Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / Bare nesten for Centrum
Johan Flaa styrte Centrums offensiv, skapte mye trøbbel for Plaisir Nzitani Mukoko og de andre Ammerud-spillerne og ble kampens toppscorer med 24 poeng.
FOTO: ERIK BERGLUND
Johan Flaa styrte Centrums offensiv, skapte mye trøbbel for Plaisir Nzitani Mukoko og de andre Ammerud-spillerne og ble kampens toppscorer med 24 poeng. FOTO: ERIK BERGLUND

Bare nesten for Centrum

Med 15 trepoengere og anført av en glimrende Johan Flaa var Centrum Tigers nær sesongens første BLNO-seier og lå likt på 80-80 i siste minutt. Men Mustafa Dibba drivet inn ny Ammerud-ledelse og gjestene beholdt roen og vant.

Centrum Tigers – Ammerud 80-85

- De er atleter, noe vi ikke er, så vi tok litt lærdom av hvordan Bærum spilte mot Ammerud og prøvde å pakke inn painten og heller gi dem noen skudd utenfra, fortalte Centrum-coach Inge-Aleksander Kristiansen.

- De skjøt 100 prosent i begynnelsen og ledet 19-10, men da de begynte å bomme litt, fikk vi kampen mer inn i vår rytme. Jeg syns også de så mer slitne ut enn oss i deler av kampen, sa Kristiansen.

Centrum Tigers måtte tåle det sjette strake tapet, og er eneste lag uten seier i ligaen hittil i sesongen, etter at Nidaros Jets nedkjempet Fyllingen lørdag og Fyllingen slo Ammerud søndag.

 

Midtvedt ferdig for sesongen

De burgunderrøde må spille resten av sesongen uten Magnus Midtvedt som er ute i fem-seks måneder etter meniskoperasjon, men kjempet om seieren i sin tredje kamp uten eldstebror Midtvedt.

Hjemmelaget lå 12 poeng bak (38-50) like før pause, men hentet inn alt i tredje og fjerde periode.

Med 1:35 igjen på klokka utlignet Simon Midtvedt til 78-78, men Mustafa Dibba snurret rundt med Centrum-forsvaret og fikset 80-78 til gjestene i neste angrep.

Bendik Aunan tok en sterk angrepsretur, ble feilet og satte to straffer til 80-80 med 1:09 igjen, men vel inne i siste spilleminutt slo Dibba til igjen: Ammeruds svenske toppscorer drivet sterkt på kurven og satte inn 82-80. Centrum misset sin mulighet, før Orji Okoroafor ga gjestene det avgjørende overtaket med to straffer (84-80) og Dibba scoret kampens siste poeng fra straffelinja – for øvrig hans eneste treff på sju straffer (!).

 

Vet ikke om Bonhomme erstattes

- Bra at vi vant, men vi har mye vi må jobbe med, sa en mellomfornøyd Marco Sanders.

Ammerud har mistet sin pointguard Ilarion Bonhomme til ukrainsk basket, og vet ikke per i dag om han vil bli erstattet med en ny import. De grønne og hvite har allerede tre: USA-forwarden Joshua Sykes og de to svenske kameratene, Plaisir Nzitani Mukok og Mustafa Dibba. I bakhånd har klubben inntil videre også Armani Cotton.

- Vi mangler mest av alt en skytter, så vi må se om vi kan skaffe oss én. Men det store spørsmålet er hva som skjer med koronasituasjonen og om det er verdt å investere i en ny import nå, det er ikke noen lett avgjørelse, fastslo Ammerud-treneren.

 

15 Centrum-treere

Mens hjemmelaget holdt seg inne i kampen og var nær seier mest av alt på grunn av sterk trepoengsskyting (13 av 30 før siste periode, 43 prosent – men bare 2 av 13 i den siste), hadde Ammerud dårlig uttelling.

Bare 5 av 20 trepoengere (25 prosent) gikk i kurven, med 2/3 fra Aksel Barkvoll  og 2/5 fra Orji Okoroafor, mens lagets beste skytter Andreas Isaksen hadde en off-dag med  0 av 7.

- Det er derfor vi gjerne skulle hatt én til, for gode skyttere kan jo ha dårlige dager. Men nå skal vi iallfall ha skuddtrening i morgen, fastslo Marco Sanders etter lagets tredje seier.

Mustafa Dibba førte an for Ammerud med 23 poeng og 8 returer, Joshua Sykes hadde 20 poeng, 14 returer og 4 assists og Plaisir Nzitani Mukoko endte på 16 poeng. Aksel Barkvoll (8 poeng) traff viktige skudd og Orji Okoroafor (10 poeng) var solid og hadde de avgjørende straffetreffene 20 sekunder før slutt.

