Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Fire lag i front
Stian Mjøs var toppscorer med 31 poeng og utfordret både med trepoengsskudd (6 av 11) og utsøkte driver. Her scorer Bærum-kapteinen med fire Ammerud-spillere rundt seg, fra venstre Plaisir Nzitani Mukoko, Joshua Sykes, Mustafa Dibba og Aksel Barkvoll. FOTO: ERIK BERGLUND

Fire lag i front

Med seieren over Ammerud fikk Bærum på fjerdeplass en liten luke ned til Ammerud og Asker når en tredjedel av seriespillet i BLNO er unnagjort.

Bærum – Ammerud 97-85

Hjemmelaget hadde tempo og flyt i angrep, Stian Mjøs traff trepoengere og ledelsen var på 17 poeng (48-31) like før pause. Men spesielt Mustafa Dibba utfordret, skapte og scoret mot Bærum-forsvaret samtidig som Aksel Barkvoll kom inn fra benken og traff sine fire første treere, to av dem i perioden da Ammerud hentet inn mye av ledelsen og plutselig bare var 5 poeng bak (64-59).

Da pådro Joshua Sykes seg sin tredje feil og snakket på seg en teknisk feil, og det hadde ikke Ammerud råd til.

Med tre minutter igjen av tredjeperioden valgte coach Marco Sanders å plassere amerikaneren på benken, og så mistet de grønnkledde sitt momentum.

- Vi var i god flyt der en periode og gjorde et lite comeback, men det snur når Joshua får de to kjappe feilene og må ut på benken, erkjente Ammerud-kaptein Andreas Isaksen.

- Så spiller vi litt for mye individuelt på slutten av tredje og i fjerde periode, og da glipper det.

Bærum hadde både Sjur Dyb Berg og Yannick Anzuluni på tre feil, men fikk samlet seg – og dro fra til seier 97-83.

Kvartett med luke

Dermed står Bærum med 7-3 i seire og tap etter 10 kamper. En tredjedel av seriespillet er unnagjort og fire lag har fått en liten luke: Gimle (8-1), Kongsberg Miners (7-1), Frøya (7-2) og Bærum, med Ammerud og Asker i sjiktet bak på 4-5.

Vel å merke etter 9 av 27 kamper for de fleste lagene.

Kampen mellom Ammerud og Kongsberg i forrige uke ble utsatt, men ellers har alle møtt alle. Bærum og Ammerud var de første lagene som møttes for andre gang denne sesongen.

Bærum vant 115-90 i Apalløkkahallen 25. oktober da de lyseblå snudde fra minus 22 i første periode til seier med 25.

Ledertrioen fikk hjelp

Også i Nadderudhallen viste Bærum nok av sitt angrepspotensial da kampen skulle avgjøres. Stian Mjøs endte på 31 poeng, Yannick Anzuluni på 21 og Sjur Dyb Berg på 17, men det var flere som bidro til at laget endte på 97 poeng og kontrollerte i sluttminuttene.

Etter at Aksel Barkvoll hadde redusert til 71-66 med en sterk drive, ble Gaute Haugen spilt fri til 73-66, før samme mann drivet inn to viktige poeng i neste angrep.

Tidlig i fjerdeperioden lurte Stian Mjøs inn 77-67, mens Benjamin Alknes Cox senket en trepoenger til 80-70 og Max Dahl Svendsen kjempet inn 87-75 med fem minutter igjen. Det ble for mye å hente inn igjen for et Ammerud-lag som også mistet Orji Okoroafor med en lårstrekk tidlig i kampen.

- Det var såpass vondt at jeg bare måtte tre av, forklarte 40-åringen.

Brennheit Barkvoll

Aksel Barkvoll kom inn og leverte sin beste kamp hittil i Ammerud-trøya. Den tidligere Ullern- og Bærum-spilleren traff 6 av 9 trepoengere og endte på 22 poeng, som toppscorer sammen med Mustafa Dibba – som i tillegg hadde 10 returer.

Plaisir Nzitani Mukoko var en konstant angrepstrussel og bidro med 15 poeng og 8 assists, Andreas Isaksen hadde 12 poeng og 8 returer og Joshua Sykes ruvet under begge kurver. USA-importen hadde fire blokker bare i første periode (!), og betyr langt mer enn poengene han scorer. Denne gangen ble det 12.

- Må steppe opp i forsvar

Verre er det at Ammerud slipper inn for mye, igjen ble det nesten 100 poeng.

- Det henger sammen med angrepsspillet vårt. Når vi faller i angrep, klarer vi ikke å plukke opp igjen i forsvar. Vi må steppe opp i forsvar, sa Andreas Isaksen.

Gjestene traff 43 prosent på trepoengerne (10 av 23), mye takket være Aksel Barkvolls solide kveld. Hos Bærum hadde Stian Mjøs sterke 6 av 11 og laget 12 av 35, ikke mer enn 34 prosent.

Mjøs noterte seg for 8 assists i tillegg til 31 poeng og Yannick Anzuluni var tre assists unna en triple-double med sine 21 poeng, 10 returer og 7 assists. Sjur Dyb Berg doblet som han pleier, nå med 17 poeng og 15 returer.

Viktige unggutter

I tillegg løfter flere av spillerne seg, noe Bærum er avhengig av. Gaute Haugen hadde 11 poeng og 6 assists og Max Dahl Svendsen vokser med tilliten og plass i startfemmeren. 18-åringen fikk 30 minutter på parketten mot Ammerud og bidro med blant annet 10 poeng og mye bra forsvarsspill.

- Max har tatt kjempesteg denne sesongen, er fysisk sterk og kommer til å bli viktig for oss. Det samme gjelder Georg Helvik (17). Vi har mye produksjon fra Stian og Yannick spesielt, men må få involvert de øvrige spillerne, fastslo Gunnar Nesbø, som har rykket opp som head coach mens Mathias Eckhoff er i Rwanda og leder sitt nye landslag i Kongo i kvalifisering for Afrikamesterskapet. Mandag var også Per Tøien tilbake på benken som vikarierende assistant coach.

- Vi scorer nesten 100 poeng, men jeg føler vi likevel ikke har god nok uttelling. Vi bommer en del layuper og treffer heller ikke spesielt godt utenfra. Så får Ammerud score litt for enkelt mot oss i transition, sa en kritisk Nesbø.

Gimle i Bergen neste

Bærum har tøffe kamper foran seg: Onsdag møter de serieleder Gimle i Bergen, så er det hjemmekamp mot Fyllingen og tøffe bortekamper mot Tromsø Storm og Kongsberg Miners før jul. I den siste kanskje med tidligere UCLA-spiller Prince Ali på plass.

- Vi vet vi har et tøft program og forbereder oss nå først og fremst på bortekampen mot Gimle, understreker Gunnar Nesbø.

Ammerud har spillefri til 6. desember, når Tromsø Storm kommer på besøk til Apalløkkahallen.

Poengscorere:

Bærum: Stian Mjøs 31, Yannick Anzuluni 21, Sjur Dyb Berg 17, Gaute Haugen 11, Max Dahl Svendsen 10, Benjamin Alknes Cox 5, Vetle Paulsen 2.

Ammerud: Aksel Barkvoll 22, Mustafa Dibba 22, Plaisir Nzitani Mukoko 15, Andreas Isaksen 12, Joshua Sykes 12, Fredrik Hårstad Trana 2.