Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / De to store favorittene
Djo Loo Yele og Asker Aliens presset Aly Hudgins og seriemestrene Kongsberg Miners i kvartfinaleserien forrige sesong, og utlignet til 1-1 etter 81-64 i kamp to i Leikvollhallen – før tredje kamp og resten av sesongen ble avlyst. Asker og Kongsberg var også de to finalelagene i 2018, da Asker vant seriemesterskapet og Kongsberg sikret NM-gull med 2-1 i best-av-tre-serien.
FOTO: ERIK BERGLUND
Djo Loo Yele og Asker Aliens presset Aly Hudgins og seriemestrene Kongsberg Miners i kvartfinaleserien forrige sesong, og utlignet til 1-1 etter 81-64 i kamp to i Leikvollhallen – før tredje kamp og resten av sesongen ble avlyst. Asker og Kongsberg var også de to finalelagene i 2018, da Asker vant seriemesterskapet og Kongsberg sikret NM-gull med 2-1 i best-av-tre-serien. FOTO: ERIK BERGLUND

De to store favorittene

«Alle» tipper Kongsberg Miners og Asker Aliens på topp i den kommende BLNO-sesongen, som innledes lørdag.

Over et halvt år etter at norsk basketball og all norsk idrett ble avblåst 11. mars, er BLNO i gang igjen. Asker Aliens – Nidaros Jets og Bærum – Fyllingen er lørdagens åpningskamper, og søndag spilles ytterligere fire kamper: Tromsø Storm – Centrum Tigers, Kongsberg Miners – Fyllingen, Ammerud – Nidaros Jets og Gimle – Frøya.

Kvinnenes BLNO starter først neste helg, søndag 11. oktober med Ullern – Asker Aliens og Bærum – Høybråten.

Sluttspillets siste kamp i forrige sesong var Asker Aliens – Kongsberg Miners i Leikvollhallen søndag 8. mars, da Asker vant 81-64 og utlignet til 1-1 i kvartfinaleserien. Tre dager senere var Kenneth Webb og hans menn på vei til Kongsberg for å spille den avgjørende tredjekampen da den nedslående beskjeden kom:

«NBBF har i dag besluttet å avlyse resten av kampene sesongen 2019/20. Kampene avlyses med umiddelbar virkning».

Etter måneder med korona-trening og usikkerhet er det sørget for strenge og trygge smittevernstiltak i arenaene når BLNO-sesongen begynner.

 

Gimle fremste utfordrer?

Sportslig er ligaen for menn mer uviss enn på mange sesonger. Men for de fleste som vurderer ligaen, skiller to lag seg i toppen – og to i bunn. Det gjør de også i panelet basket.no har plukket ut. Seks tidligere eliteseriespillere,  noen med sterkere klubbtilhørighet enn andre, er blitt bedt om å rangere BLNO-lagene fra 1 til 10.

Kongsberg Miners og Asker Aliens skiller seg ut i toppen og er de to øverste på alle listene, 4-2 i Kongsbergs favør. Gimle er en god nummer 3 for fem av seks i panelet. Sjettemann, Tom Wilsgaard, tror på Tromsø Storm. Optimistisk, men langt fra urealistisk med forsterkningene laget fra nord har skaffet seg.

Torgeir Bryn har Ammerud på 4.- plass, heller ikke det usannsynlig.

Alle plasserer Centrum Tigers og Nidaros Jets nederst. De to eneste import-frie lagene kjenner sitt utgangspunkt og er klare til å overraske.

Her er panelets tips og vurderinger:

 

PÅL BERG:

1) Kongsberg Miners 2) Asker Aliens 3) Gimle 4) Bærum 5) Fyllingen 6) Tromsø Storm 7) Frøya 8) Ammerud 9) Centrum Tigers 10) Nidaros Jets.

Vurdering: Det er selvfølgelig helt håpløst å vurdere dette fornuftig basert på 1) har ikke sett lagene, 2) alle spillerne er ikke på plass, 3) ingen vet hvilke spillere som faktisk er disponible. Derfor en rangering basert på antagelser som f.eks. at Eric Gilchrese faktisk kommer tilbake snart, at Aksel Bolin spiller før sluttspillet, at Kongsberg ikke får problemer med for få norske spillere å rotere på, at Baard Stoller trenger en sesong for å få skikk på Frøya, at Bærum ikke får skadeproblemer i en tynn stall, at Ammerud kanskje fortsatt ikke er best når det gjelder. Det gjør litt vondt å plassere Centrum og Nidaros nederst, men på papiret ser det vanskelig ut for dem.

