstre, Aly Hudgins skjult bak Kutlesic og Juan Ferrales til høyre. FOTO: ERIK BERGLUND
Petar Kutlesic ser ut til å nå ballen foran Eivind Lamo, i et bilde fra det første seriemøtet mellom Kongsberg Miners og Gimle denne sesongen. Milovan Savic til venstre, Aly Hudgins skjult bak Kutlesic og Juan Ferrales til høyre. FOTO: ERIK BERGLUND

Gimles sjokkåpning stoppet Miners

Med 33-13 til Gimle etter første periode ble det for mye å hente inn for Kongsberg Miners, som fikk sitt første tap på 26 kamper.

 

Kongsberg Miners – Gimle 80-89

Bærum – Ammerud 103-76

Fyllingen – Nidaros Jets 102-73

Tromsø Storm – Centrum Tigers 98-79

- Vår beste periode denne sesongen. Vi spilte med høyt tempo, ballen fløt og mange traff, fastslo Audun Eskeland etter at Gimle hadde vunnet i Kongsberghallen og brutt tittelforsvarernes lange seiersrekke.

Kongsberg Miners sto med 24 strake seire denne sesongen og vant de to siste NM-finalene mot Gimle i fjor.

Det forrige tapet var 83-86 i den første finalen, 4. april i Kongsberghallen.

Denne gangen festet Gimle grepet helt fra åpningsminuttene, og Miners var ikke på noe tidspunkt i ledelsen.

Adam Johansson ga gjestene 3-0 med en 3-poenger etter 15 sekunder, svenskens andre ga 14-2 og den tredje 20-6, før det var spilt seks minutter. Før perioden var over hadde Gimle økt til uvirkelige 33-13, etter nye 3-ere fra Chavares Flanigan og Morten Osland og mange inside-scoringer og straffer fra spesielt Jørgen Odfjell og Eivind Lamo.

 

Bedre med maske

19-årige Odfjell pådro seg nesebrudd mot Centrum Tigers lørdag, men fikk låne en maske av Bærum-kaptein Stian Mjøs. Med den slapp han seg løs og endte som toppscorer for gjestene med 21 poeng, i tillegg til 6 assists.

- Masken gjorde ham bedre, sa Audun Eskeland spøkefullt.

Gimle tok godt vare på forspranget og lot aldri Kongsberg Miners få kontakt. Hjemmelaget var nede i 10 poeng et par ganger i tredje periode (43-53 og 48-58), men så mye som 16 bak (65-81) da Milovan Savic måtte ut med sin femte feil da 4:54 gjensto av kampen.

Uten forsvarsklippen og angrepssentralen fra Montenegro begynte Gimle å slite, og Miners fikk inn en flere stops og en sterk 9-0-run til 74-81 på litt over et minutt. Men da la kapteinen Ali Ouakkaha en viktig scoring for bergenserne, og da Miners var på 7 igjen med 78-85, var det bare 45 sekunder igjen. Da var det Morten Osland som ble feilet og la to straffer til 87-78, og kampen var i realiteten avgjort.

 

- Spiller ikke smart basket

- Det har vært en tendens i de fire siste kampene, at inngangen vår i kampene har vært laber. Men da har vi funnet rytmen vår og klart å dra i land seieren likevel, sier Miners-trener Stein Erik Rotegård.

- I dag startet Gimle veldig aggressivt med et helbanepress som ga uttelling, og traff samtidig godt. De hadde en klar game-plan som de lyktes med. Vi vinner de tre siste periodene og har momentum når vi er nede i 7 i sluttminuttene, men får noen dommeravgjørelser mot oss samtidig som de begynner å legge noen viktige scoringer, understreker Rotegård.

Gimle endte med 12 treff på 3-poengere i kampen, men 12 av 37 som gir 32 prosent. Ikke så mye bedre enn Miners i prosent (32-23), men 36-15 i poeng siden hjemmelaget bare skjøt 21 og traff fem.

Ligaens beste 3-poengslag ble stagget av Gimle-forsvaret.

- De har det mest aggressive forsvaret i ligaen, og skaper en type kamp som blir annerledes. De gjør en god jobb med å dekke opp ved 3-poengslinja, men vi er heller ikke dyktige nok til å sentre ballen rundt og få satt opp skytterne våre. Vi spiller ikke smart basketball, fastslo coach Rotegård.

