Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / - Har funnet nøkkelen i angrep
Marin Mornar var høyt og lavt i Miners-angrepet og endte med 19 poeng, 12 returer og 7 assists. Her er det Stian Emil Berg som forsøker å stoppe den allsidige kroaten. Paulius Grebliunas, Torgrim Sommerfeldt og Juan Ferrales (helt til høyre) følger situasjonen. FOTO: ERIK BERGLUND

- Har funnet nøkkelen i angrep

Kongsberg Miners ledet hele kampen mot Asker Aliens og svarte med trepoengstreff hver gang hjemmelaget nærmet seg og hadde muligheten til å komme ajour.

Asker Aliens – Kongsberg Miners 85-96

Nidaros Jets – Fyllingen 97-92

Frøya – Tromsø Storm 90-82

I tre tette og jevnspilte BLNO-oppgjør lørdag sikret Miners seg 96-85 borte mot Asker Aliens, mens Nidaros Jets tok sin første seier og Frøya nedkjempet Tromsø Storm og har vunnet alle sine fem kamper til nå.

Asker hadde Eric Gilchrese tilbake etter langvarig kneskade hjemme mot Kongsberg Miners, men har samtidig Aksel Bolin, Anders Stien og Haakon Hellebust ute med sykdom og skader samtidig som klubben fortsatt håper å få med Djo Loo Yele etter hvert. Miners hadde Petar Kutlesic på banen igjen etter mye ryggtrøbbel for den serbiske forwarden, men kom også svekket til Vollenhallen: Nicolai Østbye var ute med hjernerystelse og Aly Hudgins sto over med en leggskade.

Det forhindret ikke at lagene leverte en underholdende og jevnspilt toppkamp, hele veien med gjestene foran i poengprotokollen. Kun på stillingen 8-8 lå Asker likt, men hjemmelaget evnet å komme tilbake flere ganger.

Fra 19 poeng til 3

Kongsberg var på det meste foran med 19 poeng, 57-38 tidlig i tredje periode etter Erik Borgs andre trepoenger i kampen.

Men anført av nettopp Eric Gilchrese startet de svarte og gule en imponerende opphenting – og skapte spenning i siste periode.

Torgrim Sommerfeldt fikk inn en «4-poenger» med et trepoengstreff pluss straffe: 66-69, tidlig i fjerdeperioden. Miners svarte med en treer fra Ognjen Nisavic: 66-72.

Stian Emil Berg drivet inn 69-72, men en ny treer fra Nisavic fulgte: 69-75.

Joshua Hart reduserte til 81-84 med litt over tre minutter igjen og Asker vant ballen igjen med sjansen til utligning. Men hjemmelaget pådro seg en turnover – og i stedet kom en ny trepoenger fra Miners, denne gang ved Marin Mornar: 81-87.

- Mistet ikke hodet

Da hadde Asker også mistet Torgrim Sommerfeldt ut av kampen etter usportslig feil nummer to, og så kontrollerte de hvitkledde fra Kongsberg inn til seier 96-85.

- Vi lot dem komme tilbake i kampen, men mistet ikke hodet og greide å fokusere på neste angrep, fastslo Ognjen Nisavic, som ble toppscorer med 27 poeng og en matchvinner med flere viktige treff i fjerdeperioden.

- Jeg syns vi spilte bra som lag, og som gruppe er vi blitt bedre og bedre kjent med hverandre. Vi mangler viktige spillere for rotasjonen vår og kan uansett ikke regne med å spille i 40 minutter i samme rytme. Det var heller ikke realistisk at vi skulle dra herfra med 20-30 poengs seier. Det var sterkt å vinne, mente den serbiske storskytteren.

- Kvalitetsminutter

Miners-coach Stein Erik Rotegård var også fornøyd.

- Kampen svinger en del, men vi leverer bra offensivt. Vi spiller bra sammen, skaper forskjellige typer angrepssituasjoner og ser ut til å ha funnet nøkkelen i angrep. Men vi har fortsatt mye å gå på. Forsvaret vårt må bli bedre hvis vi skal klare å stå imot de øvrige lagene i ligaen, mener Rotegård.