 

Flaa ny kaptein og leder

Hos Centrum har Johan Flaa (21) overtatt kapteinsrollen i Magnus Midtvedts skadefravær. Den 1,85 m lange guarden fra Oppsal fremstår også som lagets nye leder, og leverte en glimrende kamp mot Ammerud – med 24 poeng, 9 returer og 3 assists.

- Etter at vi fikk vite at Magnus ikke skal være med oss i resten av sesongen, syns jeg alle på laget har steppa opp og fylt opp energien. Det er ingen hemmelighet at vi har mye å jobbe med og at det ikke blir noe enklere uten Magnus. Men i dag var vi nær seieren, og vi blir bedre og bedre for hver trening. Vi har et så å si helt nytt lag og kommer bare til å bli bedre, forsikrer Flaa.

Den tidligere U18-landslagsspilleren tilbrakte fjorårssesongen på junior college i Santa Rosa nord for San Francisco.

 

Temposjokk og mer fysikk

- Jeg fikk jo erfare det mange yngre spillere i Norge opplever når de tar steget opp til BLNO, da kjenner de litt på temposjokket. Du må være mer fysisk og kunne mer. Det fysiske merket jeg veldig godt da jeg kom dit. Men jeg trente fem dager i uka, to økter hver dag og jeg løfta masse også, forteller 21-åringen, som har fått mye tillit under Inge-Aleksander Kristiansen.

- Inge har vært treneren min på Wang, landslaget og her i Centrum. Vi kjenner hverandre godt og det er veldig lett å jobbe med ham, skryter Flaa.

Centrum-guarden har startet sesongen sterkt og kan bli en kandidat til plass på det norske seniorlandslaget allerede i 2021.

- Det hadde selvfølgelig vært veldig morsomt. Men det er ekstremt mange gode guarder i Norge nå, masse gode spillere som begynner å vise seg fram, så jeg tror ikke jeg blir altfor skuffa hvis jeg ikke kommer. Men om jeg hadde gjort det, hadde det vært veldig stort, innrømmer han.

 

Laginnsats

Coach Kristiansen er godt fornøyd med Johan Flaas utvikling:

- Han er giftig når han løper i angrep, aggressiv i spillet sitt og skyter godt. Når han lar spillet komme til seg, er han aller best. Han har utviklet seg i alle faser og hjelper oss veldig mye, men i dag var det også en team effort som løftet oss framover. Simon (Midtvedt) viste glimt av det vi har sett av ham i Nidaros, traff skudd og skapte plays for seg og laget. Giorgos (Kotrotsios) traff skudd og var inne og tok viktige returer. Herman (Nordeide) gjorde masse bra, og blir enda bedre når han blir mer garva på ting. Sigurd (Sandlie) kom inn og traff sine tre første treere. Bendik (Aunan) var veldig positiv også, oppsummerte Centrum-treneren.

Hjemmelaget endte på 15 trepoengere etter hvert – 15 av 43, som gir 34 prosent – etter at prosenten sank i fjerdeperioden. Simon Midtvedt hadde 4 av 7, Sigurd Sandlie 3/7, Johan Flaa 3/10, Giorgos Kotrotsios 2/4 og Bendik Aunan 2/6.

 

Centrum vant returene: 46-34

Aunan hadde 10 poeng, 8 returer og 6 assists, Kotrotsios 9 poeng og 8 returer. Hjemmelaget vant returstatistikken 46-34 mot et langt mer fysisk og høyere Ammerud-lag. Sykes med 14 var kampens beste rebounder, Flaa på 1,85 hadde 9 og nest flest.

Centrum Tigers får besøk av Kongsberg Miners i Vulkanhallen neste onsdag, har deretter Fyllingen i Bergen søndag 15. november og hjemmekamp i Oppsal Arena mot Nidaros Jets lørdag 21.

Ammerud skal spille borte mot Tromsø Storm søndag 15., har Kongsberg hjemme torsdag 19. og Bærum i Nadderudhallen mandag 23. november.

 

Poengscorere:

Centrum Tigers: Johan Flaa 24, Simon Midtvedt 20, Bendik Aunan 10, Sigurd Sandlie 9, Giorgos Kotrotsios 9, Herman L. Nordeide 4, Fredrik Bratvold 3, Simen Anker-Olsen 1.

Ammerud: Mustafa Dibba 23, Joshua Sykes 20, Plaisir Nzitani Mukoko 16, Orji Okoroafor 10, Aksel Barkvoll 8, Andreas X. Isaksen 4, Fredrik Hårstad Trana 4.