Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Asker spurtet til sluttspillplass
Djo Loo Yele var stor for Asker Aliens og endte på 26 poeng og 9 returer mot Fyllingen. Her scorer han mot Evan Harris. FOTO: ERIK BERGLUND
Djo Loo Yele var stor for Asker Aliens og endte på 26 poeng og 9 returer mot Fyllingen. Her scorer han mot Evan Harris. FOTO: ERIK BERGLUND

Asker spurtet til sluttspillplass

- For få uker siden var dette bare en drøm. Men vi gjorde alt vi sa vi måtte gjøre og klarte å grave oss opp av det dype hullet. Nå er jeg bare veldig stolt, fastslo Kenneth Webb.

 

Asker Aliens – Fyllingen 86-73

Frøya – Gimle 125-129 (2OT)

Nidaros Jets – Bærum 58-91

Etter en begivenhetsrik basket-lørdag falt alle brikkene på plass i BLNO-puslespillet:

* Asker slo Fyllingen og kapret den åttende og siste sluttspillplassen.

* Gimle vant en vanvittig thriller mot Frøya 129-125 etter double overtime, tok fjerdeplass og møter nettopp Frøya igjen i kvartfinalene.

* Bærum hadde så mange spillere ute at trener Mathias Eckhoff måtte spille i Trondheim! Men 51-åringen (!)satte to straffer og hadde fem assists da laget overbevisende slo Nidaros Jets 91-58 og sikret andreplass og sølvmedaljer.

Dermed er søndagens to avsluttende kamper (Kongsberg – Fyllingen og Tromsø Storm – Ammerud) uten betydning og sluttspillkvartfinalene klare:

Kongsberg Miners – Asker Aliens, Bærum – Centrum Tigers, Fyllingen – Tromsø Storm og Gimle – Frøya spiller best-av-3, med Bærum – Centrum i Nadderudhallen tirsdag som første kamp.

 

- Var bare en drøm

Etter sin fjerde kamp på åtte dager kunne Asker Aliens juble hjemme i Leikvollhallen. Seieren over Ammerud torsdag (94-76) var nøkkelen til å overta åttendeplassen, men lørdag sikret de svarte og gule kvartfinaleplass og sendte Ammerud ut i BLNO-kvalifisering sammen med Nidaros.

Faktisk var det Askers fjerde seier på de fem siste kampene – mot Centrum Tigers, Frøya, Ammerud og Fyllingen. Dermed spurtet laget som lå nærmest hjelpeløst i bunnen sammen med Nidaros Jets opp og greide målet.

- Dette er bare supert og virkelig stort. For få uker siden var det bare en drøm. Vi måtte vinne den kampen og den og den og den for å ha en sjanse, og så gjorde vi alle de tingene vi sa vi måtte gjøre, sa en rørt Kenneth Webb, som ble klemt på og gratulert av spillere og ledere etter 86-73 over Fyllingen.

- Vi har spilt god basketball i flere uker nå, og det var viktig for oss å gjøre jobben i dag og ikke måtte sitte og vente på hva som skulle skje i Tromsø i morgen. Dette er spennende og stort for klubben og spillerne, og vi var i stand til å grave oss opp av det dype hullet og gi oss sjansen i sluttspillet. Nå er jeg bare veldig stolt av dette laget, presiserte Webb.

 

Ledet hele kampen

Asker koblet om kampen fra start og Fyllingen var ikke på noe tidspunkt i ledelsen. Hjemmelaget var foran med 18-7 og 27-13 før de blå fra Bergen kom sterkere. Midtveis i tredje periode var det plutselig helt jevnt, etter at tre raske 3-poengere fra August Aamodt Kristiansen endret scoren fra 50-40 til 50-49. Men Asker gjenvant momentum da Jørgen Onarheim scoret tøft mot 2,13 m høye Vilius Sumskis og Djo Loo Yele like etter satte inn 54-49.

Fyllingen kjempet noen poeng bak og var 5 bak (74-69) med fem minutter igjen, men i neste angrep ble Eric Gilchrese feilet på en 3-poenger og la alle tre straffene. Og fra 77-69 kontrollerte og økte Asker inn til seier.

- Det føles bare veldig godt. Vi har jobbet skikkelig hardt for dette og er blitt et lag som spiller veldig bra sammen nå, med en veldig bra coach, sa Djo Loo Yele. Han og Eric Gilchrese sto for 51 av Askers poeng, Yele med 26 poeng og 9 returer, Gilchrese med 25 poeng, 8 assists og 5 steals.

Samtidig traff Asker godt utenfra, med 4 av 5 på 3-poengere fra Gilchrese og 4 av 6 fra Anders Stien. Plaisir Nzitani Mukoko skapte mye med tøffe driver og endte på 17 poeng.

