Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / - Har én fot i sluttspillet
Eric Gilchrese  i en drive mellom Ilarion Bonhomme og Andreas Isaksen i torsdagens BLNO-kamp. Gilchrese ble toppscorer med 25 poeng, hadde 12 returer og 8 assists og gjorde også en stor forsvarsjobb mot Bonhomme. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Eric Gilchrese i en drive mellom Ilarion Bonhomme og Andreas Isaksen i torsdagens BLNO-kamp. Gilchrese ble toppscorer med 25 poeng, hadde 12 returer og 8 assists og gjorde også en stor forsvarsjobb mot Bonhomme. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

- Har én fot i sluttspillet

Asker Aliens måtte vinne og tviholdt på ledelsen da Ammerud nærmet seg i fjerdeperioden. Med 94-76 overtok Asker den viktige åttendeplassen før siste serierunde i BLNO.

 

Ammerud – Asker Aliens 76-94

- Vi har én fot inne og én fot ute. Vi er ikke der ennå, presiserte Asker-trener Kenneth Webb etter seieren over Ammerud foran over 700 tilskuere (687 betalende) i Apalløkkahallen.

Vinner Asker over Fyllingen hjemme i Leikvollhallen lørdag, er åttendeplassen og sluttspillkvartfinalene mot Kongsberg Miners sikret. Blir det tap, må Webb og spillerne hans vente i spenning på Ammeruds kamp i Tromsø søndag. Etter torsdagens kamp står både Asker og Ammerud med 7-19 i seire og tap, men Asker er foran på 2-1 i innbyrdes kamper. Det betyr at Ammeruds eneste sjanse er at Asker taper og at de selv får sin åttende seier i bortemøtet med Tromsø Storm.

- Helt siden kampen vår i Tromsø (83-84) har vi sett ut som det laget vi vil være. Klarer vi å følge opp og slå Fyllingen lørdag, gir vi oss sjansen til å møte Kongsberg i kvartfinalene og få en spennende slutt på en tøff sesong, fastslo Webb.

 

Sanders tilbake som spiller

Ammerud overrasket alle med å ha treneren Marco Sanders tilbake på banen, og dermed to 40-åringer i startfemmeren! Sanders er 1979-årgang, mens Orji Okoroafor fylte 40 tidligere i uka.

Begge er i forbløffende god form, og Sanders gikk rett inn i en lederrolle på banen.

Den 2,02 m lange forwarden endte på 15 poeng og 8 returer før han måtte ut av kampen etter to usportslige feil i slutten av tredje periode, på stillingen 59-67.

- Det var fullstendig sjokkerende, sa Kenneth Webb.

- Jeg så jo Marco varme opp og spøkte med at han skulle spille, men tenkte ikke noe mer på det før jeg plutselig så ham i Ammeruds drakt. Marco er en veldig smart spiller og han ga oss problemer fordi han kunne matche Djo (Loo Yele) i feltet, forklarte Asker-treneren.

Samtidig betydde den tidligere toppspillerens inntreden at spesielt Armani Cotton brukte lang tid på å komme inn i kampen, og at Ammeruds offensiv måtte bli annerledes. Ilarion Bonhomme var tilbake etter sin kneskade, men virket preget av det lange kampoppholdet og hadde en særdeles tøff motspiller i Eric Gilchrese.

Bonhomme viste sitt blikk med 10 assists, men misset skuddene (1 av 6 på straffer), endte på 7 poeng og pådro seg og laget flere turnovers.

 

- Bakpå hele veien

- Nei, dette var surt. Vi klarte ikke å matche Asker verken offensivt eller defensivt og var bakpå hele veien, konkluderte Orji Okoroafor, som scoret 17 poeng i sin første kamp som 40-åring.

- Men vi har vært så få på trening de siste ukene at vi nesten ikke vet hvem vi har, og så måtte coachen steppe inn. Marco er god og klarte å matche Djo, men med både han og Ilarion inn «fra sida» ble kjemien i spillet vårt litt annerledes, erkjente Okoroafor.

De grønnkledde slet aller mest i forsvar, noe 53 Asker-poeng i første halvdel (53-42) forteller mye om.

Dessuten fikk Ammerud både Andreas Isaksen og Armani Cotton i trøbbel med tre feil tidlig i kampen.

 

Gedigen Gilchrese

Hjemmelaget ledet 2-0 før Asker overtok og førte resten av kampen, anført av en gedigen Eric Gilchrese. Lagets amerikanske pointguard var toppscorer med 25 poeng, hadde 12 returer og 8 assists. I tillegg stoppet han Bonhommes fryktede driver og noterte seg for tre viktige steals.

På det meste var Askers ledelse oppe i 14 poeng (51-37) og ofte rundt 10, men Ammerud kom flere ganger tett innpå – og var nede i 3 poeng to ganger i fjerdeperioden.

Orji Okoroafor reduserte først til 70-73 med et halvdistanseskudd og så til 73-76 etter en «and one»-situasjon, men to tidligere Ammerud-spillere sørget for at Asker dro fra igjen.

Plaisir Nzitani Mukoko kom fra benken og bidro med 3-poengeren til 76-70, to til 80-73 og en "drepende" 3-er til 83-73. Helt fram til denne sesongen spilte han i grønt på Apalløkka. Eric Gilchrese hadde også sin første sesong i Ammerud, og la inn en scoring (78-73) mellom de tre fra Mukoko.

 

Solid forsvar, sterk skyting

- Forsvaret vårt var nøkkelen til seieren, understreker Kenneth Webb.

- Eric er en veldig god defensiv spiller, men han trengte hjelp utpå der og fikk det av resten av laget.

Asker hadde også en god skudd-kamp. Mens Ammerud bare hadde 4 av 21 på 3-poengsskuddene, traff gjestene 10 av 22 (45 prosent) – etter 4/6 fra Mukoko, 3/5 fra Ludvig Bergh, 2/5 fra Gilchrese og én viktig i sluttminuttene fra Anders Stien: 88-74 med 2:30 igjen, en scoring som definitivt punkterte kampen.

Djo Loo Yele måtte ta en pause med sin vonde skulder etter feilen som kostet Marco Sanders utvisningen, men kom tilbake mot slutten av kampen.

- Han trenger litt hvile nå, men skal være klar igjen til kampen mot Fyllingen lørdag, forsikrer Webb.

 

- Ikke over ennå

Orji Okoroafor og Ammerud nekter å gi seg, selv om de er avhengige av at Asker taper for Fyllingen – før de må slå Tromsø Storm søndag.

- Vi skal løfte oss til kampen søndag og lade godt opp. Det blir vanskelig, for de har to gode importer (Cam Gregory og Kevin Altidor) og gode norske spillere. Men det er ikke over ennå, fastslår 40-åringen.

Armani Cotton kom til sin rett utover i kampen og endte som hjemmelagets mestscorende spiller med 22 poeng og beste returtager med 11.

 

Poengscorere:

Ammerud: Armani Cotton 22, Orji Okoroafor 17, Marco Sanders 15, Andreas X. Isaksen 13, Ilarion Bonhomme 7, Oliver Bojang Visnes 2.

Asker Aliens: Eric Gilchrese 25, Plaisir Nzitani Mukoko 22, Djo Loo Yele 21, Ludvig Bergh 11, Joachim Bøhn 8, Anders Stien 5, Carl Kevin Brunæs 2.