Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Parademarsj mot gull: 123-71
Fyllingen-jubel etter at seriegullet var sikret med 123-71 over Ammerud. Bak fra venstre Hassan Ali, Haji Jawara med superfan Leah (7) på skuldrene, Eduard Valean, Christian Mikkelsen Skagen, Jovan Radulovic, Alexandru Hanea (foran i orange trøye), Peter Bullock (bak), Eric Fongué, Shakil Khan, Edvard Aamodt Kristiansen (bak), Kardokh Nikpour, coachene Per Fedje (bak) og Calix Black Ndiaye, Nikolas Skouen og Isaac Likekele. Foran fra venstre Ivars Zvigurs, Geraldas Pliauga, Nicolas Gundersen Ballone, Lars Fredrik Espe (bak) og Terrell Brown sittende foran.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
Fyllingen-jubel etter at seriegullet var sikret med 123-71 over Ammerud. Bak fra venstre Hassan Ali, Haji Jawara med superfan Leah (7) på skuldrene, Eduard Valean, Christian Mikkelsen Skagen, Jovan Radulovic, Alexandru Hanea (foran i orange trøye), Peter Bullock (bak), Eric Fongué, Shakil Khan, Edvard Aamodt Kristiansen (bak), Kardokh Nikpour, coachene Per Fedje (bak) og Calix Black Ndiaye, Nikolas Skouen og Isaac Likekele. Foran fra venstre Ivars Zvigurs, Geraldas Pliauga, Nicolas Gundersen Ballone, Lars Fredrik Espe (bak) og Terrell Brown sittende foran. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Parademarsj mot gull: 123-71

Et redusert Ammerud kunne ikke matche Fyllingen, som hadde avgjort kampen før pause og kunne cruise inn til 52 poengs seier, 123-71.

Fyllingen – Ammerud 123-71

– Det er veldig tilfredsstillende og viser at vi har gjort noe rett. Men vi må bli enda bedre. Hovedmålet vårt har hele tiden vært å vinne sluttspillet, presiserte Calix Black Ndiaye etter at seriegullet var sikret på hjemmebane i Fyllingsdalshallen.

Det er Fyllingens åttende sesong og Ndiaye (42) er inne i sin sjette strake som coach.

Karl Otabor og Stian Enge ledet laget til seriebronse og NM-semifinaler mot Kongsberg Miners i 2018, før Calix Black Ndiaye overtok sesongen etter. Den tidligere toppspilleren vant bronse med Fyllingen i 2020 og 2023 og til sluttspillsemifinale i '20 før koronapandemien stoppet all idrett i Norge og bergenslagets semifinaler mot Bærum.

 

Tre seire bak Kongsberg-rekord

Seriemesterskapet er Fyllingens første tittel.

– Det er kult at vi vinner med så god margin og at vi har 23 seire på rad, sier Fyllingen-coachen.

Ennå er det tre seire opp til Kongsberg Miners-rekorden fra 2019/20.

Den gangen vant Kongsberg de 24 første seriekampene, og hadde også de to siste i sesongen før - da Gimle vant første finale og Kongsberg snudde til 2-1 i best av 3-finaleserien. Med andre ord 26 kamper på rad med seier.

Så da har Fyllingen en rekord å jakte på i serieinnspurten. De gjenstående kampene er borte mot nettopp Kongsberg Miners onsdag 7. februar, hjemme mot Nidaros Jets søndag 11., borte mot Oppsal lørdag 17. og Bærum søndag 18. februar og avslutningen hjemme mot Tromsø Storm søndag 3. mars.

 

Svekket Ammerud

Fyllingen har fortsatt Isaac Likekele på skadelista, men Ammerud kom til Bergen med bare åtte mann og manglet både Eric Gilchrese og Roy Nwachukwu.

Gjestene holdt følge nesten ut første periode, før Ndiayes menn festet grepet og stakk fra til 59-39 ved pause.

Så ble det en parademarsj mot storseier 123-71 og seriegullet alle regnet med skulle bli sikret denne fredagskvelden. Terrell Brown var igjen i scoringshumør og endte med 46 poeng, 6 returer, 4 steals og 3 assists.

Ilarion Bonhomme var Ammeruds beste med 19 poeng, 6 assists og 6 returer.

 

– Er langt fra uslåelige

Calix Black Ndiaye vet det kan bli tøffere for Fyllingen de neste ukene og spesielt i sluttspillet som begynner med best av 3-kvartfinaler første uka i mars.

– Vi må finne oss i å få favorittstempelet nå og må håndtere det presset som følger med, understreker 42-åringen.

– Det viktigste nå er først og fremst det mentale, at vi ikke blir for høye på oss selv og tar lett på noen motstandere. Vi må holde beina godt plantet i bakken, vi er langt fra uslåelige og flere av de andre lagene er blitt vesentlig forsterket siden jul.

 

Likekele snart tilbake?

– Et Ammerud med fullt lag kan slå hvem som helst i ligaen og vi må skjerpet ut i kvartfinalen enten motstanderen blir Asker, Nidaros eller Ammerud, fastslår Ndiaye.

– Men hvis vi klarer å holde oss friske og skadefrie, skal vi bli et vanskelig lag å slå, lover han.

Isaac Likekele har stått over de fire siste kampene med en ankelskade, men er trolig snart tilbake på banen.

– Han har vært med de to siste treningene, men vi skal ikke gjøre samme feilen som vi gjorde med Devin Gilligan (ligaens MVP) i fjor, skaden hans ble bare verre og verre og i sluttspillet var han bare 50 prosent av det han skulle være, mener Fyllingen-treneren.

 

– Kan skru på når vi må

Terrell Brown med 33,1 poeng i gjennomsnitt pr. kamp og Isaac Likekele som snitter på 19,7 poeng, 12,1 returer og 7,6 assists har vært de to dominerende spillerne som har ledet Fyllingen til 23 strake seire og seriemesterskap.

Calix Black Ndiaye er godt fornøyd med hele lagets utvikling gjennom sesongen.

– Jeg syns vi er blitt bedre til å gjøre hverandre gode og vi har til tider vært et helt fantastisk defensivt lag, det har vi jobbet hardt for lenge. Men det er vel menneskelig at når vi er så gode i angrep, tar vi litt for mange pauser i forsvar.

– Vi har så godt som aldri hatt en hel kamp som har vært fremragende defensivt, men kanskje to av fire perioder i noen kamper. Vi kan skru på når vi virkelig må og har en masse gode defensive spillere, understreker Fyllingens coach.

PS. Fyllingen får sine gullmedaljer utdelt før siste hjemmekamp mot Tromsø Storm søndag 3. mars.

 

Poengscorere Fyllingen – Ammerud (123-71):

Fyllingen: Terrell Jordan Brown 46, Nikolas Kvåle Skouen 20, Eric Etienne Fongué 15, Ivars Zvigurs 11, Adam Shakil Khan 10, Lars Fredrik Espe 8, Haji Jawara 6, Nicolas Gundersen Ballone 3, Peter Bullock 2, Kardokh Nikpour 2.

Ammerud: Ilarion Bonhomme 19, Mustapha Dibba 17, Oliver Bojang Visnes 12, Jacob Røysland 11, Henrik Male Davidsen 4, Darian Lugo-Mosquea 4, Jan Prus 4.