 

TORGEIR BRYN:

1) Asker Aliens 2 Kongsberg Miners, 3) Gimle, 4) Ammerud, 5) Fyllingen 6) Bærum 7) Tromsø Storm 8) Frøya 9) Centrum Tigers 10) Nidaros Jets.

Vurdering: Hvis Asker får alle de snakker om på plass, tror jeg de tar skalpen på Kongsberg. Ammerud kommer høyt fordi de har kontinuitet, de har fått tilbake pointguarden sin (Ilarion Bonhomme) pluss en ny amerikaner (Joshua Sykes). De har fått tilbake Plaisir (Mukoko) og en har ny svenske (Mustafa Dibba) som var toppscorer for Fryshuset som rykket opp fra Superettan til ligaen. Bærum har mistet noen spillere og har mye ungt, men Mathias (Eckhoff) er Mathias og Stian Mjøs greier å skape mye uro for veldig mange selv om han bare er én mann. Centrum og Nidaros må komme nederst, jeg tror ingen av dem har så gode norske spillere at de greier å utligne det de andre har fylt opp med av én til fire utenlandske.

 

ARILD BUEN:

1) Asker Aliens 2) Kongsberg Miners 3) Gimle 4) Bærum 5) Ammerud 6) Fyllingen 7) Frøya 8) Tromsø Storm  9) Centrum Tigers 10) Nidaros Jets. 

Vurdering: Asker og Kongsberg kommer til å kjempe i toppen. Hvis (Aksel) Bolin spiller og hvis amerikaneren (Eric Gilchrese) er 100 prosent skadefri, tror jeg Asker tar det. Frøya er unge og kan overraske innimellom, men jeg tror de blir litt for unge. Centrum og Nidaros skal ha respekt for at de satser kun på norske spillere. Det er friskt, men jeg tror i det lange løp at det blir for tynt. Men de vil overraske i enkeltkamper.

 

NICHOLAS PHILLIP:

1) Kongsberg Miners 2) Asker Aliens 3) Gimle 4) Fyllingen 5) Tromsø Storm 6) Bærum 7) Ammerud 8) Frøya 9) Centrum Tigers 10) Nidaros Jets.

Vurdering: Tromsø har Henrik Lange tilbake, to importer og en tydelig leder. Det er det verste stedet å spille bortekamper og de kan lage «et fort» der oppe igjen. I Frøya tror jeg rett og slett de to norske spillerne som til enhver tid skal være på banen blir for ferske. Baard (Stoller) kommer til å gjøre en god jobb, men det vil ta tid, de må skynde seg langsomt og i år blir for tidlig. For Nidaros tror jeg det blir vanskelig uten noen tydelige ledere. Centrum har mange guarder, men blir litt lettvektere mot godt organiserte og større lag.

 

MARTIN SJØTUN:

1) Kongsberg Miners 2) Asker Aliens 3) Gimle 4) Bærum 5) Fyllingen 6) Tromsø Storm 7) Ammerud 8) Frøya 9) Centrum Tigers 10) Nidaros Jets.

Vurdering: Jeg har fått sett litt på Miners og tror det de har fått tilført vil gjøre laget bedre enn i fjor. Asker har også fått mye bra, men det skal samkjøres og så blir jo (Aksel) Bolin en joker. Gimle er også en kandidat, med en veldig bra trener (Audun Eskeland). Bærum har mistet for mye og er ujevne til tider. Frøya har fått inn Baard Stoller som trener, men virker altfor unge. Centrum har mistet altfor mange gode og må kjempe med Nidaros.

 

TOM WILSGAARD:

1) Kongsberg Miners 2) Asker Aliens 3) Tromsø Storm 4) Fyllingen 5) Frøya 6) Gimle 7) Bærum 8) Ammerud 9) Centrum Tigers 10) Nidaros Jets.

Vurdering: Tromsø Storm har fått inn en veldig god coach og fire solide forsterkninger. På papiret ser det ut som det beste Storm-laget på veldig mange år. Bærum har mistet mange, er ganske svekket og har mange unge som vil svinge i prestasjonene. Centrum ser jeg ikke komme opp blant de åtte beste. Centrum er svekket og Nidaros skal slite med å vinne flere kamper enn i fjor.