Norges Basketballforbund / Nyheter / Nyheter 2020 / - De unge spillerne løftet laget
Stian Emil Berg styrte Asker fra pointguard og ble kampens toppscorer med 24 poeng etter sterke driver og god langskyting. Her legger hjemmelagets kaptein to poeng mellom Andreas Isaksen og Plaisir Nzitani Mukoko.
FOTO: ERIK BERGLUND
Stian Emil Berg styrte Asker fra pointguard og ble kampens toppscorer med 24 poeng etter sterke driver og god langskyting. Her legger hjemmelagets kaptein to poeng mellom Andreas Isaksen og Plaisir Nzitani Mukoko. FOTO: ERIK BERGLUND

- De unge spillerne løftet laget

Både lagkaptein Stian Emil Berg og coach Kenneth Webb ga mye av æren til unggutta på benken da et kraftig skadesvekket og redusert Asker Aliens nedkjempet Ammerud og revansjerte hjemmetapet fra oktober.

Asker Aliens – Ammerud 76-59

- Det har vært veldig bra å ha med full juniorgruppe på treningene, jeg kjenner på at de gir oss mer energi både på oppvarmingen og under kampen, sa «interim»-kaptein Stian Emil Berg, toppscorer med 24 poeng og ledende på banen.

- En «super-duper» laginnsats, fastslo Kenneth Webb.

- Jeg gir masse kred til de unge spillerne våre. De har løftet hele laget på treningene denne uka og det viste seg i dag, presiserte Asker-coachen.

Asker hadde et lag av profiler fraværende: Eric Gilchrese (ankel), Aksel Bolin (rygg), Torgrim Sommerfeldt (kne) og Ludvig Bergh (kne) er alle ute med skader, Anders Stien var på jobb og Djo Loo Yele skal etter planen spille igjen fra januar.

Dermed var bare tre normale startere og nøkkelspillere på plass – Stian Emil Berg, Joshua Hart og Haakon Hellebust, som måtte ta ansvar og levere for at hjemmelaget skulle revansjere seg for nederlaget (88-98) mot det samme Ammerud-laget i oktober. Den gang et Asker med Bolin, Stien og Bergh, men uten Hellebust.

 

Fra 1-8 til dominans

Med fem unggutter fra årsklassene 2002 til 2004 på benken var det et «Nød-Asker» gjestene fra Ammerud burde ta en ny seier mot. Og ikke minst dominere inside med duoen Joshua Sykes og Mustafa Dibba.

Det åpnet også programmessig og lovende for de hvite og grønne, som gikk ut med 8-1-ledelse.

Så snudde alt raskt med en 10-0-run for hjemmelaget – og en ledelse de aldri senere ga fra seg.

Ammerud jaget riktignok like bak i store deler av kampen og var nede i 2 poeng (33-31) og sent i tredje periode 4 bak (45-41). Men nærmere kom de ikke. I minuttene før siste pause raste Asker fra til 55-43, et rykk som i praksis avgjorde kampen.

Bortelaget var senere aldri nærmere enn 10 poeng bak.

 

Ammerud med 14-åring

Med 1:40 igjen fikk også alle de unge på begge lag slippe til. Asker med Filip Kaasa fra 03-årgangen og duoen Oliver Bergstad og Niklas Sandstrøm fra 04, Ammerud med Aksel Borg og Riad Basic fra 04 – og Jonathan Kleven-Fredriksen, født 5. april 2006!

14-åringen debuterte med 44 sekunder mot Tromsø Storm søndag, som en av de aller yngste i mennenes BLNO.

Adam Nielsen Finstad som er født 3. oktober 1991 var 14 år, 4 måneder og 23 dager da han fikk sin debut for Harstad Vikings mot Kongsberg Miners 26. februar 2006. Men Jonathan er yngre enn Ali Ouakkaha (i dag Gimle-spiller) var da han spilte sin første BLNO-kamp mot for Frøya mot Harstad Vikings 15. januar 2005, tre måneder før 15-årsdagen (16. april). 

