Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Sølvguttene!
Norges U18-landslag som vant sølv i nordisk mesterskap i Södertälje. Bak fra venstre head coach Audun Eskeland, Sivert Wærstad Nordheim, Dante Olsen, William Ljones Kruse, Ludvik Mürer Bergseng, Jonathan Riberg Christoffersen, Ruben Driesprong Langerød og assistant coach Morten Strand Myrvang. Foran fra venstre assistant coach Alexander Karlstad, Gabriel Ögluson, Kristoffer Teigland, Elias Demoniere, Oscar Hellebust, Erik Bueno Knutsen, Noah Mykkeltvedt Bye og fysioterapeut Peter Ervik.
FOTO: SIVERT RØSEID
Norges U18-landslag som vant sølv i nordisk mesterskap i Södertälje. Bak fra venstre head coach Audun Eskeland, Sivert Wærstad Nordheim, Dante Olsen, William Ljones Kruse, Ludvik Mürer Bergseng, Jonathan Riberg Christoffersen, Ruben Driesprong Langerød og assistant coach Morten Strand Myrvang. Foran fra venstre assistant coach Alexander Karlstad, Gabriel Ögluson, Kristoffer Teigland, Elias Demoniere, Oscar Hellebust, Erik Bueno Knutsen, Noah Mykkeltvedt Bye og fysioterapeut Peter Ervik. FOTO: SIVERT RØSEID

Sølvguttene!

Norge røk på et hårfint tap for Island i siste nordisk-kamp i Södertälje, men sølvet var sikret da Danmark tapte klart for Finland som tok gullet.

U18 menn Norge – Island 85-86

U18 kvinner Norge – Island 69-76 (e.o.)

De norske U18-guttene vant tre kamper og tapte to, og går foran Danmark på innbyrdes oppgjør siden det ble norsk seier (81-70) da lagene møttes onsdag.

Dermed kunne de motta sølvmedaljer etter ettpoengtapet for Island i Rosenborghallen lørdag, som første norske lag etter at 03-jentene vant fire av fem kamper i U16-nordisk i Kisakallio i 2019.

Etter medaljeutdelingen ble det også utdelt priser til Ludvik Bergseng og Oscar Hellebust, som kom med i turneringens Allstar-femmer.

 

Slått to A-nasjoner

– Vi er veldig godt fornøyde med å ha slått to A-nasjoner som Danmark og Sverige og med litt bedre forberedelser skulle vi tatt Finland også. Vi har noen veldig gode spillere og en veldig god gruppe, fastslår Audun Eskeland.

I fjor tapte U18 alle sine fem kamper i nordisk, men da var både Ludvik Bergseng og Elias Demoniere ute med kyssesyke, samtidig som 06-erne som dominerer laget var underårige.

– Det har selvfølgelig mye å si at vi har med de to og at alle er blitt ett år eldre. Vi har en del strenger å spille på, men må finne litt mer ut av hvem vi er.

– Vi er fortsatt litt vinglete og har ikke helt fått ut potensialet vårt i denne turneringen, men i løpet av sommeren håper jeg alle kommer litt mer til sin rett, sier Eskeland.

 

Island: 24 offensive returer

Den avsluttende kampen ble betydningsløs ettersom Danmark tapte for Finland (70-87), men det var uansett ikke etter planen at de norske gutta skulle ryke på tap for Island – som sto med 0-4 før kampen.

Men islendingene fightet tøft, tok 50 returer – hvorav 24 offensive! – og vant 86-85. De ledet i store deler av kampen, men Norge kom sterkt tilbake i tredje periode og var foran med 7 poeng (69-62) før Island overtok igjen.

Så var det Norges tur til å hente inn, fra islandsk 10-poengsledelse (84-74) til Oscar Hellebusts to straffer til 85-86 med 25 sekunder igjen. Det holdt likevel akkurat ikke.

 

– Ikke riktig mindset

– Nei, i dag møtte vi ikke opp med riktig mindset, rett og slett. Det ble en litt guffen avslutning på en ellers god turnering. Men vi kan absolutt lære av det: Vi må stå turneringene ut og ikke overreagere emosjonelt som vi nok gjorde etter seieren over Sverige i går. Vi må spille med mer tøffhet og disiplin, presiserte Audun Eskeland.

– Vi som trenere var heller ikke gode nok, selv om det er spillerne som må bokse ut og ta returer, la han til.

 

Åpner mot Portugal i B-EM

U18-EM i Skopje begynner 26. juli og Norge har Portugal, Storbritannia, Østerrike og Georgia i sin pulje, med åpningskamp mot toppseedede Portugal.

– En ganske tøff pulje, men vi har et mål om å komme topp to og gå inn i kvartfinalene, sier Audun Eskeland.

 

Poengscorere Norge: Ludvik Mürer Bergseng 16, Elias Demoniere 14, Sivert Wærstad Nordheim 13, William Ljones Kruse 11, Dante Olsen 11, Oscar Hellebust 7, Kristoffer Teigland 6, Erik Bueno Knutsen 5, Ruben Driesprong Langerød 2.

