Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / - Måtte kutte ut de dumme tingene
Yannick Anzuluni og Bærum fikk etter hvert full kontroll mot Asker Aliens. Her fanger Anzuluni en retur foran Paulius Grebliunas. Til venstre i bildet er Vetle Paulsen og til høyre Sjur Dyb Berg. FOTO: ERIK BERGLUND

- Måtte kutte ut de dumme tingene

Asker Aliens hadde taket på Bærum og ledet med 14 poeng, men så stengte gjestene forsvaret og fikk både løpe inn enkle scoringer og more seg med trepoengere og dunker.

Asker Aliens – Bærum 62-78

- Jeg sa til spillerne i pausen at jeg egentlig var optimistisk, men spillerne måtte stole på det de gjør og kutte ut de dumme tingene. Så kunne vi få en type «bygge karakter-seier», sa Mathias Eckhoff.

Enda en gang kom Bærum tilbake og koblet grepet etter å ha ligget langt bak. Mot Ammerud 25. oktober lå de under med 22 poeng etter 9 minutter (13-35), men hentet inn alt i andre og tredje periode og raste fra til seier 115-90.

I Vollenhallen lørdag ledet Eckhoffs menn 17-16 etter førsteperioden, men ble nedkjempet i den andre der de bare scoret 11 poeng og lå under med 14 like før slutt i den andre og med 12 da lagene gikk til pause: 28-40.

4 poeng på én periode

Så ble rollene fullstendig byttet om fra start i tredje periode. Igjen virket det som om Bærum satte inn et høyere gir og skjerpet seg. Og ikke minst stengte gjestene forsvaret helt for et Asker-lag som kom ut av humør og rytme. De svartkledde klarte bare å score 4 poeng – fire! – i hele tredjeperioden. Med 23-4 til Bærum i perioden var løpet fortsatt ikke kjørt, for 44-51 er ikke noe umulig utgangspunkt med 10 minutter igjen av en basketballkamp.

Men Asker fant aldri tilbake til godspillet fra de første periodene og kom aldri nærmere. Hjemmelaget fortsatte å slite i angrep og Bærum fikk både stops og muligheten til å løpe inn enkle poeng. Også i de etablerte angrepene fikk de hvite og lyseblå fart på ballen, til ledige skyttere. Og så haglet trepoengerne fra Yannick Anzuluni, Benjamin Alknes Cox, Stian Mjøs, Anzuluni igjen og til slutt fra 17-åringene Georg Helvik og David Nilssen.

I den showpregede avslutningen hadde Anzuluni flere «kunst-pasninger» og en lekker assist til for Georg Helvik, som endte på 9 poeng.

Bærum: 43 prosent

Så sluttet det 78-62 i favør Bærum, som traff 43 prosent av sine trepoengere (10 av 23), mot et Asker-lag som etter hvert ikke traff noe. Hjemmelaget gikk av banen etter magre 2 av 16 på trepoengere, men kan i det minste se tilbake på en positiv første halvdel. Men kampen sett under ett var det bare Haakon Hellebust som hevet seg over pari. Den råsterke forwarden utfordret ofte og endte på 19 poeng og 5 returer.

Asker Aliens har Torgrim Sommerfeldt ute med skade og vet ennå ikke når eller om Aksel Bolin og Djo Loo Yele kommer tilbake.

- Ga opp

- Vi må bare gi kred til Bærum. Det betyr ikke noe om du leder med 14 eller 40 mot Mathias (Eckhoff) og hans lag. De har toppspillere som Stian (Mjøs) og Yannick (Anzuluni) og gjorde justeringer som ble helt avgjørende. Vi må være konsentrerte og på topp i 40 minutter om vi skal kunne slå disse gutta, sa Aliens-kaptein Eric Gilchrese.

- Utover i tredje periode kunne vi ikke få ballen i kurven lenger, det skjer noen ganger. Skuddene våre i dag var helt ville, men vi får bare komme oss tilbake på trening og arbeide. Det er tidlig i sesongen og i første omgang i dag var intensiteten vår der og forsvaret vårt veldig godt. Men i andre omgang var det omtrent som om vi ga opp, de fikk for lette scoringer og vidåpne layups, sa Gilchrese.

I toppslag og lekehumør

I pausen snakket Mathias Eckhoff med Bærum-spillerne om «KYP» - «Knowing Your Personell», å se hva motstanderens spillere gjør – og stoppe det.

- Vi slapp helt kontrollen på «KYP»-biten, jeg syns vi gjorde for mange dumme ting og lot dem dytte på forsvaret vårt. Så vi måtte starte med forsvarsbiten, få stopp og selvtillit. Samtidig var det viktig at andre enn Stian og Yannick skulle ta ansvar. Og det er utvilsomt forsvaret som snur kampen for oss og som gir oss bedre angrep og kvalitet på skuddene våre, presiserte Bærum-treneren.

Da fikk vi igjen se Yannick Anzuluni i toppslag og lekehumør. Bærums kongolesisk-kanadiske allrounder var kampens store profil og endte kampen med 23 poeng, 10 returer, 8 assists og 4 steals.

- Plutselig fikk han litt mer rom fordi andre meldte seg på, sa Eckhoff.

Rwanda neste

Mandag flyr han til Rwandas hovedstad Kigali og første runde i kvalifiseringen for Afrikamesterskapet 2021, som head coach for Kongo. I mellomtiden vil assistent Gunnar Nesbø overta coachansvaret for Bærum hjemme mot Ammerud mandag kveld og borte mot Gimle i Bergen onsdag 2. desember.

Asker Aliens skal i aksjon igjen lørdag mot Centrum Tigers i Vulkanhallen.

Poengscorere:

Asker Aliens: Haakon Hellebust 19, Joshua Hart 16, Stian Emil Berg 12, Anders Stien 7, Eric Gilchrese 5, Ludvig Bergh 3.

Bærum: Yannick Anzuluni 23, Stian Mjøs 13, Gaute Haugen 10, Georg Helvik 9, Sjur Dyb Berg 8, Benjamin Alknes Cox 8, Max Dahl Svendsen 4, David Nilssen 3.