Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Starten Norge trengte
Hallvard Venstad Staff førte an for Norge med dunker og scoret 10 av sine 14 poeng i førsteperioden Norge vant 24-9. 
FOTO: FIBA.COM
Hallvard Venstad Staff førte an for Norge med dunker og scoret 10 av sine 14 poeng i førsteperioden Norge vant 24-9. FOTO: FIBA.COM

Starten Norge trengte

Med borteseieren over Luxembourg fikk Norge en perfekt start på den første kvalifiseringsrunden for 2027-VM. Etter Romanias uventede hjemmetap for luxembourgerne torsdag, kan de norske gutta ta et langt steg mot avansement til neste kval-runde med seier over rumenerne i Nordstrand Arena 21. november.

Luxembourg – Norge 58-72

– Vi må jo si oss fornøyd, vi ser mulighetene våre og det er bare så synd at det er så lang avstand mellom disse kampene, sa Mathias Eckhoff.

At basketball er et «game of runs» viste oppgjøret i Coque Arena til fulle:

Norge skaffet seg et solid overtak i første periode med en 11-0-run til 22-7, Luxembourg startet andre periode med 16-2 og Norge svarte med 8-0. Før en norsk 13-poengsledelse (49-36) ble spist opp med luxembourgernes 15-0 som fikk opp stemningen i hallen og sendte hjemmelaget i ledelse 51-49.

 

Frey og Ndow styrte

Så bygget Norge sin tredje store ledelse i kampen gjennom fjerdeperioden, og denne gangen ga de den ikke fra seg. Mest av alt fordi Harald Eika Frey og Chris-Ebou Ndow tok ansvar og sjefsroller og også satte de viktige scoringene.

Bundesliga-duoen ble til slutt den store forskjellen på de to lagene.

– Vi måtte forstå at det først og fremst er forsvaret som holder oss gående, og da det var slapt i forsvar, begynte det å lugge offensivt også. Men i fjerde periode skulle vi få stops i forsvar og pushe ballen og lyktes med det, forklarte Chris-Ebou Ndow.

– Harald og jeg setter press på oss selv også, vi må «lead by example», ikke nødvendigvis bare score, men bidra med forsvar, returer og steals. Vi visste at Luxembourg kunne komme tilbake med runs, og i tredje periode ble stemningen i hallen elektrisk da de hentet oss inn. Vi måtte bare stoppe blødningen så raskt som mulig, sa 30-åringen.

 

14-0-run!

Luxembourg ledet 52-51 før de siste ti minuttene, men Frey og Ndow tok grep allerede fra start i fjerdeperioden.

På ledelse 56-54 kom det avgjørende rykket med og kampens siste «run»:

Norsk 14-0 som startet med en trepoenger fra Harald Eika Frey og en kjemperetur og scoring fra Chris-Ebou Ndow og som sikret seieren etter 7 poeng fra hver av de to Tysklandsproffene.

 

– Aldri veldig komfortable

Norge ledet i 35 av 40 minutter, men var likevel ute å kjøre i perioder.

– Da Harald og Chris tok ansvar, merket vi at Luxembourg begynte å bli slitne, så fikk vi bygget opp ledelsen igjen, sa Mathias Eckhoff.

– Men vi var aldri veldig komfortable, de klarte å spre oss ut litt og de spiller litt som oss. De sprer motstanderne ut, prøver å sette oss i rotasjoner og vinne matchupen sin. Men ingen av dem er ustoppelige én mot én, og vi klarte å håndtere det og løse det i fjerdeperioden, la han til.

 

Berg som Dennis Rodman!

Clancy Rugg hadde 22 poeng for hjemmelaget og voldte lenge Norge problemer med sine driver, men forsvant i sluttfasen.

Harald Eika Frey vokste som alltid utover i kampen, ble toppscorer med 23 poeng (4 av 10 treere), hadde 6 assists og fikk luxembourgerne ut i lagfouls.

