Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Ulriken - en klasse over
Anna Hovig Wikstrøm var i storslag og endte med 21 poeng, 5 returer, 4 assists og 3 steals da Ulriken utklasset Asker 72-43. Her er 17-åringen i en drive mellom Alva Julsrud og Siri Granheim.
FOTO: ERIK B. BERGLUND
Anna Hovig Wikstrøm var i storslag og endte med 21 poeng, 5 returer, 4 assists og 3 steals da Ulriken utklasset Asker 72-43. Her er 17-åringen i en drive mellom Alva Julsrud og Siri Granheim. FOTO: ERIK B. BERGLUND

Ulriken - en klasse over

Asker Aliens holdt brukbart følge til pause, men maktet bare å score 5 og 6 poeng i de to siste periodene og ble utklasset av et aggressivt Ulriken-lag som manglet toppscorer Stine Austgulen, men som hadde Kari Kyrkjebø med igjen.

Asker Aliens – Ulriken Eagles 43-72

Ammerud – Ullern 43-94

Nøkkelen for Ulriken var å stoppe Askers storscorer og ligaens MVP Natalie Villaflor, som kom fra 48 poeng og 10 av 11 på 3-poengere mot Ammerud. Nå slapp hun sjelden fri fra Aurora Sørbyes aggressive forsvar, måtte nøye seg med 11 poeng på og mistet dermed også toppscorerprisen i BLNO Awards til nettopp Stine Austgulen.

Marginen er hårfin:

Begge ender på 25,9 poeng pr. kamp, men Austgulen står med 25,875 i snitt (414 poeng på 16 kamper) mot Villaflors 25,850 (517 poeng på 20 kamper).

Før kampen i Vollenhallen mottok Ulriken-spillerne gullmedaljer og Asker bronsemedaljer for seriespillet, mens Natalie Villaflor fikk tre priser (MVP, Allstar og beste forsvarer), Aurora Sørbye og Synne Jacobsen pris for plass i Allstarlaget og Asker-coach Basil Shiltagh prisen som «Årets trener».

 

Sørbye tidlig i gang

Så begynte hjemmelaget optimistisk med 8-4-ledelse, men i løpet av to-tre minutter hadde Ulriken fått inn en 12-0-run og gått til 16-8-ledelse, etter en sterk drive fra Celine Klett og et lite Aurora Sørbye-show med to 3-poengere, en tip-in og en steal og påfølgende assist til Anna Hovig Wikstrøm.

Den ledelsen ga gjestene aldri fra seg, men Asker holdt brukbart følge til pause (32-39) og fikk også inn den første scoringen i tredje periode med en treer fra Siri Granheim (35-39).

 

– Alt handlet om forsvar

Men så strammet Ulriken til, stoppet hjemmelaget i alt de gjorde og raste fra til 51-35 (12-0 igjen) uten at de gulkledde scoret en eneste gang i løpet av 7 minutter.

De to siste periodene endte 19-5 og 14-6 til et Ulriken-lag som igjen viste hvor godt de står distansen og hvor vanskelig det er å demme opp for dem gjennom fire perioder.

– Vi bommet også en masse enkle skudd og layups, men utfordret oss selv forsvarsmessig i dag og gjennomførte det. Alt handlet om forsvar, presiserte DuRell Sanford.

 

Kyrkjebø tilbake

Stine Austgulen og Sunniva Sørbye er hjemme i Bergen sammen med korsbåndopererte Fatima Mohammad, men heldigvis for Ulriken er Kari Kyrkjebø kommet med igjen.

Den allsidige forwarden spilte de første kampene i oktober og har i mellomtiden konsentrert seg om medisinstudiene. Nå kommer 22-åringen inn som en viktig brikke i sluttspillet som begynner med kvart- og semifinaler kommende helg.

– Jeg trengte en pause, men har vært med igjen nå de siste ukene. Er vel både litt kamprusten og litt alt-mulig-rusten, men tenkte det var greit å henge meg på når det bare er en måned igjen. Så det var gøy og jeg er glad for å være tilbake, fastslo Kyrkjebø, som hadde 8 poeng og 6 returer på sine 29 minutter.

 

Stoppet Villaflor

Aurora Sørbye gjorde en enorm forsvarsjobb mot Natalie Villaflor, godt hjulpet av lagvenninnene og i første rekke Anna Hovig Wikstrøm. Askers amerikaner måtte slite for skudd og driver og ble for alene.