- Nå har vi gjort jobben vi måtte gjøre, og bare gleder oss til å møte Kongsberg. Vi har vist to ganger at vi kan kjempe jevnt mot dem. Hvis jeg hadde vært Kongsberg-spiller nå, ville jeg vært redd, smilte Yele.

 

- For lite krigervilje

Calix Black Ndiaye var naturlig nok ikke fornøyd med sitt Fyllingen, men Gimles seier over Frøya betydde at laget sikret seg bronsemedaljer og møte med Tromsø Storm i kvartfinalene.

- Vi må skjerpe oss mot Kongsberg i morgen, for vi må bygge selvtillit nå før sluttspillet. Lagmessig er vi for tafatte og har for lite krigervilje. Når vi er under pari og ikke setter skuddene, må vi kompensere og i det minste ta flere returer og sette bedre screener. Vi spiller dårligere basketball nå enn vi gjorde i begynnelsen av sesongen, men det er fortsatt tid til å snu det nå i sluttspillet, understreker Ndiaye.

 

Fivelstad sterkt tilbake

Fyllingen kunne glede seg over at Magne Fivelstad er tilbake etter flere uker ute med tommelbrudd. Den råsterke forwarden bidro med blant annet 10 poeng, 12 returer og mye bra forsvar.

- Han var likevel litt «rusten» nå etter kampoppholdet og kommer garantert sterkere, forsikrer Calix Black Ndiaye.

Kenny Carpenter holdt gjestene inne i kampen med sterk skyting og endte på 24 poeng, 8 returer og 7 assists. Vilius Sumskis var effektiv i angrep og scoret 22 poeng etter 10/13 inside og 2/2 fra straffelinja.

August Kristiansen viste at han treffer 3-poengerne når han får plass.

 

Poengscorere:

Asker Aliens: Djo Loo Yele 26, Eric Gilchrese 25, Plaisir Nzitani Mukoko 17, Anders Stien 14, Jørgen Onarheim 4.

Fyllingen: Kenneth Carpenter 24, Vilius Sumskis 22, Magne Fivelstad 10, August Aamodt Kristiansen 9, Evan Harris 5, Karl Otabor 3.

 

 

Double overtime, buzzer-treffere og Gimle-seier

Frøya – Gimle ble sesongens hittil villeste BLNO-kamp.

Hjemmelaget så ut som vinnere med 91-83 og under to minutter igjen å spille, men to 3-poengere fra Milovan Savic sendte Gimle bare 2 poeng bak (91-89). Men bortelaget måtte feile Ognjen Nisavic, som fikk to straffer med 13 sekunder igjen. Serberen var banens dominerende spiller og toppscorer med 39 poeng og traff den første straffen til 92-89, men ikke den andre som kanskje kunne ha punktert kampen. I angrepet som fulgte jaget Gimle en 3-poengsposisjon tilsynelatende uten å lykkes, men i aller siste sekund skaffet 17-årige Reidar Greve seg akkurat nok plass, tok et steg tilbake og senket sin 3-er: 92-92 idet sluttsignalet lød!

Dermed var Frøya snytt for seieren i aller siste sekund.

Så ble det like vanvittig i sluttsekundene av ekstraomgangen. Gimle ledet 108-106 da Eivind Lamo ble tildelt to straffer med bare 7 sekunder før slutt, men i likhet med Nisavic i ordinær tid traff han bare det første – til 109-106. Dermed rakk Frøya å få ballen raskt nok opp til at Haakon Heradstveit (19) kunne utligne til 109-109 med 1,5 sekund igjen!

To utrolige avslutninger fra to unge stortalenter i norsk basket.

- Helt utrolig store skudd av begge to, fastslo Gimle-trener Audun Eskeland.

I den andre ekstraomgangen ble nesten like spennende, på et tidspunkt da begge lag hadde sin viktigste spiller ute med fem feil – Ognjen Nisavic og Milovan Savic. Også Frøya-kaptein Arne Ingebrigtsen forsvant ut, og Gimle tilrev seg et avgjørende overtak helt mot slutten med 125-20.

Men Haakon Heradstveit la en ny, stor 3-poenger til 125-123 med 20 sekunder igjen og Daniel Sandven reduserte på nytt ti 2 poeng (127-125), men begge gangene måtte Frøya feile og sende Gimle til straffelinja. Der beholdt Steinar Rakneberg og Chaveres Flanigan roen: Begge la to av to og Gimle sikret seieren, 129-125.

 

- Fantastisk og hårreisende

En kamp som utvilsomt var god PR før de to samme lagene skal møtes i minst to NM-kvartfinaler, den første i Gimlehallen torsdag.’