Oliver Bergstad grep sjansen aller best av de unge, med en flott drive og venstrehåndslayup til 76-56 for hjemmelaget. Før trepoengsekspert Ouzhan Farzaneh – som har fått slippe til lite for Ammerud denne sesongen – endelig fikk prikke de tre siste poengene i kampen, til 76-59.

 

- 75 prosent vår fortjeneste

- Jeg syns vi spilte smart og gjorde det veldig bra forsvarsmessig, sa Stian Emil Berg.

- Vi var ikke akkurat flamme-heite til halftime (33-24), men det løsnet etter hvert. Jeg ser at Ammerud hadde en dårlig skyte-kamp og kunne truffet mer, men jeg syns det var 75 prosent vår fortjeneste at de ble holdt til under 60 poeng.

Ammerud traff bare 3 av 21 trepoengere (!) og Asker vant returstatistikken så klart som 43-32 etter 14 fra Joshua Hart, 8 fra Haakon Hellebust og 7 fra Paulius Grebliunas.

Trioen Berg-Hart-Hellebust sto for 65 av hjemmelagets poeng, men fikk god hjelp.

Seieren var viktig for Asker, som utlignet til 1-1 innbyrdes mot Ammerud og nå er 7-5 mens Marco Sanders’ menn står med 4-7.

 

Fullt lag i januar?

- Det er veldig deilig å gå ut i julepausen med den følelsen, det var en positiv kamp. Nå må vi bygge opp samme «effort» i en gruppe med et litt nytt lag når de andre kommer tilbake i januar, sa Berg, som endte kampen med 24 poeng, 6 returer, 5 assists og 3 steals og hadde 3 av 6 fra trepoengsland. Joshua Hart endte med 23 poeng og 14 returer, men mer bom (10 av 27 på field goals), Haakon Hellebust hadde 18 poeng og 8 returer og var effektiv i angrep både inside, på halvdistanse og med treerne (2 av 4).

Eric Gilchrese og Ludvig Bergh skal være klare etter skade når serien begynner igjen med Asker Aliens – Gimle 2. januar, og forhåpentligvis for Asker kommer Bolin, Yele og Sommerfeldt også i gang tidlig i det nye året.

- Nå må vi bare jobbe godt gjennom juleferien. Det passer bra for oss å få en pause nå, og så håper vi å få tilbake spillerne friske og raske. Vi har ikke vunnet noe som helst ennå, men har et par seire på rad og har spilt en del bra forsvar, konstaterte Kenneth Webb.

 

Må løfte seg mot Centrum

For Ammerud var kampen en ny nedtur etter 79-101 hjemme mot Tromsø Storm søndag.

- Vi er dårlige på returer og tar dårlige valg i angrep, eller iallfall for tidlige valg. Vi må bli bedre og vi må snakke sammen før kampen mot Centrum tirsdag, fastslo coach Marco Sanders.

59 poeng er det minste Ammerud har scoret denne sesongen. Altfor mange angrep som ble avsluttet med en håpefull solo-drive mot to eller tre motstandere, ikke det kollektive angrepet coach Marco Sanders og laget ønsker å få til. Og langskytingen var sesongverste.

Ammerud må faktisk opp noen hakk i prestasjonene for å slå bunnlaget Centrum Tigers i Apalløkkahallen tirsdag, i lagenes siste kamp før jul. 

 

Poengscorere:

Asker Aliens: Stian Emil Berg 24, Joshua Hart 23, Haakon Hellebust 18, Paulius Grebliunas 4, CJ Omego 3, Christian Støring Bakken 2, Oliver Bergstad 2.

Ammerud: Mustafa Dibba 19, Joshua Sykes 17, Orji Okoroafor 6, Andreas X. Isaksen 5, Plaisir Nzitani Mukoko 5, Ouzhan Farzaneh 3, Aksel Barkvoll 2, Fredrik Hårstad Trana 2.