Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Tre «finaler» venter for Norge
Maren Mildestvedt var Norges ledende spiller med 13 poeng og 10 returer. Her går hun på skudd med tre Andorra-spillere rundt seg.
FOTO: FIBA.COM
Maren Mildestvedt var Norges ledende spiller med 13 poeng og 10 returer. Her går hun på skudd med tre Andorra-spillere rundt seg. FOTO: FIBA.COM

Tre «finaler» venter for Norge

Andorra ble som ventet lett match, men de tre neste kampene i Small Countries-EM blir tøffe for de norske jentene. Torsdag møter de Albania i gruppefinale, lørdag Malta eller Kypros i semifinale – og søndag enten finale eller bronsekamp.

Norge – Andorra 72-39

– Vi har ikke tenkt så mye på det, sa Gunnar Nesbø etter at Norge hadde utklasset Andorra i onsdagens første kamp.

Han vet at laget kan bedre og at de viktigste kampene kommer i mesterskapets tre siste dager.

– Vi må prøve å finne bedre ro og flyt i det offensive spillet vårt. Defensivt var vi mye bedre i dag. Men vi har et kvinnelandslag som ikke har spilt kamper på to år, så vi trenger mer tid sammen, fastslo Nesbø.

 

Gruppefinale mot Albania

De norske jentene slipper iallfall å risikere å havne i 5-8-gruppa. Det ble klart etter at Albania vant et spennende oppgjør mot Armenia 70-64, i en kamp der det sto 61-61 med 2:40 igjen å spille og albanerne hadde fått to av sine beste spillere utvist med fem fouls.

Det betyr at Norge og Albania topper gruppe B med full pott etter to kamper og er klare for semifinale.

Lagenes møte torsdag (13.00) blir en ren gruppefinale, der vinneren skal opp mot toeren i gruppe A i semifinale – Malta? Mens taperen må møte A-vinneren, Kypros?

 

Sikre på straffer: 22 av 28

Andorra er nummer 111 av de 114 på FIBA-rankingen og kunne som ventet ikke matche Norge.

Karoline Teigland la to raske 3-poengere og Norge raste ut med 11-2 fra start. Andorranerne var aldri i nærheten av å tette den luka og måtte se seg slått 72-39 etter en kamp der de norske jentene sikkert kunne scoret 100 poeng med litt bedre uttelling.

Det er kun straffeskytingen som stadig holder et høyt nivå. Etter 13 treff på 15 skudd i åpningskampen mot Armenia, ble det 22 av 28 nå – med 5 av 5 fra Maren Mildestvedt, 3 av 3 fra Vilde Havnes og 9 av 11 fra Aurora Sørbye.

 

Sterkt comeback

Maren Mildestvedt var Norges ledende spiller med 13 poeng og 10 returer. Imponerende tatt i betraktning at 24-åringen i fjor høst gjorde comeback i basket etter fire og et halvt års pause.

Hun vant U16-NM med Ytrebygda som 14-åring og med Gunnar Nesbø som trener, spilte liga både med Ytrebygda og Gimle – og både EM og nordisk for U16- og U18-landslagene.

I sin siste kamp før pausen hadde hun 20 poeng og den avgjørende assisten til Sigrid Hardies matchvinnerscoring til 75-74 tre sekunder før slutt i Gimles NM-finale mot Sandvika. I 2019.

 

– Positivt å ha den pausen

– Helt ærlig syns jeg det har vært positivt å ha den pausen. Det har gjort at jeg har fått tilbake motivasjonen til å spille.

– Mange spillere slutter når de er 23-24 år, men jeg er forhåpentligvis motivert til å fortsette i mange år til. Så jeg er glad jeg hadde et avbrekk, understreker 24-åringen.

Mildestvedt har utdannet seg til sosionom og arbeider som prosjektkoordinator i ALLEMED, der hun veileder kommuner for å få barn og ungdom med i fritidsaktivitet.

 

– Mer trykk på samlingene før EM

Hun hadde en solid sesong for Ullern og snittet på 15,1 poeng, kom på sesongens Allstar-lag i BLNO og var selvskreven i A-landslaget som skulle til Small Countries-EM.

– Det er en veldig gøy gruppe og kult å være med i et lag med 12 spillere som alle er gode nok til å starte. Men jeg syns vi har hatt mer trykk på samlingene før EM enn vi har hatt nå i de to første kampene, sier den allsidige guarden.

– Hun er atletisk, lang (1,80), kan skyte og kan drive og tar returer. Hun har en masse ferdigheter vi drar nytte av, fastslår Gunnar Nesbø, som også hadde Andrea Bolstad Raa på laget da Ytrebygda vant NM-gullet for 16-åringer i 2014.

 

1,90-center var toppscorer

Landslagssjefen kunne trygt rotere med 12 spillere i onsdagens kamp mot Andorra, og gledet seg over at alle spillerne bidro og scoret.

Andorra bød på spesielt én utfordring: 1,90 m lange Claudia Guri som spiller i den spanske toppligaen for Cadi La Seu som holder til bare 20 km fra Andorra.

Centeren markerte seg med 18 poeng og 11 returer, men ble også presset til 9 turnovers av det aggressive norske forsvaret.

 

Poengscorere Norge: Maren Mildestvedt 13, Aurora Sørbye 12, Sunniva Sørbye 9, Tori Solberg Halvorsen 7, Karoline Teigland 6, Andrea Bolstad Raa 6, Karyn Sanford 5, Vilde Havnes 5, Siri Granheim 3, Synne Jacobsen 2, Eirin Vreim Holm 2, Severine Uggen 2.

Toppscorere Andorra: Claudia Guri 18, Noah Mico 8, Laura Laurent 6.

 

SMALL COUNTRIES-EM, PRISTINA

Resultater onsdag:

Gruppe A: Malta – Georgia 88-68 og Kypros - Kosovo 67-48.

Stillingen: Kypros 2-0, Malta 2-0, Kosovo 0-2, Georgia 0-2.

 

Gruppe B: Norge – Andorra 72-39 og Albania – Armenia 70-64.

Stillingen: Norge 2-0, Albania 2-0, Armenia 0-2, Andorra 0-2.

Gjenstående kamper, torsdag: Norge – Albania (13.00) og Andorra – Armenia (15.30).