Toppscorere Island: Magni Thor Grissom 14, Birgir Leó Haldórsson 13, Viktor Jónas Lúdviksson 13.

 

U18-jentene tapte etter overtime

Det svingte for U18-jentene i siste kamp mot Island, fra en glimrende førsteomgang med 17 poengs ledelse, via en tredjeperiode der islendingene tok igjen alt og til en kamp der lagene skiftet om ledelsen og havnet i overtime. Med Island som vinner, 76-69.

– Det var veldig bittert, for dette var en kamp vi hadde, sier Kine Johansen.

Norge ledet 22-15 etter første periode, raste fra med en 9-0-start i den andre og hadde 17 poengs ledelse (41-24) ved pause og i starten av tredje periode (43-26).

Men tredjeperioden endte med islandsk 28-12 etter fire 3-poengstreff, det siste en buzzertreer til 52-52 før fjerde periode.

 

Tapte de siste 1:26

Så var de norske jentene foran med 5 poeng (61-55), men kom bakpå og måtte kjempe seg til 64-64 ved Anna Hovig Wikstrøm da 26 sekunder gjensto.

Med et par straffemiss fra begge lag i sluttsekundene endte det i overtime der Anna fra Ulriken sendte Norge foran med 66-64 før Island overtok.

Astrid Laugen utlignet til 69-69 med sin andre 3-poenger i kampen da 1:26 gjensto, men Kolbrún María Ármannsdóttir senket sin femte treer i kampen like etter (69-72) og da klarte ikke Norge å svare.

– Vi fikk en veldig bra start der vi spilte uten press, fikk til vårt spill og alle bidro. Da viste vi hva som bor i laget. Men tredjeperiodene er blitt en akilleshæl for oss her i nordisk, vi får håpe det blir en annen trend i EM, sier Kine Johansen.

 

To toppkamper

Norge endte sist med 1-4 i seire og tap – rett bak Sverige, Island og Estland (alle 2-3) – men har levert mye oppløftende basketball i turneringen.

De to første kampene mot Finland (65-70) og Estland (seier 75-64) var glimrende, det var også førsteomgangen mot Island lørdag.

– Vi har ikke tapt noen kamper mer enn 12 poeng, minner Kine Johansen om.

I B-EM i rumenske Ploiesti er Norge kommet i gruppe med Hellas, Bulgaria, Irland og Nord-Makedonia.

– Jeg tror vi har mulighet til å gjøre det bra der, hvis vi tar med oss det beste fra nordisk. Vi har lært masse denne uka og har jo et lag med mange nye siden i fjor, sier landslagstreneren.

 

Sterk duo

Bak de etablerte 06-erne har spillere som Ida Johansen (06) og Astrid Laugen (07) markert seg.

– Ida har hatt en god turnering, var jo veldig bra i går (16 poeng mot Sverige) og har kommet inn og tatt ansvar. Vi trenger flere som scorer og det er kult å se spillere som Ida og Astrid som har vokst inn i roller og som har fysikk til å stå i det litt, understreker Kine Johansen.

 

Finske mestere uten tap

Finland ble doble nordiske mestre med fem strake seire i begge U18-klassene og samtidig ligger finnene på 3-0 både med U16 menn og U16 kvinner i Kisakallio.

Inntil videre betyr det 16 seire av 16 mulige for Nordens beste basketnasjon, men Norge spilte jevnt med finnene i tre av fire klasser:

U16 menn tapte 65-68 i en kamp som ikke ble avgjort før i siste sekund, U18-jentene ledet lenge og tapte knepent 65-70, mens U18-gutta fikk sitt eneste tap i åpningskampen mot Finland (64-77) mest på grunn av en elendig start med 4-15 i første periode.

 

Poengscorere Norge: Anna Hovig Wikstrøm 19, Aurora Grieg Toyomasu 14, Sophia Priestley 12, Astrid Laugen 10, Lina Hønsi Blanco 7, Fanny Dyngeland-Sundén 3, Feven Ramse Chol 2, Tuva Nyland Rotherud 2.

Toppscorere Island: Kolbrún María Ármannsdóttir 30, Anna María Magnúsdóttir 13, Bára Björk Óladóttir 12.

 

U18-NORDISK, SÖDERTÄLJE LØRDAG

U18 KVINNER

Norge – Island 69-76 (e.o.), Finland – Danmark 78-60, Sverige – Estland 85-56.

Sluttstillingen (seire-tap): Finland 5-0, Danmark 3-2, Sverige 2-3, Island 2-3, Estland 2-3, Norge 1-4.

 

U18 MENN

Norge – Island 85-86, Finland – Danmark 87-70, Sverige – Estland 112-70.

Sluttstillingen: Finland 5-0, Norge 3-2, Danmark 3-2, Sverige 2-3, Estland 1-4, Island 1-4.