 

- Trengte et tupp bak

Likevel var nederlaget kanskje et viktig vekker for Kongsberg Miners.

- Det var alle enige om i garderoben etterpå, at vi trengte et tupp bak nå. Vi har levd med en usikkerhet om vi skulle få det første tapet i sluttspillet og hvordan spillerne ville respondere på det og takle det. Nå må vi være konstruktive og yte det som kreves for å vinne tøffe basketballkamper, sa treneren.

Hos Miners tok lagkaptein Juan Ferrales ansvar, før an i opphentingen og endte på 29 poeng. Aly Hudgins var også på vanlig nivå med 12 poeng og 8 returer, mens de fleste øvrige i laget befant seg under pari.

Uheldig var det også at Petar Kutlesic pådro seg en ny skade. Mot Ammerud torsdag fikk serberen en finger ut av ledd, søndag måtte han ut med en muskulær skade i korsryggen.

Adam Johansson var sentral da Gimle tok tak i kampen fra start og endte på 16 poeng etter 5 av 6 på 3-poengere. Jevnheten preget igjen bergenslaget, som vant sin sjette kamp på rad. Med en friskmeldt Milovan Savic, ny USA-import i Chavares Flanigan og Eivind Lamo tilbake fra Spania har Gimle en helt annen slagstyrke enn i første seriehalvdel.

 

Møtes i NM-semifinalen?

Kongsberg Miners mot Gimle er en ikke usannsynlig semifinale-matchup, men først må begge lag vinne sine sluttspillkvartfinaler.

Før det skal både Miners og Gimle gjennom flere tøffe kamper. Gimle spiller hjemme mot Fyllingen onsdag og Tromsø Storm lørdag og avslutter borte mot Frøya, 29. februar. Kongsberg Miners har bortekamp mot Asker Aliens mandag 24. og avslutter hjemme mot Fyllingen søndag 1. mars.

 

Poengscorere:

Kongsberg Miners: Juan Ferrales 29, Aly Hudgins 12, Nikolas Skouen 12, Joshua Hart 7, Max Richardson 7, Christoffer Heggelund 5, Petar Kutlesic 4, Nicolai Østbye 4.

Gimle: Jørgen Odfjell 21, Eivind Lamo 18, Chavares Flanigan 16, Adam Johansson 16, Milovan Savic 9, Morten Osland 7, Ali Ouakkaha 2.

 

3-poengsshow med Bærum

Et Ammerud uten pointguard og toppscorer Ilarion Bonhomme og med bare seks spillere var sjanseløse til å stoppe Bærums offensiv. Gjestene holdt følge til noen minutter ut i andre periode, men fra 33-27 gikk Bærum til 55-32 i løpet av fem minutter, og så var det bare et spørsmål om hvor stor seieren skulle bli.

Den kunne kanskje vært enda større, men hjemmelaget vant 103-76 etter å ha brukt benken godt og latt de fem spillerne fra Sandvikas U19-lag få flere innhopp.

Til tider bød Bærum og spesielt Stian Mjøs på showbasket med fancy bak ryggen-pasninger, høyt tempo og glimrende skyting. De lyseblå senket ikke mindre enn 19 3-poengere – totalt 57 poeng – og traff på nøyaktig 50 prosent, 19 av 38. Åtte spillere satte 3-poengere. U19-duoen Arne Marius Grevskott og Mateusz Nilsen la hver sin 3-er fra hjørnet, Stian Mjøs endte på 6 av 12 og Toomas Raadik med 3 av 4.

Tre Bærum-spillere fikk double-doubles: Raadik 23 poeng og 11 returer, Mjøs 22 poeng og 10 assists og Sjur Dyb Berg 13 poeng og 12 returer, mens Stian Emil Berg hadde 12 poeng og 9 assists og Torgrim Sommerfeldt 21 poeng og 6 steals.

Armani Cotton var igjen overalt for Ammerud og noterte seg for 29 poeng og 13 returer. De grønnkledde manglet Ouzhan Farzaneh og Kevin Austria i tillegg til Ilarion Bonhomme, og mot slutten av kampen haltet Oliver Bojang Visnes ut med en liten skade. Og er det noe Ammerud ikke trenger før skjebnekampen mot Asker Aliens torsdag 27. februar, så er det skader.

