Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / - Må bygge oss gode vaner
Joshua Hart skaffer seg plass mot Bendik Aunan og legger to av sine 26 poeng i kampen mot Centrum Tigers. Bak ser vi hjemmelagets Tarjei Bryn og Askers Aksel Bolin.
FOTO: ERIK BERGLUND
Joshua Hart skaffer seg plass mot Bendik Aunan og legger to av sine 26 poeng i kampen mot Centrum Tigers. Bak ser vi hjemmelagets Tarjei Bryn og Askers Aksel Bolin. FOTO: ERIK BERGLUND

- Må bygge oss gode vaner

Asker Aliens var som ventet en klasse bedre enn Centrum Tigers, men motivasjonen skal ikke bli et problem for Asker-gutta. – Vi har fokus på hvor vi skal være i april og må bygge oss gode vaner så godt vi kan, fastslo Joshua Hart, toppscorer med 26 poeng.

Centrum Tigers – Asker Aliens 55-89

Gimle – Ammerud 92-81

Med nye lys i taket, nye plater og nye kurver fremsto Vulkanhallen skinnende og flott i Centrums første hjemmekamp – og de burgunderrøde lot seg tydeligvis inspirere både av omgivelsene og av den tøffe motstanderen.

Tigers gikk ut med 9-8 etter tre og et halvt minutt og viste at de ville være med og kjempe.

Men Asker intensiverte forsvaret, viste sin angrepsklasse og avgjorde i praksis alt før førsteperioden var over, med 29-15. Så var det egentlig bare et spørsmål om hvor stor seieren skulle bli. Centrum tapte de to midterste perioden med henholdsvis 5 og 6 poeng og den siste med 9, og endte på 55-89.

 

- Mismatch i alle posisjoner

Å holde gjestenes angrepsarsenal til godt under 100 poeng var iallfall en bra prestasjon.

- Vi vet jo at det blir en tøff kamp, med mismatch i alle posisjoner. Da handler det om å gå inn og kjempe og trå til og gjøre vår greie, sa Inge-Aleksander Kristiansen.

- Jeg syns egentlig vi «vinner» starten, og på 9-8 mener jeg de får noen calls og vi ikke. Men de gutta (Asker) har spilt mye sammen og har massevis av rutine, mens vi har en haug med nye folk. Vi bryter sammen på en del ting og kommuniserer ikke bra nok, analyserte Centrum-treneren.

 

Gamle kjente

Da laget hans vant NM i 2016 og 2017, var Torgrim Sommerfeldt og Anders Stien nøkkelspillere i begge finalene og Aksel Bolin i tillegg det andre året. Nå er trioen tilbake i gult og svart og gjør Aliens til en av de store favorittene igjen.

- De har noen av de beste spillerne i ligaen. Anders (Stien) skjøt godt, Stian Emil (Berg) er en av de beste pointguardene og Aksel Bolin kanskje den aller beste spilleren i ligaen, han kan dekke så mange posisjoner og gjøre alt. Jeg er veldig misfornøyd med fjerde «quarter» i dag, da gir folk litt opp. Men hvis dette er favoritten sammen med Kongsberg, tenker jeg at det vi viser i dag absolutt er noe å bygge på, sa Kristiansen.

 

Sterk skyting

Hjemmelagets 3-poengsskyting var mer enn godkjent: 43 prosent treff etter 10 av 23, med 4/9 fra Simon Midtvedt og 2/3 fra duoen Johan Flaa og Bendik Aunan. Asker hadde beskjedne 25 prosent og bare Anders Stien (3 av 6) lyktes fra 3-poengsland.

Men spesielt Aksel Bolin, Joshua Hart og Stian Emil Berg skapte mye med sterke driver inn mot kurven. Trioen sto for 65 av 89 poeng.

Som i første kamp mot Nidaros Jets (96-62) kontrollerte Asker fra tidlig, men Joshua Hart bedyrer at laget ikke tar lett på noen og at Centrum ga gjestene god motstand.

 

- Alle kan slå alle

- Det har vært sånn ofte før, når det er kamper vi vet skal vinne. Vi har fokus på hvor vi skal være i april og må bygge oss gode vaner så godt vi kan, sa amerikaneren, som ble toppscorer med 26 poeng etter 9 av 10 på 2-poengsskudd.

- Samtidig er Centrum et lag hvor spillerne alltid gir 100 prosent og er lojale mot laget og klubben, det var de i dag også, presiserte Hart, som vet det kommer tøffere kamper etter hvert. Den neste er hjemme mot Ammerud torsdag 22. oktober.

- Ligaen er jevnere enn den har vært, og i topp-8 kan alle slå alle, fastslo 29-åringen.

 

Solid Bolin

Aksel Bolin imponerte med 23 poeng (10/12 på skudd) og 12 returer, og er kommet godt i gang i sitt comeback etter to og et halvt år ute.

