Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / - Veldig kjipt, men fullt forståelig
Maria Thoresen Myklebust og U16-jentene imponerte med semifinaleplass i B-EM i Sofia i fjor. 03-årgangen skulle vært førsteårsspillere i U18-EM i år, men alle FIBA-mesterskapene ble avlyst. Myklebust og den sterke 03-årgangen får sjansen igjen  i U18-klassen om et år. Bildet er fra semifinalen mot turneringsvinnerne Slovenia, som endte med et knepent norsk tap, 60-67. FOTO: FIBA.COM
Maria Thoresen Myklebust og U16-jentene imponerte med semifinaleplass i B-EM i Sofia i fjor. 03-årgangen skulle vært førsteårsspillere i U18-EM i år, men alle FIBA-mesterskapene ble avlyst. Myklebust og den sterke 03-årgangen får sjansen igjen i U18-klassen om et år. Bildet er fra semifinalen mot turneringsvinnerne Slovenia, som endte med et knepent norsk tap, 60-67. FOTO: FIBA.COM

- Veldig kjipt, men fullt forståelig

Styret i FIBA Europa avlyste alle sommerens 16 planlagte EM-turneringer, som følge av koronapandemien.

Samtidig ryker Copenhagen Invitational for U15-landslagene og nordisk mesterskap i Finland for U16 og U18, jenter og gutter.

- Veldig kjipt for basket-Norge, de aktuelle landslagsspillerne og trenerne. Men fullt forståelig gitt den situasjonen verden befinner seg i akkurat nå. Helse må gå foran, presiserer Brent Hackman, sportssjef i NBBF.

Norsk basket hadde et rekordantall på ni landslag klare til start, men nå tyder mye på at hele landslagssommeren ryker.

William  Jones Cup for senior menn i Taipei er ikke avlyst, men flyttet fra starten av juli til datoer som kan bli vanskelige for mange av de norske nøkkelspillerne.

- Vi fikk beskjed i dag om at turneringen er utsatt til tidsrommet 15. august til 15. september, og må ta en runde med spillere og trenere på hvordan de datoene passer inn. Her har vi stående invitasjon til turneringen neste år, hvis vi ikke stiller i år, opplyser Hackman.

Det er lite sannsynlig at Norge vil stille opp når de mange av de beste har reist av gårde til college i USA og til klubber ute i Europa.

- De nordiske forbundene har også snakket om å gjøre noe i juli i år, men det er jo fremdeles veldig usikkert, erkjenner sportssjefen.

Basketballforbundets landslagssamlinger skulle etter planen komme i gang siste helg i mai. Men tirsdag fremsto det også som uaktuelt, da kulturminister Abid Raja kunngjorde at koronatiltakene innenfor idrett og kultur forlenges til 15. juni.

FIBA Europas videokonferanse onsdag ga også det ventede utfallet: Alle sommerens 16 EM-turneringer avlyses.

«Med tanke på den kritiske og ekstraordinære situasjonen over hele Europa, som følge av pandemien og for å beskytte helsen og sikkerheten til unge spillere, trenere, ledere og fans, besluttet styret på grunn av det høye antallet arrangementer å avlyse alle de 16 europamesterskapene», skriver FIBA i sin pressemelding.

 

Samme vertsbyer i 2021?

Der legges det til at alle vertsbyene i 2020 vil bli tilbudt å arrangere på nytt i samme turnering og årsklasse i 2021, hvis ønskelig. Det blir ikke opp- eller nedrykk i noen årsklasser.

I så fall vil EM-turneringene for Norges landslag i 2021-sommeren se slik ut:

Senior kvinner: Small Countries-EM i Nikosia, Kypros.

U20 menn (01/senere): Tblisi, Georgia.

U18 menn (03/04): Oradea, Romania.

U18 kvinner (03/04): Fürstenfeld/Güssing/Oberwart, Østerrike.

U16 menn (05): Sofia, Bulgaria.

U16 kvinner (05): Sarajevo, Bosnia-Hercegovina.

I tillegg vil de fire U18- og U16-landslagene spille nordisk mesterskap i Lohja/Kisakallio (Finland) siste uke i juni og U15-landslagene (’06-årgangen) Copenhagen Invitational i København.

NBBF satser også på å få med senior menn i EM-kvalifisering fra høsten 2021.