- Kjempegøy, rett og slett. Det var både fantastiske prestasjoner på begge sider og helt hårreisende, for det var to lag som ikke følte seg veldig komfortable og som ikke har erfaring fra så mange så jevne kamper denne sesongen. Men det er bare utrolig kjekt å få være en del av sånne kamper og det er sånn idrett er på sitt beste, fastslo Audun Eskeland.

- Klimaks og frustrasjon, alt på en gang, sa Frøya-kaptein Arne Ingebrigtsen. Laget hans hadde hatt en god sjanse til tredjeplass om det hadde blitt seier, ettersom Fyllingen tapte. Nå ble Frøya nummer fem, må ut i kvartfinaler mot Gimle og mistet hjemmefordelen i en eventuell tredje kamp.

 

37 3-poengere

I kampen med totalt 254 poeng satte lagene 37 (!) 3-poengere, Frøya 19 og Gimle 18 – men Gimle med 60 prosent: 18 av 30. Her hadde Reidar Greve 4/4 og Adam Johansson 5/9. Frøya endte på 45 prosent (19 av 42) med 6/10 fra Ognjen Nisavic.

Skjebnesvangert for Frøya: Straffeskytingen, med 16 av 30 – 53 prosent! Gimle med 74 prosent (23 av 31), og Frøya skjøt altså bort 14 poeng fra straffelinja.

PS. Gimle manglet Jørgen Odfjell, som måtte stå over på grunn av influensa.

 

Poengscorere:

Frøya: Ognjen Nisavic 39, Nikola Vasojevic 23, Haakon Heradstveit 19, Armani Flannigan 13, Arne Ingebrigtsen 12, Daniel Alsaker Sandven 7, Peter Bullock 6, Ulrik Stranger-Johannessen 6.

Gimle: Eivind Lamo 26, Adam Johansson 22, Chavares Flanigan 17, Reidar Greve 16, Milovan Savic 16, Ali Ouakkaha 14, Morten Osland 12, Steinar Rakneberg 6.

 

Eckhoff scoret da Bærum vant

Bærum hadde i utgangspunktet bare fem spillere til bortekampen mot Nidaros Jets:

Stian Emil Berg, Torgrim Sommerfeldt, Sjur Dyb Berg, Toomas Raadik og Benjamin Alknes Cox. Dermed måtte tre mann steppe inn på kort varsel: Trener Mathias Eckhoff, 51 år. Alex Dakin som er ute med sykdom – og Jens Grøsland som ga seg på laget før jul.

Stian Mjøs måtte holde seg hjemme med fødende samboer, Pascal Evans er skadet, Gaute Haugen har reist til studier i Australia og de seks U19-spillerne fra Sandvika er på EYBL-turnering i Tallinn.

Ni mann ute! Egentlig ti med Alex Dakin. Men han kom likevel innpå i sluttfasen av kampen og bidro med et 3-poengstreff!

- Veldig moro og hyggelig, sa coach Mathias Eckhoff, som klarte seg forbløffende godt. Med 51 år den eldste som har spilt i BLNO? Den tidligere landslagsguarden bidro med smarte pasninger og endte med fem assists og to av to på straffer i sitt 14 minutter lange comeback.

- Det føltes som å ha to «gipsa» bein, mente han selv.

Jens Grøsland klarte seg også bra med 2 poeng, 1 assist og 1 retur, mens startfemmeren bar Bærum-laget til en klar ledelse ved halvtid (50-32), mot et Nidaros-lag som aldri klarte å matche gjestenes nivå og som for en gangs skyld ikke var i nærheten av å komme tilbake i kampen. Bærum dro fra til solide 91-58 etter å ha vist stor disiplin og imponerende skyting.

De lyseblå hadde 14 av 28 på 3-poengere, med 5/6 fra Toomas Raadik (de fem første og så en bom) og 4/6 fra Stian Emil Berg.

Sjur Dyb Berg dominerte stort under kurvene og noterte seg for 24 poeng og 16 returer, mens Torgrim Sommerfeldt landet på 22 poeng etter tøffe driver og sterk skyting.

- Det gikk helt greit, vi var flinke til å kontrollere tempoet og kunne ikke kjøre altfor mye på siden vi manglet så mange. Men ballen fløt bra og vi fikk skyte mange upressede skudd, sa Mathias Eckhoff.

 

Poengscorere:

Nidaros Jets: Even Skjellaug 19, Jakob Baiden 11, Simon Midtvedt 8, Mihajlo Krivokapic 5, Burak Kizilirmak 4, Mats Selboe 4, Christian Tøfte 4, Brage V. Sørensen 2, Jo Kristian Weisethaunet 1.

Bærum: Sjur Dyb Berg 24, Torgrim Sommerfeldt 22, Toomas Raadik 21, Stian Emil Berg 17, Alex Dakin 3, Mathias Eckhoff 2, Jens Grøsland 2.