Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Frøya kjempet Bærum ut av stilen
Bærum var ofte på etterskudd mot Frøya-spillerne. Her er det Gaute Haugen som mister taket på Nikola Vasojevic. Stian Mjøs og Max Dahl Svendsen kommer til for å hjelpe. FOTO: ERIK BERGLUND

Frøya kjempet Bærum ut av stilen

Frøya kjempet og skjøt Bærum i senk i en gnistrende førsteperiode (28-12), ga aldri fra seg ledelsen og vant etter hvert komfortabelt i Nadderudhallen.

Bærum – Frøya 68-86

Fyllingen – Asker Aliens 93-102

Med seieren er Frøya (6-1) tilbake på toppen av BLNO-tabellen foran Gimle på innbyrdes oppgjør. Kongsberg Miners kommer også opp på 6-1 med seier over Centrum Tigers i Vulkanhallen onsdag. I så fall er det Gimle som leder midlertidig igjen, nettopp på grunn av resultatene innbyrdes mellom de tre – der de har vunnet hver sin kamp.

For Frøya ble det en fin opptur etter lørdagens hårfine tap i Kongsberghallen (86-87), der bergenserne ledet med 10 poeng tidlig i tredje periode.

- Jeg føler ikke at vi ga bort seieren, for Kongsberg er et veldig bra lag. Men vi snakket om å komme ut på banen i dag og gi alt og å gjøre det sammen, sa Devin Gilligan.

Den allsidige guarden kom som i lørdagens kamp sterkt utover i kampen og endte med 19 poeng, 12 returer og 4 assists, men var mest imponert over lagets og lagkameratenes førsteperiode, som endte 28-12 i gjestenes favør.

- Vi spilte godt og mange spillere skjøt bra. Vi var bedre i dag enn i går og vil komme langt hvis vi spiller bra som lag, sa 27-åringen.

- Høy energi

Frøya-coach Baard Stoller erkjente at starten ble utslagsgivende i Nadderudhallen.

- Vi spilte med veldig høy energi, og det rare i basketball er at å se ballen gå i kurven gjør at du blir enda mer energisk og spiller enda bedre forsvar. Det var inngangen vi trengte for å få selvtillit videre i kampen, fastslo han.

- Det var ikke ufortjent at Kongsberg vant lørdag, men vi følte det var en kamp vi kunne ha vunnet. Jeg er veldig fornøyd med lagets respons i dag. Istedenfor å «henge med huet» er alle 100 prosent inne i kampen hele veien, også i de periodene vi sliter. Bærum kom jo tilbake og tok over initiativet i andreperioden, men alle på banen og på benken hos oss fortsetter å være like energiske, presiserte treneren.

Knockout fra start: 19-4

Gjestene slo knockout på Bærum med 19-4 etter seks minutters spill. Stian Mjøs la et par trepoengere og fikk litt fart på hjemmelaget, men Haakon Heradstveit kom på banen etter en timeout og la den første av sine tre 3-poengere, før Jonas Kessler prikket inn to i siste minutt av perioden: 28-12!

Den starten kom de lyseblå seg i praksis aldri helt over, selv om de hentet inn til 5 poeng bak (34-39) mot slutten av andreperioden, og stillingen ved pause var 37-43.

Men da tredje periode begynte, stakk Frøya fra igjen etter en hook fra Ljubomir Campara og en trepoenger fra Devin Gilligan. Så suste gjestene opp i 20 poengs ledelse (67-47) og svarte på nytt da Bærum fikk inn en 10-0-run og var nede i 10 poeng.

Nærmere kom de ikke, og Frøyas ledelse var på det meste på 22 poeng (82-60) før begge lag lot importer og nøkkelspillere hvile de siste minuttene.

- Pappagutter og mammadalter

Bærum-trener Mathias Eckhoff ga uoppfordret ros til Frøya, men samtidig også kritikk til sine egne spillere.

- Jeg har sagt hele veien at jeg syns Frøya er laget ved siden av Gimle som har klarest identitet. Fellesnevneren for begge er at de jobber hardere enn alle andre, og jeg syns det er pinlig for oss. Nå skal jeg ned i garderoben og si til spillerne at de fremstår som bortskjemte pappagutter og mammadalter. Det har skjedd før denne sesongen, og vi kan ikke starte første del av kampen og komme i et 20-poengs «høl» og bli slått på innsats.

- Så kommer vi oss inn i kampen igjen og er nesten likt til pause. Og all ære til Frøya som eier sin spillestil, hustler og spiller hardt, men vi kan ikke komme ut igjen, bryte ut av prinsipper og la dem diktere alt, understreket Eckhoff.

- Hadde ikke tilstedeværelse i forsvar

- Vår bane kan bli at vi ikke har noen som går foran forsvarsmessig, det må vi kanskje se etter hvis vi skal hente inn en spiller til. Det er frustrerende, men samtidig bra at det er noe man kan gjøre noe med: Innstillingen til ting, hvor hardt du jobber, hvordan man kommuniserer. Vi klarte ikke å følge gameplanen vår og hadde ikke tilstedeværelse i forsvar, mens Frøya-spillerne pumper hverandre opp og spiller hardt. Det kan du bare gjøre hvis du gjør det på treninger også, og jeg syns det var de tingene de slo oss på, sa Bærum-treneren.

