Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Frøya: - Ikke sånn vi vil ha det
BLNO-toppscorer Devin Gilligan i en drive mot Centrum-kaptein Johan Flaa i lørdagens kamp. Frøya vant 77-67 og Gilligan var lagets mestscorende spiller med 17 poeng. Men etter kampen var amerikaneren selvkritisk og skrøt bare av unggutta i Frøya-laget.
FOTO: ERIK BERGLUND
BLNO-toppscorer Devin Gilligan i en drive mot Centrum-kaptein Johan Flaa i lørdagens kamp. Frøya vant 77-67 og Gilligan var lagets mestscorende spiller med 17 poeng. Men etter kampen var amerikaneren selvkritisk og skrøt bare av unggutta i Frøya-laget. FOTO: ERIK BERGLUND

Frøya: - Ikke sånn vi vil ha det

Poengløse Centrum Tigers dominerte mot Frøya, ledet med 16 på det meste og helt til slutten av tredje periode. – Det er ikke sånn vi vil ha det. Vi kan ikke fortsette å være «slow starters», fastslo Devin Gilligan. Amerikaneren var sentral da gjestene avgjorde med en 25-0-run og klatret til topps på BLNO-tabellen.

Centrum Tigers – Frøya 67-77

Da Simon Midtvedt satte inn 4 poeng og økte til 58-51 med en trepoenger og et straffetreff helt i slutten av tredje periode, så det fortsatt lyst ut for Centrum Tigers – som jakter sin første seier for sesongen.

Men så stoppet det igjen for hjemmelaget, som har rystet flere topplag tidligere og likevel tapt.

Frøya kom innpå til 58-55 med en buzzer-layup fra Ljubomir Campara før fjerde periode, og så slo gjestene fullstendig knockout på Centrum: 21-0 på de åtte første minuttene, totalt en 25-0-run med de fire siste poengene fra tredjeperioden.

Først med 1:30 igjen av kampen sørget Giorgos Kotrotsios for at hjemmelaget var tilbake i scoringsprotokollen, da han reduserte til 60-76. Men da var kampen for lengst kjørt og Frøya-coach Baard Stoller hadde byttet inn gutta fra benken.

 

Gilligan: - Mye var min feil

For Frøya er det nærmest blitt en vane å vinne kamper etter å ha hentet inn motstandernes store ledelser.

– Det er ikke sånn vi vil ha det. Vi kan ikke fortsette å være «slow starters». Vi må komme ut med mer energi. Kred til dem (Centrum) som har gode skyttere og traff veldig bra, men vi som er etablerte i laget må stå fram som gode eksempler og gjøre det bedre. Det var mye min feil at vi kom så langt bak, mente en selvkritisk Devin Gilligan.

Amerikaneren kom sin vane tro sterkt i tredje og fjerde periode og endte med 17 poeng, 12 returer, 6 assists og 4 steals. Men han hadde også en uvanlig svak skudd-kamp med 7 av 17 i field goals og dessuten 7 av lagets 16 turnovers.

- Jeg syns det var spillere som Jonas (Kessler), Haakon (Heradstveit), Ulrik (Stranger-Johannessen) og Fredrik (Bang-Andreasen) som steppet opp og tok oss gjennom dette. De leverte en kjempejobb, noe av det beste jeg har sett av dem. Men som lag kan vi ikke fortsette å starte så dårlig og definitivt ikke i morgen, sa Gilligan.

 

- Altfor varierende

Frøya ble første lag til 10 seire i BLNO-sesongen, er nå 10-2 og møter Kongsberg Miners (9-1) i en toppkamp i Kongsberghallen søndag.

Da spillerne la seg på Hotel Linne lørdag kveld, var det som serieledere. Hvem skulle trodd det da sesongen startet, at det unge Frøya-laget skulle toppe tabellen 12. desember – selv om det kanskje bare for én dag?

- Ikke jeg, iallfall, sa Baard Stoller.

- Resultatene til nå er jeg veldig, veldig fornøyd med. Men spillet vårt har vært altfor varierende. Toppnivået vårt er ganske bra, men bunnivået veldig svakt. Og i altfor lange perioder er vi nær bunnivået vårt. Det vil bli problematisk for oss lengre ut i sesongen hvis det fortsetter, spesielt i sluttspillet når vi bare møter de beste lagene. Og det er klart at når du ligger 18 poeng bak som vi har gjort og vunnet, kommer du vanligvis ikke tilbake i kampen igjen, presiserte Frøya-treneren.

 

Pangstart - og sammenbrudd

Centrum fikk en 10-2-start etter to 3-poengere fra Herman Nordeide, ledet 22-18 etter første periode og var oppe i 16-poengsledelse to ganger etter scoringer fra Sigurd Sandlie: 40-24 med en treer, 42-26 i angrepet etter.

Inge-Aleksander Kristiansens menn holdt seg foran helt til begynnelsen av fjerde periode, men da var nedturen allerede i gang. 0-25 var hard kost for hjemmelaget.

- Totalt sammenbrudd, egentlig, erkjente Simon Midtvedt.

Den kvikke guarden var kampens mestscorende med 22 poeng, hadde 5 returer og 5 assists og imponerte både med sterke driver og trepoengsskytingen (4 av 8).

Men heller ikke han greide å treffe kurven gjennom 10 minutter fra slutten av tredje periode til slutten av fjerde.

 

- Ukomfortabel situasjon

Det har vært historien av mange av de 13 Centrum-tapene hittil: Oslo-laget holder godt følge og leder i to eller tre perioder, men klarer ikke å fullføre.

- Jeg tror kanskje noe av det går på psyken vår. Vi er i god nok form og sterke fysisk, men vi kommer i en litt ukomfortabel situasjon når vi spiller bra. I dag når vi leder mye, begynner vi å få kalde føtter, og jeg merker at jeg selv også syns det er vanskelig å fortsette å gjøre det bra, forklarte yngstebror Midtvedt.

 

Ammerud neste

- Det er kjipt å tape en sånn kamp, men samtidig var det veldig mye bra å ta med seg herfra. Vi leder lenge og spiller kjempebra mot et av de beste lagene i ligaen, understreker Simon Midtvedt, som ser fram til tirsdagens lokaloppgjør mot Ammerud i Apalløkkahallen. Et Ammerud-lag som torsdag tapte klart for et svekket Asker Aliens (59-76).

- Jeg føler vi har vist at vi har framgang, selv om vi også har vært opp og ned. Vi var en veldig solid grunnmur i laget, veldig god trener, spiller veldig systematisk og holder oss til det samme hele tiden. Jeg tror vi stiller sterkere mot Ammerud nå enn forrige gang vi møtte dem (hjemmetap 80-85). Det er innmari kjipt at vi ikke har fått noen seier ennå, for det hadde gitt veldig mye selvtillit til gruppa, sier Centrum-guarden.

 

Poengscorere:

Centrum Tigers: Simon Midtvedt  22, Johan Flaa 11, Bendik Aunan 10, Herman L. Nordeide 10, Sigurd Sandlie 8, Giorgos Kotrotsios 4, Tarjei Bryn 2.

Frøya: Devin Gilligan 17, Ljubomir Campara 15, Jonas Kessler 14, Haakon Heradstveit 12, Ulrik Stranger-Johannessen 10, Nikola Vasojevic 8, Jarand Tveito 1.