Med Aly Hudgins og Nico Østbye ute på de to norske plassene i femmeren ble det mye spilletid for Oliver Bojang Visnes, Erik Borg og Valen Tejada – og noen minutter for 18-årige Sondre Skullestad.

- Det er viktig at unggutta får kvalitetsminutter og får tøffe matchuper. De må spille på seg erfaring, understreker Miners-treneren.

Juan Ferrales styrte mye for gjestene, traff 6 av 10 trepoengere og endte med 25 poeng og 13 returer. Marin Mornar hadde også en sterk kamp og en ny double-double med 19 poeng og 12 returer.

Gjestene hadde 15 av 31 på trepoengere, 48 prosent.

Solid comeback

Hos Asker hadde Joshua Hart 25 poeng og 10 returer og utfordret gjennom samtlige 40 minutter. Stian Emil Berg skjøt godt utenfra (3 av 7 på treerne) og drivet igjen tøft, til 17 poeng. Eric Gilchrese la 4 av 7 treere i sitt comback og endte på 19 poeng, 5 assists og 5 returer.

Gilchrese var glad for å være tilbake, men ikke fornøyd med Askers avslutning av kampen.

- Jeg er takknemlig, det var en komplisert skade og jeg er veldig glad for at all min trening har betalt seg. Det er en velsignelse å være med igjen og kunne spille med laget, sa 33-åringen.

At Asker misset mulighetene til å vinne kampen da de hadde sjansen i sluttminuttene, irriterte pointguarden seg åpenbart over.

- Tøffe kamper foran oss

- All ære til Kongsberg, de har gode spillere og traff da det gjaldt. Vi misset og hadde altfor mange turnovers mot slutten, det har vi ikke råd til i en tøff kamp. Nå må vi få oss en god treningsuke, for vi har tøffe kamper foran oss, presiserte Gilchrese.

Asker Aliens har tre tap på rad og møter Gimle og Fyllingen i Bergen førstkommende helg.

Kongsberg Miners får serieleder Frøya (5-0) på besøk lørdag, og setter alt inn på å påføre bergenserne sesongens første nederlag.

Poengscorere:

Asker Aliens: Joshua Hart 25, Eric Gilchrese 19, Stian Emil Berg 17, Torgrim Sommerfeldt 12, Paulius Grebliunas 7, Ludvig Bergh 5.

Kongsberg Miners: Ognjen Nisavic 27, Juan Ferrales 25, Marin Mornar 19, Erik Borg 13, Valen Tejada 6, Oliver Bojang Visnes 6

Første seier til Nidaros

- Da vi dro fra Fyllingen tok vi fram vårt beste og brukte fart. Nå kom den lagfølelsen og gutsen jeg har sett på trening og som jeg visste at gutta har. Vi traff veldig bra på det vi har jobba med denne uka, sa Nidaros-coach Thor Inge Øvermo etter at laget hans hadde nedkjempet og slått Fyllingen 97-92.

Dermed fikk trondheimslaget sin første seier (1-4), mens Fyllingen står med fem strake tap før møtet med Ammerud i Apalløkkahallen søndag.

Gjestene fra Bergen var store favoritter og hadde føringen i de to første periodene, før Nidaros begynte å overta.

Det avgjørende rykket kom mot slutten av tredje periode, på stillingen 60-59 til hjemmelaget. Da satte Christian Tøfte inn 62-59 og Mihajlo Krivokapic en trepoenger til 65-59 – og så begynte fjerdeperioden med en ny scoring av Krivokapic (67-59).

Nidaros var oppe i 14 poeng (74-60) før Fyllingen startet en sluttspurt som nesten ga gjestene kontakt. En trepoenger fra Jay Harris reduserte stillingen til 82-77 med 3:30 igjen på tavla, men Jets svarte med en scoring fra Tøfte og en treer fra Mikkel Aarnes: 87-77! Og Bouna Black Ndiayes to siste trepoengere til 95-89 og 95-92 kom for sent, den siste da bare fem sekunder gjensto i Husebyhallen.

Fyllingen måtte feile og sende Mihajlo Krivokapic til straffelinja, og kampens toppscorer gjorde ingen feil: Han senket begge og sikret seieren med sifrene 97-92.

