Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Valgte tre lange – og Lange
Kvartetten som ble belønnet med deltakelse i landskampene i Madrid 21.- 28. juni. Fra venstre Fredrik Kleivdal, Johannes Lange, Emil Grosse og Aksel Borg.
FOTO: ARILD SANDVEN
Kvartetten som ble belønnet med deltakelse i landskampene i Madrid 21.- 28. juni. Fra venstre Fredrik Kleivdal, Johannes Lange, Emil Grosse og Aksel Borg. FOTO: ARILD SANDVEN

Valgte tre lange – og Lange

Landslagssjef Mathias Eckhoff trengte høyde i troppen til landskampene i Madrid og landet på tre unge og tidligere U-landslagsspillere han kjenner godt fra før. Så fikk Johannes Lange den siste guardplassen i troppen.

– Johannes var god på det han er god på i Tromsø, sette tempo og komme inn i gaps. Han plukket opp ting raskt og hadde en god samling, fastslo Mathias Eckhoff etter at han hadde valgt ut den 25-årige pointguarden og Tromsø Storm-kapteinen i 14-mannstroppen til kampene mot Dominikanske Republikk og Portugal.

Tre av fire uttatte spillere er mer ruvende karer:

Emil Grosse og Aksel Borg på 2,08 og 2,06 og Fredrik Kleivdal som har markert seg som en lang (1,99) og spenstig ving i BLNO. Kleivdal som var U18-spiller i fjor er yngstemann i troppen til Madrid.

 

Frey mister Portugal-kampen

Kampprogrammet i Madrid er blitt endret. Norge møter fortsatt Dominikanske Republikk lørdag 22. juni som er dagen etter ankomst, men får deretter en kamp mot et Allstar-lag tirsdag 25. og avslutter mot Portugal torsdag 27.

Bilbao-klare Harald Eika Frey får med seg to av tre kamper, men ikke den mot Portugal.

Stian Mjøs har meldt forfall til uka i Madrid, mens Mikkel Kolstad sliter med en skade – men er tatt ut.

– Så vi må ha forskjellige spillere som kan fylle de rollene, påpeker Mathias Eckhoff.

Lars Espe, Johan Flaa og Reidar Greve er i troppen fra før, ved siden av Kolstad, så Lange blir femtemann på guardplass.

– Nåløyet er veldig trangt for små guarder, understreker landslagssjefen.

 

For tidlig for Gjerde, feil tidspunkt for Nilsen 

Blant spillerne på kandidatcampen var Mikal Gjerde som gjør comeback etter skade og skal spille for Ammerud, mens Lars Nilsen er hjemme og skal tilbake til siste år på college i Georgia.

– Både Mikal og Lars er fysisk sterke, og den eneste grunnen til at Lars ikke kom med denne gangen, er at han ikke er aktuell for de to neste vinduene (november og februar) – og vi må prioritere de spillerne som kan bidra der, forklarer Eckhoff.

– Mikal har ikke spilt basketball på ett og et halvt år, han skadet seg i håndleddet og måtte opereres og satt ute forrige sesong i USA. Han ble bedre og bedre her selv om kroppen hans ble mer og mer morken i løpet av fem treninger. Og han har forutsetninger for å være med i fremtidige landslag. Jeg er sikker på at Mikal får en kjempefin sesong i Ammerud i ligaen, og så får vi se hva som skjer når han finner gamet sitt og kommer i basketform.

 

– Inn og fylle roller

Mathias Eckhoff avsluttet den siste treningen i Leikvollhallen med å gi skryt til hver og én av spillerne.

– Det var en nyttig samling der det handlet om å få etablert landslagets defensiv og offensive prinsipper så spillerne senere når anledningen byr seg kan hoppe inn og fylle roller.

– Alle som var her nå, er kandidater for de neste årene forutsatt at de er villige til å satse over tid, sa landslagssjefen.

 

Norges tropp til landskampene i Madrid 21.- 28. juni:

Andrija Blatancic, eks Alkar Sinj (Kroatia)

Erik Borg, Cantbasket 04 (Spania)

Harald Eika Frey, Surne Bilbao Basket (Spania)

Aksel Hvalgård Borg, Bærum

Johan Flaa, Centrum Tigers

Lars Fredrik Espe, Fyllingen

Reidar Greve, Gimle

Mikkel Kolstad, Gimle

Jørgen Odfjell, Gimle

Milovan Savic, Gimle

Hallvard Venstad Staff, Gimle

Emil Grosse, Nidaros Jets

Johannes Rydningen Lange, Tromsø Storm 

Fredrik Kleivdal, Ullern/Bærum