– Vi vet jo at Natalie er den som scorer og vi måtte stoppe henne og ikke la henne få muligheten til å skyte, holde henne utenfor kampen. Det syns jeg vi klarte ganske bra i stor grad, sa Ulrikens 18-årige pointguard, som endte kampen med 22 poeng, 5 steals, 4 returer og 3 assists.

Anna Hovig Wikstrøm utfordret og skapte og hadde til slutt 21 poeng, mens Celine Klett er på vei tilbake for fullt og markerte seg med 6 poeng, 6 returer, 4 steals og 3 assists.

 

– Passive mot aggressivt lag

For Asker ble kampen et steg tilbake. Da Natalie Villaflor i stor grad ble tatt ut av kampen, ble det for tynt.

– Da må vi være klare til å steppe inn og ta større roller. Nå ble vi altfor passive mot et aggressivt lag og har bare oss selv å skylde på, sa Basil Shiltagh.

 

Møter Bergen Elite i kvartfinale

Sluttspillet i Frøya Arena i Bergen åpner med kvartfinalene Asker Aliens – Bergen Elite og Bærum – Ammerud fredag, mens vinnerne skal ut i semifinaler mot henholdsvis Ullern og Ulriken Eagles lørdag.

Så går semifinalevinnerne til best av tre-finaler der første kamp spilles onsdag 20. mars, mens taperne skal ut i bronsefinale allerede søndag.

– Vi tenker bare på Bergen Elite nå først, understreker coach Shiltagh.

– Vi har mulighet til å møte Ullern i semifinalen, men først må vi finne igjen selvtilliten.

 

Fire Asker-spillere ute

Også Asker manglet spillere lørdag: Andrine Bergseth var syk, Feven Ramse Chol ble hvilt og satt på benken, Nina Nyegaarden var på jobb og Kristine Lindholm er fortsatt skadet.

Hjemmelaget hadde sin klart beste spiller i lagkaptein Siri Granheim, som endte med 17 poeng, 14 returer og 5 assists, men som også hadde dag med lav treffprosent og mange turnovers.

 

Poengscorere Asker Aliens – Ulriken Eagles (43-72):

Asker Aliens: Siri Granheim 17, Natalie Villaflor 11, Alva Håseth Julsrud 6, Teodora Borojevic 4, Karianne Øysted Sørbye 3, Tindra Hillestad Pack 2.

Ulriken Eagles: Aurora Sørbye 22, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 21, Kari Kyrkjebø 8, Synne Jacobsen 6, Celine Klett 6, Lina Hønsi Blanco 5, Nora Hisdal 4.

 

3-poengsshow fra Ullern

Aurora Toyomasu la sine 5 første trepoengere og endte med 5 av 6, mens Vilde Havnes satte 4 av 6, Fanny Dyngeland-Sundén 3 av 4 og Maren Mildestvedt 2 av 5 da Ullern utklasset Ammerud 94-43.

Gjestene lå lenge over 50 prosent treff og endte på 44 etter 16 av 36.

Ammerud er fortsatt uten Makana Stone, Alexandra Polishchuk og lagkaptein Josephine Traberg og kunne ikke følge et Ullern-lag som også manglet spillere. Tori Solberg Halvorsen og Malin Schneidt var ute med sykdom, Camilla Wold Wægger er på reise og Micol Torresani spilte bare 10 minutter.

Vilde Havnes var kampens ledende spiller med 20 poeng, 6 returer og 4 assists. Julia Heiden hadde 12 poeng og 8 returer og Pia Reeves 11 poeng og 9 returer for Ammerud.

 

Poengscorere Ammerud – Ullern (43-94):

Ammerud: Julia Heiden 12, Pia Gudmundsen Reeves 11, Adrianna Live Berg 6, Henon Ogbazion 5, Samanta Straupmane 4, Milena Rumenova Kodzhailieva 3, Madelen Rundbråten 2.

Ullern: Vilde Havnes 20, Aurora Grieg Toyomasu 19, Sophia Priestley 14, Maren Vieth Mildestvedt 13, Fanny Dyngeland-Sundén 11, Hannah Tomren Kristoffersson 8, Helena Eckhoff-Eliassen 4, Marika Kromberg Underwood 3, Oda Marie Tveiten 2.