Han roste også sin coachkollega Baard Stoller:

- Baard er kjempeflink til å gi de yngre spillere noen minutter, men ikke «for lange» minutter. På den måten vil hele deres kollektiv og hele deres prosjekt utvikle seg, det syns jeg er kjempefint, sa Eckhoff.

Med 25 poeng og 6/12 på trepoengere var Stian Mjøs den som lenge holdt Bærum i kampen. Yannick Anzuluni endte på 15 poeng og 5 assists, men hadde en til ham å være svak dag. Georg Helvik var effektiv og på rett plass og fikk blant annet 10 poeng på sine 16 minutter, mens Benjamin Alknes Cox la 2 av 4 trepoengere, hadde 2 assists og 2 steals, også på 16 minutter.

Ruvende Campara

Hos Frøya kom fem spillere opp i tosifret score. Nikola Vasojevic var bunnsolid i pointguard-rollen og noterte seg for 13 poeng og 5 assists, Ljubomir Campara ruvet med sine 207 cm og gjorde livet surt for Sjur Dyb Berg og de andre Bærum-forwardene helt fra start. Serberen ble lagets mestscorende med 20 poeng og hadde i tillegg 8 returer. Haakon Heradstveit la 3 av 8 trepoengere og hadde flere gode driver, Jonas Kessler la 2 av 3 treere og var sterk under kurvene.

Frøya vant returstatistikken så klart som 35-26 og holdt en så sterk rebounder som Sjur Dyb Berg nede på 5 returer.

Begge lag skal ut i vanskelige kamper kommende helg: Frøya får besøk av Asker Aliens lørdag, Bærum spiller borte mot Kongsberg Miners søndag.

Poengscorere:

Bærum: Stian Mjøs 25, Yannick Anzuluni 15, Georg Helvik 10, Benjamin Alknes Cox 8, Sjur Dyb Berg 5, Vetle Paulsen 3, Max Dahl Svendsen 2.

Frøya: Ljubomir Campara 20, Devin Gilligan 19, Haakon Heradstveit 13, Nikola Vasojevic 13, Jonas Kessler 12, Ulrik Stranger-Johannessen 5, Thomas Solem 4.

Asker brøt tapsrekken

Etter fire tap på rad var Asker Aliens tilbake på vinnersporet. Fyllingen ble slått 102-93 i en kamp som var spennende helt inn i siste spilleminutt.

Gjestene kom fra 68-74 mot Gimle lørdag og fikk en uheldig start:

Etter bare 1:45 av første periode ble Torgrim Sommerfeldt skadet da Edvard Kristiansen landet oppå foten hans etter en retursituasjon. Sommerfeldt haltet litt, måtte gi seg og hjelpes av banen og kom ikke inn igjen.

Fyllingen ledet siste gang på stillingen 64-63 i slutten av tredje periode etter en scoring av 18-årige Boris Cvetkovic, men anført av Stian Emil Berg og Joshua Hart tok Asker tilbake føringen og holdt den kampen ut. Men hjemmelaget var svært nær. En trepoenger fra Jay Harris sørget for 77-78, men så stilte Anders Stien inn skuddet: Tre treere på under tre minutter ga gjestene 81-77, 87-80 og 90-82 og avgjorde i praksis kampen.

Calix Black Ndiayes menn var nede i 4 poeng på 90-94 med 47 sekunder igjen, men måtte sende Asker til straffelinja – der både Eric Gilchrese og Stian Emil Berg la to av to. Samtidig misset Fyllingen trepoengerne de måtte treffe for å få kontakt i sluttsekundene.

14 poeng på 10 minutter

Hos Fyllingen var Magne Fivelstad igjen solid med 24 poeng og 15 returer, mens Jay Harris ble toppscorer med 25 poeng etter 5 av 7 på trepoengere og i tillegg hadde 6 assists. Bouna Black Ndiaye endte på 15 poeng og Peter Bullock på 13, mens dagens store positive overraskelse var Boris Cvetkovic. Den unge serberen noterte seg for 14 poeng, 4 returer og 3 steals med bare 9:46 på banen – en god søknad om mer spilletid i neste kamp.

Hjemmelaget mangler dybde, og det ble spesielt synlig denne gang med Vilius Sumskis ute.

Joshua Hart, Stian Emil Berg og Anders Stien utgjorde en sterk angrepstrio for Asker, med en brennheit Stien som avgjørende i sluttminuttene. Veteranen traff 6 av sine 8 trepoengere og gjestene landet på 58 prosent etter 10 av 17. Her var også Fyllingen solide med 8/14, 57 prosent.

Fyllingen: Jay Harris 25, Magne Fivelstad 24, Bouna Black Ndiaye 15, Boris Cvetkovic 14, Peter Bullock 13, Edvard Aamodt Kristiansen 2.

Asker Aliens: Joshua Hart 32, Anders Stien 23, Stian Emil Berg 22, Eric Gilchrese 11, Haakon Hellebust 10, Paulius Grebliunas 4.