Chris-Ebou Ndow hadde 16 poeng og 6 returer og fighteren Sjur Dyb Berg en ekte «Dennis Rodman»-statistikk: 1 poeng og 16 returer! Pluss 5 assists og 2 blokker.

 

Sensasjonell førsteperiode

Mens Hallvard Venstad Staffs førsteperiode var sensasjonell, med alleyoop-dunker og blokker. Sandvika-gutten som nå spiller for Gimle hadde 10 av sine 14 poeng i første periode.

– I førsteperioden ser vi hva Hallvard kan gjøre for oss. Vi fikk en bevegelse som gir oss en ny dimensjon, vi kan angripe et rom som ellers ikke er tilgjengelig fordi han spille OVER kurven, forklarte Mathias Eckhoff.

– Han har sett bra ut på trening og vi visste han ville være en viktig brikke for oss.

 

– Til å ramme inn og henge opp

Landslagstreneren var storfornøyd med starten på kampen.

– Det var en førsteperiode til å ramme inn og henge opp på veggen, med alleyoops og bra forsvar og god skyting og ballen som flyttet seg. Men så ble det litt «ugly», Luxembourg begynte å spille fysisk og vi ble for stasjonære, det ga dem blod på tann. Vi måtte ha bedre arbeidsvilkår og valgte å «small-balle» med Tobias (Rotegård), sa Eckhoff.

Norge avsluttet kampen med Frey, Ndow, Mikkel Kolstad, Sjur Dyb Berg og Rotegård som en trygg femmer.

 

To hjemmeseire holder!

I bakhånd har landslaget spillere som Kristian Sjølund, Andrija Blatancic, Jørgen Odfjell og kanskje Karamo Jawara. Etter Luxembourgs oppsiktsvekkende overtime-seier i Romania er Norges sjanser til å vinne gruppa og gå videre styrket.

Vinner de norske gutta hjemmekampen mot Luxembourg, holder det med seier i én av to kamper mot Romania. Det betyr at møtet med rumenerne i Nordstrand Arena torsdag 21. november allerede nå ser ut som den første av to finaler.

– Vi er veldig glade for at Romania tapte, for vi føler Romania er et bedre lag enn Luxembourg, samtykker Chris-Ebou Ndow.

 

Poengscorere Norge: Harald Eika Frey 23, Chris-Ebou Ndow 16, Hallvard Venstad Staff 14, Mikkel Kolstad 10, Tobias Rotegård 4, Emil Grosse 2, Stian Mjøs 2, Sjur Dyb Berg 1.

Toppscorere Luxembourg: Clancy Rugg 22, Philippe Gutenkauf 9, Alex Laurent 6.

 

PRE-KVALIFISERINGSRUNDE 1 FOR VM 2027, EUROPA

GRUPPE B

Resultater: Romania – Luxembourg 72-76 (OT), Luxembourg – Norge 58-72.

Stillingen (seire-tap): Norge 1-0, Luxembourg 1-1, Romania 0-1.

Gjenstående kamper: 21/11 Norge – Romania, 24/11 Luxembourg – Romania, 2025: 20/2 Norge – Luxembourg, 23/2 Romania – Norge.

Norges hjemmekamper mot Romania og Luxembourg spilles i Nordstrand Arena i Oslo.

GRUPPE A

Resultater: Sveits – Aserbajdsjan 72-53, Kosovo – Irland 83-76, Aserbajdsjan – Kosovo 86-75, Irland – Sveits 63-86.

Stillingen: Sveits 2-0, Aserbajdsjan 1-1, Kosovo 1-1, Irland 0-2.

 

GRUPPE C

Resultater: Østerrike – Armenia 106-91, Armenia – Albania 84-79.

Stillingen: Østerrike 1-0, Armenia 1-1, Albania 0-1.

 

Gruppevinnerne og den beste gruppetoeren går videre til prekvalifiseringsrunde 2.