- Kongekamp

- Mihajlo spilte en kongekamp, fastslo Øvermo. Kongsberg-gutten endte på 27 poeng etter å ha satt 5 av 12 trepoengere. Men Nidaros hadde i tillegg fem spillere i tosifret score, alle på 13 og 12 poeng. Det forteller om jevnhet og lagspill.

- Vi har snakket om å ta mer ansvar på banen, og nå tok gutta til de grader ansvar. Det var en forrykende artig kamp. Fyllingen tapte jo med ett poeng for Kongsberg og i overtime mot Gimle, så vi visste det ville bli tøft. Men jeg er strålende fornøyd med laget, også de på benken som «jobba» og hjalp fram alle på banen, sa Thor Inge Øvermo.

Nidaros Jets vant uten å skyte spesielt godt: Hjemmelaget hadde 29 prosent treff på trepoengerne (7 av 24) mot Fyllingens 25 (7 av 27).

Gjestene vant returstatistikken 38-25, men det hjalp ikke. Nidaros kom like fullt mye til under kurvene og hadde 24 av 30 på straffer, mot Fyllingens 9 av 11.

Angrepsdelen med 92 poeng var ikke krise for gjestene, men de slet med forsvaret mot et Nidaros-lag som angrep fra alle kanter og med mange forskjellige spillere.

Nidaros Jets: Mihajlo Krivokapic 27, Mats Selboe 13, Jakob Baiden 12, Brage V. Sørensen 12, Christian Tøfte 12, Mikkel Aarnes 12, Jørgen Kjesbu 6, Torkel Westby 3.

Fyllingen: Bouna Black Ndiaye 22, Magne Fivelstad 19, Jay Harris 18, Peter Bullock 13, Vilius Sumskis 10, Karl Otabor 6, Jasin Akil 2, Edvard Aamodt Kristiansen 2.

Frøyas femte strake seier

Frøya hadde Devin Gilligan og Nikola Vasojevic tilbake i startoppstillingen, men måtte slite for seier nummer fem mot et fysisk robust Tromsø-lag.

Tromsø Storm har fortsatt sin pointguard Johannes Lange ute med skade, og baserer angrepet mye på utenlandstrioen: Anthony Elechi, Phil Henry og svenske Olle Welander sto for totalt 71 av lagets 82 poeng i Frøya Arena. Elechi var kampens toppscorer med 30 poeng og hadde i tillegg 11 returer.

Gjestene ledet siste gang midtveis i andre periode (36-35), men Frøya overtok og hadde 18 poengs ledelse (70-52) mot slutten av den tredje. Tromsø Storm kom sterkt tilbake og greide å skape spenning i sluttminuttene.

Olle Welander la inn en trepoenger til 86-82 med 24 sekunder igjen. Avgjørelsen falt da Phil Henry pådro seg en usportslig feil og Nikola Vasojevic la to straffer til 88-82 og Frøya beholdt ballen med 19,2 sekunder igjen.

Gilligan (16 poeng og 13 returer) brakte trygghet og fart inn i Frøya-laget, Vasojevic var stødig som pointguard og 2,07 m lange Ljubomir Campara leverte en ny double-double med 26 poeng og 11 returer.

Lagets 41-32-overtak i returstatistikken imponerer. Daniel Alsaker Sandven hadde en sterk kamp med 11 poeng og mange gode initiativ, mens Thomas Solem som endte på 6 poeng og 5 returer var viktig i de hektiske sluttminuttene, med flere returer.

Tromsø Storm er normalt et bra trepoengslag, men med 6 av 25 (25 prosent) lyktes de ikke denne gang. Aron Nielsen Finstad var best med 2 av 3, men fikk bare spille 15 minutter.

Tromsø reiser videre til tøff kamp mot Bærum i Nadderudhallen søndag, mens Frøya ruster seg for tøffe bortekamper til helgen: Kongsberg Miners lørdag og Bærum søndag.

Frøya: Ljubomir Campara 26, Devin Gilligan 16, Daniel Alsaker Sandven 11, Nikola Vasojevic 11, Haakon Heradstveit 8, Jonas Kessler 7, Thomas Solem 6, Ulrik Stranger-Johannessen 5.

Tromsø Storm: Anthony Elechi 30, Phil Henry 21, Olle Welander 20, Aron Nielsen Finstad 6, Marcus Wynn 3, Simen Samuelsen 2.