Centrum Tigers skal i aksjon igjen allerede tirsdag, mot Bærum i Nadderudhallen. Deretter venter Gimle og Frøya i Bergen 24. og 25. oktober.

 

Poengscorere:

Centrum Tigers: Johan Flaa 15, Simon Midtvedt 15, Bendik Aunan 8, Tarjei Bryn 5, Magnus Midtvedt 5, Sigurd Sandlie 3, Giorgos Kotrotsios 2, Fredrik Bratvold 2.        

Asker Aliens: Joshua Hart 26, Aksel Bolin 23, Stian Emil Berg 16, Anders Stien 11, Torgrim Sommerfeldt 7, Haakon Hellebust 4, Paulius Grebliunas 2.

 

Fjærestads 3-poengere senket Ammerud

Ammerud ledet 25-18 mot slutten av første periode og holdt lenge godt følge med Gimle. Men gjestene fikk tidlig Joshua Sykes i foultrøbbel og ble etter hvert senket av Gimles og spesielt Espen Fjærestads 3-poengsskyting.

Fjærestad endte med 23 poeng etter 7 av 11 på 3-poengerne, og satte de to viktigste i to angrep etter hverandre fire minutter før slutt i kampen. Da rykket hjemmelaget fra 78-73 til 84-73 og hadde i praksis avgjort kampen.

- Det var jo derfor vi ville ha ham tilbake igjen, fastslår Audun Eskeland.

Gimle-coachen kunne også glede seg over å ha Chavares «Chip» Flanigan med igjen. Den amerikanske guarden var i ti-dagers koronakarantene da laget tapte første seriekamp mot Frøya i sluttsekundene, 78-81. Derimot ble Milovan Savic hvilt. Den 2,05 m lange centeren sliter med en skade i foten.

- Han ville spilt hvis dette var en finale, men det er ingen grunn til å risikere noe nå. Vi håper han er med igjen mot Kongsberg og Bærum neste helg, sa Eskeland.

Eivind Lamo Lamo hadde en massiv kamp med 29 poeng, 13 returer og 5 assists, mens Flanigan endte med 12 poeng (3/7 på 3-poengere), 8 assists og 4 steals. Fjærestad hadde 6 assists i tillegg til sine 23 poeng, mens Steinar Rakneberg hadde 8 poeng og 7 returer. Audun Eskeland var også meget godt fornøyd med Magnus Elgmork og Simon Jensens innhopp og innsats i 8-9 minutter. Elgmork bidro med blant annet en viktig 3-poenger, assist og steal i sluttfasen da Gimle dro fra, mens den danske 2,12-mannen Jensen hadde 6 poeng og 4 returer.

 

Feiltrøbbel

Ammerud var på offensiven helt til Gimle fikk inn en 10-0-run i de siste 1:17 av førsteperioden og snudde scoren fra 18-25 til 28-25. Gjestene lå likt på 28-28 tidlig i den andre perioden før de igjen fikk 0-10 mot seg.

Oslo-lagets nye USA-import Joshua Sykes pådro seg to feil før det var spilt fire minutter og fikk den tredje rett etter at han kom på banen igjen i andre periode. Så fikk han teknisk og én til raskt tidlig i fjerde periode på stillingen 71-64 til Gimle, og forsvant ut etter bare 17 minutter effektiv spilletid. Med en saftig dunk og 13 poeng pluss fem returer markerte Sykes seg uansett.

- Hvis han hadde spilt rundt 30 minutter, ville vi jo hatt muligheten til å være litt nærmere. Uansett må vi justere spillet vårt til kampen mot Frøya i morgen, understreket Ammerud-trener Marco Sanders.

Gimle ble for øvrig idømt 31 fouls, mot Ammeruds 23. Hjemmelagets Morten Osland måtte ut med 5 feil etter bare 3:42 på banen, ifølge kampstatistikken.

 

Bonhomme eller Cotton?

Svenske Mustafa Dibba ble toppscorer med 25 poeng og har vist seg som en solid forsterkning for de grønnkledde.

Ammerud spilte igjen med Armani Cotton (9 poeng og 7 returer), men klubben er fortsatt i dialog med forrige sesongs pointguard Ilarion Bonhomme om ny kontrakt.

Hvis Bonhomme skal inn og danne USA-duo sammen med Sykes, betyr det at Cotton må ut.

- Vi har ikke bestemt oss helt ennå, men gjør det nok til uka, tror Marco Sanders.

 

Poengscorere:

Gimle: Eivind Lamo 29, Espen Fjærestad 23, Chavares Flanigan 12, Reidar Greve 9, Steinar Rakneberg 8, Simon Jensen 6, Magnus Elgmork 3, Morten Osland 2.           

Ammerud: Mustafa Dibba 25, Plaisir Nzitani Mukoko 13, Joshua Sykes 13, Andreas X. Isaksen 12, Armani Cotton 9, Orji Okoroafor 7, Jonatan Hjelseth Mæhlum 2.