- Forhåpentligvis har vi Ilarion med igjen og fullt mannskap mot Asker. Da blir vi et annet lag, forsikrer Marco Sanders.

Alt dreier seg om Asker-kampen for Ammerud nå.

- En kamp vi må vinne for å bli med i sluttspillet, presiserer treneren. Med tap kan Ammerud bli nummer ni, hvis Asker vinner én til av sine gjenstående kamper og hvis Ammerud også taper siste kamp borte mot Tromsø Storm.

Bærum kan sikre tredjeplassen med seier i den viktige duellen mot Frøya i Nadderudhallen neste søndag.

- Vi er ganske solide i dag, roterer jo med 12 karer og har færre bølgedaler enn før i sesongen. Vi har en god skuddkamp, og det henger jo sammen med at ballen får gå litt, konkluderte hjemmelagets trener, Mathias Eckhoff.

 

Poengscorere:

Bærum: Toomas Raadik 23, Stian Mjøs 22, Torgrim Sommerfeldt 21, Sjur Dyb Berg 13, Stian Emil Berg 12, Benjamin Alknes Cox 6, Arne Marius Grevskott 3, Mateusz Nilsen 3.

Ammerud: Armani Cotton 29, Andreas X. Isaksen 18, Orji Okoroafor 14, Oliver Bojang Visnes 7, CJ Omego 6, Eyoab Yemane 2.

 

Ellingsen tilbake hos Fyllingen

Fyllingen har Magne Fivelstad ute med et brukket tommel, men kunne glede seg over at Brede Raa Ellingsen er med igjen og vil forsterke laget i serieinnspurten og sluttspillet.

Ellingsen fikk 17 minutter mot Nidaros Jets og bidro blant annet med 9 poeng (to 3-poengere), 4 returer og 2 steals.

Kenny Carpenter slapp seg løs og endte på 41 poeng (!) og 8 assists, Evan Harris hadde 16 poeng og 15 returer.

Hjemmelaget ledet 24-12 etter førsteperioden og vant komfortabelt 102-73.

Hos Nidaros leverte Even Skjellaug sin andre 35-poengskamp på to dager, i tillegg til 9 returer. Skjellaug scoret 35 også mot Frøya lørdag.

 

Poengscorere:

Fyllingen: Kenneth Carpenter 41, Evan Harris 16, Vilius Sumskis 10, Brede Raa Ellingsen 9, August Aamodt Kristiansen 9, Karl Otabor 8, Adam Shakil Khan 5, Christian Mikkelsen Skagen 4.

Nidaros Jets: Even Skjellaug 35, Brage V. Sørensen 12, Simon Midtvedt 10, Christian Tøfte 8, Jakob Baiden 4, Jørgen Kjesbu 2, Tor Anders Ringen 2.

 

Tromsø Storm sikret sjetteplassen

Centrum Tigers hadde fått med igjen Magnus Midtvedt som måtte stå over mot Gimle lørdag, og kapteinen var frisk nok å bidra med 24 poeng, 6 returer og 5 assists!

Hjemmelaget kontrollerte uansett i Tromsøhallen: Etter 28-18 i førsteperioden dro Storm fra til 32 poengs ledelse (75-43) i tredje periode, før Centrum kom tilbake og pyntet på resultatet mot slutten. Det endte 98-79.

Tromsø Storm (11-13) sikret dermed sjetteplassen på BLNO-tabellen, og så vil resultatene de siste to ukene bestemme om lagets kvartfinalemotstander blir Bærum, Frøya eller kanskje Fyllingen.

 

Poengscorere:

Tromsø Storm: Cam Gregory 21, Kevin Altidor 15, Hani Issalhi 14, Anders Solem 14, Aron Nielsen Finstad 11, Marcus Wynn 11, Johannes Lange 4, Johannes Sogge 4, Tord Raddum Berge 2, Preben Strende 2.

Centrum Tigers: Magnus Midtvedt 24, Øivind Lundestad 20, Sander Rivø Aslesen 14, Sigurd Sandlie 11, Rasmus Linnestad 7, Øyvind Torsetnes 2, Fredrik Hårstad Trana 1.