Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / - Et skritt nærmere vanlig trening
Bærums amerikanske guard Astaja Tyghter legger en pasning over Asker Aliens-forsvarerne Alva Julsrud (nr 21) og Ingrid Selvik i et av av forrige sesongs BLNO-oppgjør. Til høyre i bildet Hedwig Follestad Johansen. Pasninger er nå blitt tillatt på norske baskettreninger, mens vanlig spill må vente noen uker eller måneder til. FOTO: ERIK BERGLUND
Bærums amerikanske guard Astaja Tyghter legger en pasning over Asker Aliens-forsvarerne Alva Julsrud (nr 21) og Ingrid Selvik i et av av forrige sesongs BLNO-oppgjør. Til høyre i bildet Hedwig Follestad Johansen. Pasninger er nå blitt tillatt på norske baskettreninger, mens vanlig spill må vente noen uker eller måneder til. FOTO: ERIK BERGLUND

- Et skritt nærmere vanlig trening

«Man kan bruke felles ball i idretter, også når ballen kastes med hendene». Justeringen i koronavettreglene er et lite lyspunkt for basketfolket.

En meters avstand gjelder fortsatt, men fra i dag kan norske basketballspillere igjen sende pasninger og ha pasningsdriller – forutsatt at smittevernreglene overholdes og at alle baller som er i bruk vaskes både før og etter trening.

- Det eneste nye er at vi nå kan bruke ball, men vi er kommet et skritt nærmere vanlige treninger, sier Brent Hackman, sportssjef i Norges Basketballforbund.

- Vi kan fremdeles ikke spille forsvar, og det er litt begrenset hva man kan gjøre. Men spillerne kan f.eks. gå sammen i grupper og skyte og drible ballen, forklarer han.

Arrangement med 20 personer er nå tillatt, men NBBF anbefaler en begrensning på maksimalt seks deltakere per halvbane innendørs.

- Det handler om å gi spillerne plass, og det skal godt gjøres å være bare 1 meter fra hverandre med flere enn seks på en halvbane, mener Hackman.

 

De nye reglene

Her er de oppdaterte koronavettreglene for norsk basketball:

  1. Arrangement med inntil 20 personer er tillatt. NBBF anbefaler en begrensning på inntil seks deltakere per halvbane innendørs. Deltakerne bør deles inn i faste grupper.
  2. Alle deltakere må til enhver tid holde minst 1 meters avstand.
  3. Ansvarlig klubb må ha en person ansvarlig for aktiviteten og sørge for at smittevernstiltakene til enhver tid opprettholdes.
  4. Deltakerne kan dele ball. Antall deltakere som bruker ballen bør begrenses. Ballen skal vaskes både før og etter bruk.
  5. Økten skal gjennomføres på en forsiktig og skånsom måte for å unngå skader.

I tillegg presiseres det fra Norges Idrettsforbund at idrettslaget må sørge for at ledere, instruktører og frivillige er kjent med gjeldende smitteverntiltak, og at deltakere og eventuelle foresatte må informeres om gjeldende smitteverntiltak før treningene begynner.

 

- Viktig å følge tiltakene

Så vil neste steg handle om smitteutviklingen i Norge, men Regjeringen har som mål å få åpnet store deler av samfunnet 15. juni. Da er det også planlagt åpning av alle landets treningssentre.

Da kan det kanskje også være mulig å spille basket «på ordentlig» igjen, uten andre begrensninger enn god håndvaskrutiner og hostehygiene?  

Det betyr fortsatt håp for blant annet Basketskolen i Tønsberg siste uke i juni.

- Vi ønsker selvfølgelig å komme i gang med så mye basket som mulig, men sett fra basketballforbundets side er det aller viktigst at vi kan spille fem mot fem igjen og være i gang når neste sesong starter i september. Det er derfor veldig viktig nå at alle følger de vedtatte tiltakene og ikke forhaster seg og tar noen snarveier, presiserer Brent Hackman.