Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Skal doble antallet jenter
NBBFs generalsekretær Espen A. Johansen presenterer Basketplan 28 for delegatene under tinget på Gardermoen.
FOTO: ARILD SANDVEN
NBBFs generalsekretær Espen A. Johansen presenterer Basketplan 28 for delegatene under tinget på Gardermoen. FOTO: ARILD SANDVEN

Skal doble antallet jenter

Første dag av Norges Basketballforbunds ting ble avsluttet med en gjennomgang av Basketplan 28, som ble enstemmig vedtatt. Prioritet nummer én er økt jentesatsing.

– Vi har doblet medlemstallet siden 2015, fått opp mange nye klubbmiljøer over hele landet og ser at hullene i basketkartet tettes, sa basketpresident Jan Hendrik Parmann i sin åpningstale til Tinget på Gardermoen lørdag.

– Men med veksten får vi også voksesmerter. Hallkapasiteten spesielt i byene strekker ikke til og en rekke klubber opererer med ventelister. Vi må få innpass der kan påvirke anleggssituasjonen.

– Vi har en gledelig vekst på jentesiden, spesielt i de yngste klassene, men den er langt fra så stor som på guttesiden. Vi kan ikke være bekjente av at kun en fjerdedel av våre spillere er jenter. Derfor er situasjonen for kvinnebasket en rød tråd i Basketplan 28, understreket Parmann.

 

30.000 innen 2028?

Planen for de fire neste årene ble enstemmig vedtatt, som siste post på lørdagens program.

– Vi har lyktes med hårete mål på økt medlemsvekst og kliner til igjen, sa generalsekretær Espen A. Johansen da han presenterte planen som forbundet har arbeidet med siden mars i fjor.

– Vi har tro på å doble antallet jenter fra dagens 4500 til 9000 og totalt sett bli 30.000 utøvere innen utgangen av planperioden, fastslo han.

Medlemsmassen i Norges Basketballforbund er mer enn doblet siden 2015, fra 9842 til fjorårets byks på 21,3 prosent, fra 16 791 til 20 374.

 

– Kjempebra konkret tall

Lørdag nikket tingdelegatene på Gardermoen anerkjente til målet om 30.000 spillere og en dobling i antall jenter fra dagens 4500 til 9000, alt innen 2028.

– Det er ikke så ofte jeg skryter uhemmet av administrasjonen, men arbeidet med Basketplan 28 har vært usedvanlig godt, sa Fredrik Hannestad fra Bergen Elite.

– Dokumentet har en klar retning og er et veldig godt felles fundament. Og 30.000 er et kjempebra konkret tall å jobbe med, presiserte han.

 

BLNO menn: Tilbake til 10 lag

Årets ting markerer også at stemmesedlenes og opptellingens tid er forbi, noe som ikke minst også er tidsbesparende. Nå foregår alt digitalt og resultatet av avstemningene foreligger i løpet av få sekunder og vises på storskjermen.

Blant 24 innkomne forslag nevner vi spesielt tre:

  • BLNO menn reduseres fra dagens 11 lag til 10 med virkning fra sesongen 2025/26. Dette var det liten diskusjon om, og forbundsstyrets forslag ble vedtatt med 50 mot 2 stemmer.
  • Overgangsfristen forlenges fra 15. desember til 31. januar.
  • Samme klubb kan ikke ha lag både i BLNO og nasjonal 1. divisjon, men tinget vedtok at BLNO-klubber KAN ha lag i nasjonal 1. divisjon, etter dagens jevneste avstemning: 27 mot 24. Men BLNO-klubbenes andrelag kan bare slippe til dersom det er plass til dem i serien som skal bestå av minimum 6 og maksimum 10 lag. Er det 8 lag, blir det plass til to av BLNO-klubbenes andrelag. Er det allerede 10, kommer ingen med.

 

Nye anlegg viktig

Sara Stokken Rott fra styret i Norges Idrettsforbund snakket om viktigheten av idrettsanlegg.

– Vi vil at det skal bygges nye anlegg slik at all aktivitet kan gjennomføres. Det skal være åpent og gratis tilgjengelig i alle kommuner, og det må også tenkes nytt om eksisterende anlegg, sa Rott. Hun skrøt også av Basketballforbundet.

– Dere har greid å ta hverandre gjennom og ut av pandemien, fastslo NIF-representanten.

 

Sju dopingsaker i basket

Anders Solheim, som er leder i Antidoping Norge, fortalte at åtte basketklubber er registrert som Rent Idrettslag og at basket har hatt sju dopingsaker de to siste årene: Fire cannabis, én astmamedisin, én kokain og én nektelse.

– Jeg vil oppfordre alle her til å bruke tid til å stille spørsmålene i egne klubber, sa Solheim.

Jan Hendrik Parmann takket Solheim og beklaget på forbundets vegne.

– Kun 8 av 200 klubber er Rent Idrettslag, her må forbedre oss, for dette er ikke godt nok. Vi må få forankret dopingarbeidet i klubbene, det er viktig både for idretten og for oss, sa basketpresidenten.

 

Direkte nedrykk og opprykk?

Ett av de 24 innkomne forslagene ble utsatt og blir første sak som behandles søndag formiddag:

Forbundsstyret har foreslått at det fra sesongen 2025/26 skal være direkte opprykk for vinneren av 1. divisjon menn og direkte nedrykk for laget på 10. og siste plass i BLNO, mens nummer to i 1. divisjon skal spilles best av tre-kvalifisering mot nummer 9 i BLNO.

Dette ble det så mye debatt rundt at behandlingen ble utsatt, og det ligger an til å bli en spennende sak søndag.

De siste årene har det bare skjedd én gang at et av lagene fra 1. divisjon har kommet seg gjennom kvalifiseringen og rykket opp i BLNO. Det var da Oppsal slo Nidaros Jets (77-70) i Kristiansand i 2022.

Erfaringen har vist at lagene fra 1. divisjon sjelden er godt nok rustet til å møte BLNO-lag som både har spilt seg gjennom en tøff ligasesong og ofte stiller med importspillere.

Ved å innføre obligatorisk opp- og nedrykk ønsker NBBF-styret å sikre at flere lag får sjansen på øverste nivå.