Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Tilbake i Small Countries-EM
Tori Solberg Halvorsen (36) er veteranen i et ungt norsk kvinnelandslag og bare én av fire gjenværende fra forrige Small Countries-EM i Nikosia i 2022. Her er Ullern-forwarden i aksjon mot vertslandet Kypros. 
FOTO: FIBA.COM
Tori Solberg Halvorsen (36) er veteranen i et ungt norsk kvinnelandslag og bare én av fire gjenværende fra forrige Small Countries-EM i Nikosia i 2022. Her er Ullern-forwarden i aksjon mot vertslandet Kypros. FOTO: FIBA.COM

Tilbake i Small Countries-EM

Norge vil stille med et ungt kvinnelandslag i årets Small Countries-EM i Kosovo siste uke i juni. I troppen på 21 spillere er bare fire gjenværende fra mesterskapet for to år siden, mens 13 spillere er født i årsklassene 2002 til 2005.

– Vi har fortsatt et veldig ungt landslag, men en fin blanding av de som har vært med noen år, de som kommer opp fra U20 og noen som ikke har vært så mye inne, sier landslagssjef Gunnar Nesbø.

Sammen med assistentene Ståle Frey, Jeanine Flaaten og Isak Prinos skal han lede Norge i Small Countries-EM i Kosovos hovedstad Pristina 25. til 30. juni.

21 spillere er kalt inn til første samling i Oslo 24. til 26. mai.

Bare fire av de 12 som spilte Small Countries-EM på Kypros for to år siden er i troppen: Tori Solberg Halvorsen (36), Karoline Teigland (28), Synne Jacobsen (21) og Karyn Sanford (20).

– Stine Austgulen er ikke med i denne omgangen, Shiba Haji Ahmadi har lagt opp og Fatima Mohammad er skadet, begynner Gunnar Nesbø sin oppramsing.

Ute er også Julie McCarthy, Ingrid Selvik, Martine Landström, Lina Stranger-Johannessen og 37-årige Tina Stenerud Moen. Sistnevnte spiller for Tureberg i Basketettan og holder fortsatt høyt nivå.

 

Åtte fra U20-landslaget

Blant de nye er Severine Uggen (snart 25) som spiller Serie B-basket i Italia og Maren Mildestvedt (24) som gjorde comeback og kom på Allstar-laget i BLNO etter en sterk sesong for Ullern.

Landslagsledelsen har også funnet plass til 8 av 12 spillere fra fjorårets U20-landslag som vant fem av sju kamper i B-EM i Craiova (Romania) og ble nummer 7.

Fatima Mohammad er kneoperert og ikke med igjen før neste sesong og Susanne Gjerstad er i det militæret, mens Anna Hovig Wikstrøm og Sophia Priestley begge er 06-årgang og prioriteres på U18-landslaget som skal spille i nordisk i Finland og B-EM i Ploiesti i Romania.

 

– Noe å bygge videre på

– Vi har noe å bygge videre på med fjorårets U20-lag, og så har vi erfarne spillere som Tori (Solberg Halvorsen) og Karoline (Teigland) som har vært noen år i seniorlandslaget. Det vil gi oss et godt konkurransemiljø på trening, sier Gunnar Nesbø.

– Tanken er å kutte fra 21 til 16 spillere etter første helg og derfra til 12 pluss to, forteller landslagssjefen.

12 spillere skal være med til Small Countries-EM, mens to blir tatt ut som hjemmeværende reserver.

 

Klatret 19 plasser

Kvinnelandslaget fikk pris som tredje beste klatrer på FIBA-rankingen forrige sesong, da laget hoppet 19 plasser opp til 75.- plass blant de 114 på rankingen.

Det skyldtes åpenbart andreplassen i Small Countries-EM i 2022, da Norge tapte for vertslandet Kypros, men vant sine øvrige kamper og dro hjem med sølvmedaljer.

 

Møter Albania, Armenia og Andorra

Den gangen deltok bare fem lag, mens det nå er sju som skal spille EM i Pristina i Kosovo 25. til 30. juni. Her er Norge kommet i pulje med Albania, Armenia og Andorra, mens den andre puljen består av Malta, vertslandet Kosovo og tittelforsvareren Kypros.

– Andorra knuste vi jo sist (95-36), men vi vet ingenting om Albania og Armenia som ikke har vært med i turneringen før. Uansett er vi i en prosess for å bygge opp et landslag, fastslår Gunnar Nesbø.

Det understrekes av gjennomsnittsalderen i den uttatte troppen: 22,8 år.

 

Følgende spillere er tatt ut til landslagssamling i Oslo 24. til 26. mai:

Andrine Bergseth, Asker Aliens

Siri Granheim, Asker Aliens

Emma Thowsen Harloff, Bergen Elite

Eirin Vreim Holm, Bærum

Tori Solberg Halvorsen, Ullern

Vilde Havnes, Ullern

Maren Vieth Mildestvedt, Ullern

Malin Bjørnsen Schneidt, Ullern

Synne Jacobsen, Ulriken Eagles

Celine Klett, Ulriken Eagles

Aurora Sørbye, Ulriken Eagles

Sunniva Sørbye, Ulriken Eagles

 

Severine Uggen, Elite Basket Roma (Italia)

Maria Viktoria Haukenes, Gardenstore Sevilla (Spania)

Andrea Bolstad Raa, KFUM Lidingö (Sverige)

Karoline Teigland, Alvik (Sverige)

Selma Deisz, Plattsburgh State, New York (USA)

Felicia Dyngeland-Sundén, North Park, Chicago (USA)

Maria Thoresen Myklebust, Florida Atlantic (USA)

Hanne Løkkebø Nybø, Lincoln University of Missouri (USA)

Karyn Sanford, Tarleton State, Texas (USA)