Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Ny kval-start i Luxembourg
Landslagssjef Mathias Eckhoff får innspill fra Tobias Rotegård på mandagens trening i Nadderudhallen. Fra venstre ser vi Erik Borg, Emil Grosse, Rotegård, Eckhoff, Stian Mjøs, Harald Eika Frey, Chris-Ebou Ndow og William Ljones Kruse.
FOTO: ARILD SANDVEN
Landslagssjef Mathias Eckhoff får innspill fra Tobias Rotegård på mandagens trening i Nadderudhallen. Fra venstre ser vi Erik Borg, Emil Grosse, Rotegård, Eckhoff, Stian Mjøs, Harald Eika Frey, Chris-Ebou Ndow og William Ljones Kruse. FOTO: ARILD SANDVEN

Ny kval-start i Luxembourg

Et drøyt halvår etter hjemmeseirene over Bulgaria og Østerrike skal Norges senior menn i gang med en ny kvalifisering. Luxembourg på bortebane er første motstander i første kval-runde for 2027-VM. Romania er det tredje laget i gruppa og toppseedet.

Landslagstroppen har trent i Nadderudhallen mandag og tirsdag, er i Leikvollhallen i Asker onsdag og har en ny trening i Nadderudhallen torsdag før avreise til Luxembourg fredag.

Torsdag kveld starter gruppespillet med Romania hjemme mot Luxembourg i Cluj-Napoca, så Mathias Eckhoff og assistent Milovan Savic får muligheten til å kartlegge luxembourgerne før søndagens kamp.

– Jeg syns vi skal ha muligheter i denne gruppen, sier Eckhoff.

– Men begge disse motstanderne har spilt kvalifiseringer hele tiden. Romania kan være ganske bra og Luxembourg har tatt noen skalper opp gjennom årene og tapte for eksempel med bare 11 poeng for Kroatia, minner landslagssjefen om.

 

Fjerde beste klatrer

Hjemmeseirene over Bulgaria (86-80) og Østerrike (84-74) i Varner Arena i fjor har sendt Norge fra 93. til 75. plass på FIBA-rankingen, 18 plasser opp og som fjerde beste klatrer bak Sør-Sudan (opp 32 plasser, til 31.), Latvia (opp 22 plasser, til 8.) og Kapp Verde (opp 19 plasser, til 46.) blant alle de 159 nasjonene på rankingen.

Norge er fortsatt bak Romania (nummer 61 og ned 4 plasser), men gikk forbi Luxembourg som falt fem plasser og er nummer 82.

Det norske laget ledes av Harald Eika Frey og Chris-Ebou Ndow som har sentrale roller i sine Bundesliga-klubber Bonn og Syntainics og samtidig er de fleste av spillerne fra EM-runden forrige sommer fortsatt med.

 

Forfall og skader

Ute er Kristian Sjølund, Johannes Dolven og Lars Fredrik Espe. Dessuten måtte Andrija Blatancic som var på vei inn til A-landslagsdebut melde forfall på grunn av sykdom. Den 2,02 m lange norsk-kroaten snitter på 16,3 poeng for Alkar Sinj i Kroatias øverste liga denne sesongen.

Det er også usikkert om Jørgen Odfjell rekker kampen. Gimle-spilleren som ble finalenes MVP forrige sesong måtte ut med overtråkk mot Asker Aliens fredag og kunne ikke trene med laget mandag eller tirsdag.

Bouna Black Ndiaye som nå spiller for Ponferrada i Spania er ikke tatt med, og Karamo Jawara sliter fortsatt med skade. Ingen av de to spilte EM-kampene i juli og august.

 

«Lærlinger» fra U18-landslaget

– Det må være litt «next man up»-mentalitet her, det er derfor vi prøver å bygge ut troppen så vi har mange spillere innkjørt i det vi gjør, forklarer Eckhoff.

Til treningene denne uka var 26 spillere innkalt og blant dem også flere «lærlinger» fra fjorårets og årets norske U18-landslag: Fredrik Kleivdal som er født i 2005 pluss 06-erne Ludvik Bergseng, Oscar Hellebust, Elias Demoniere, Sivert Nordheim og William Kruse.

 

Savner Sjølund

Kristian Sjølund har byttet til finske Kauhajoki Karhu Basket og valgte å prioritere klubben i dette landslagsvinduet.

– Vi savner Kristian ganske mye, men han følte han måtte være i sin nye finske klubb. Johannes (Dolven) har vondt i kneet og står over denne gang, Lars (Espe) og Reidar Greve er «plug and play»-spillere vi ikke tok med nå, vi kan ikke ha for mange små og ønsket å la Johan Flaa få muligheten denne gangen. Lars skal dessuten få tid til å komme i gang igjen etter skadepausen, presiserer landslagssjefen.

– Vi har masse spillere med lengde her nå, det er mer lange vingspillere vi mangler litt nå, sier Eckhoff og nevner spesielt Sjølund.

De 12 spillerne til søndagens kamp i Luxembourg (17.00) blir tatt ut etter onsdagens trening i Leikvollhallen.

 

Norges bruttotropp:

Harald Eika Frey, Telekom Baskets Bonn (Tyskland)

Chris-Ebou Ndow, Syntainics MBC (Tyskland)

Erik Borg, Cantbasket 04 Santander (Spania)

Sjur Dyb Berg, Bærum

Stian Mjøs, Bærum

Aksel Hvalgård Borg, Bærum

Johan Flaa, Centrum Tigers

Marcus Larsson, Frøya

Mikkel Kolstad, Gimle

Jørgen Odfjell, Gimle

Hallvard Venstad Staff, Gimle

Tobias Rotegård, Kongsberg Miners

Emil Grosse, Nidaros Jets

Fredrik Kleivdal, Bærum/Ullern (05)

Oscar Hellebust, Bærum/Ullern (06)

Ludvik Mürer Bergseng, Bærum/Sandvika (06)

Elias Demoniere, Centrum Tigers (06)

Sivert Wærstad Nordheim, Centrum Tigers (06)

William Ljones Kruse, Asker Aliens (06)

 

Norges kamper i pre-kvalifiseringsrunde 1 for 2027-VM i Qatar:

Søndag 25. februar 2024 Luxembourg – Norge

Torsdag 21. november 2024 Norge – Romania (Nordstrand Arena, Oslo)

Torsdag 20. februar 2025 Norge – Luxembourg (Nordstrand Arena, Oslo)

Søndag 23. februar 2025 Romania – Norge